Εκτύπωση σελίδας

Δελτία Τύπου

14.06.2018

850 εκατομμύρια ευρώ είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές Νοσοκομείων. Γι' αυτό δεν μας χορηγούν τη δόση του 1 δις ευρώ οι δανειστές

ΑΘΗΝΑ 13/6/2018
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 431

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κουτοπονηριές της κυβέρνησης.
850 εκατομμύρια ευρώ είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές Νοσοκομείων
Γι’ αυτό δεν μας χορηγούν την δόση του 1 δις ευρώ οι δανειστές
Για την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης, οι Διοικητές των Νοσοκομείων υποχρεώνουν τους λιγοστούς Διοικητικούς Υπαλλήλους Νοσοκομείων να εργάζονται έως το βράδυ, για να βγάλουν εντάλματα ληξιπρόθεσμων οφειλών για να ξεκλειδώσει η δόση του 1 δις ευρώ. Με χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ που αφορούν την κάλυψη λειτουργικών δαπανών του τρέχοντος έτους.
Δέσμευση αποθεματικών Νοσοκομείων.
Παγιοποιείται η έλλειψη προσωπικού στα Νοσοκομεία.

 

Ο Υπουργός Οικονομικών προέβαλε ως δικαιολογία ότι υπάρχουν κάποιες διαδικαστικές τυπικές εκκρεμότητες στο Υπουργείο Υγείας γι’ αυτό δεν χορηγείται η δόση του 1 δις ευρώ στη χώρα.
ΨΕΜΑΤΑ. Ως προαπαιτούμενο της τρίτης Αξιολόγησης, ήταν η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Νοσοκομείων. Αντί αυτού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων ανέβηκαν σήμερα στα 850 εκατομμύρια ευρώ. Που είναι τα πλεονασματικά Νοσοκομεία; Γι’ αυτό υπήρξε εμπλοκή με τη δόση. Μετά από αυτή την εξέλιξη δόθηκαν εντολές από την κυβέρνηση, οι Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων να ξενυχτάνε για να ενταλματοποιούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης οι Διοικητικοί Υπάλληλοι είναι σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις. Δεν αντέχουν την εργασιακή εξουθένωση. Τα Νοσοκομεία σχεδόν στα μισά του έτους 2018, έλαβαν ως τακτική επιχορήγηση 196.740 από τα 786 εκ. ευρώ που προβλέπονται στον τακτικό προϋπολογισμό.
Για να καταβληθεί η δόση του 1 δις διαθέτουν τα λιγοστά κονδύλια από τον ΕΟΠΥΥ (200εκ.ευρώ) που προβλέπονται για την εφετινή κάλυψη μέρος των λειτουργικών δαπανών στις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αδιαφορούν πως θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία από εδώ και στο εξής. Εγκαταλείπουν στο έλεος του Θεού τον εξοπλισμό, τις υποδομές, θα αυξηθούν οι ελλείψεις σε φάρμακα, χειρουργικό υλικό, υγειονομικό υλικό.
Δεν τελειώνουν εδώ οι κουτοπονηριές της κυβέρνησης. Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δεσμεύονται τα όποια αποθεματικά διαθέτουν κάποια Νοσοκομεία από δωρεές, κληροδοτήματα στον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου ως ενέχυρο για την αποπληρωμή δόσεων του χρέους.
Μόνο με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τα Νοσοκομεία. Ποια; Τα λιγοστά αποθεματικά που έχουν κάποια λίγα Νοσοκομεία.
Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2018-2022 που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, προβλέπεται για τις προσλήψεις προσωπικού ο κανόνας για κάθε μια αποχώρηση, μία πρόσληψη.
Αυτό είναι καταστροφή. Παγιοποιεί τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που έχουν σήμερα τα Νοσοκομεία καθότι δεν μπορεί να προσληφθεί περισσότερο προσωπικό από όσες αποχωρήσεις γίνουν από εδώ και στο εξής. Ως εκ τούτου δεν θα γίνει ποτέ η αναπλήρωση 25.000 υπαλλήλων που είναι λιγότεροι στα Νοσοκομεία από την διαφορά προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά τα 8 έτη των Μνημονίων, εκ των οποίων οι 7000 την τριετία Σύριζα – Ανέλ.
Δεν τηρήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ούτε καν οι Μνημονιακές δεσμεύσεις στις προσλήψεις αφού έχουμε 25.000 λιγότερο προσωπικό. Την τριετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ 10.000 αποχωρήσεις και ελάχιστες προσλήψεις (3000 μόνιμοι υπάλληλοι, Ιατροί και Νοσηλευτές).
Με τις διατάξεις του μεσοπρόθεσμου, οι υπηρεσίες Υγείας μετατρέπονται σε ανταγωνιστικές, ανταποδοτικές, αφού η Κρατική Χρηματοδότηση μειώνεται συνεχώς και οι υπηρεσίες θα χρηματοδοτούνται έμμεσα (εισφορές, φόροι) και άμεσα (πληρωμές από την τσέπη) από τους πολίτες. Συγκεκαλυμμένα προβλέπεται η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων με τον υποτίθεται μετασχηματισμό των ασυλικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας. Λέξεις απαγορευμένες για τον Σύριζα ψηφίζονται στο μεσοπρόθεσμο. Θεσμοθετούνται οι συνέργιες στην Δημόσια Ψυχική Υγεία με τις ΜΚΟ και τον Ιδιωτικό Τομέα. Για να ξεφορτωθούν το κόστος καταργούν τις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που λειτουργούν τα ψυχιατρικά Νοσοκομεία και άλλες Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Την αποασυλοποίηση την αναλαμβάνει ο Ιδιωτικός Τομέας, οι ΜΚΟ, η ΑΕΜΥ.
Οι Ανώνυμες Εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα είναι το μέλλον της Δημόσιας Υγείας.
Η Κυβέρνηση θα έσκιζε τα Μνημόνια, ή θα εφάρμοζε το παράλληλο πρόγραμμα. Τίποτα από όλα αυτά. Υιοθέτησαν όλα τα μέτρα των προηγούμενων Κυβερνήσεων, πήραν νέα δυσμενή μέτρα δισεκατομμυρίων ευρώ με το τρίτο Μνημόνιο και τώρα με το μεσοπρόθεσμο που είναι συγκεκαλυμμένο Μνημόνιο διαρκείας χωρίς ημερομηνία λήξεως το τερματίζουν στην κυριολεξία.
Λιανίζουν μισθούς, συντάξεις, συνεχίζεται η υπερφορολόγηση, ισοπεδώνουν τα Δημόσια κοινωνικά αγαθά, την Δημόσια Υγεία.
Πόσα άλλα ψέματα!!!

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ