Print Email

Δελτία Τύπου

14.01.2016

Διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

ΑΘΗΝΑ 14/1/2016
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 1202

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Υπουργοί της Υγείας συνεχίζουν να παραπλανούν τους πολίτες μεταφέροντας εικονική πραγματικότητα, για τη κατάσταση του ΕΣΥ της μεγαλύτερης κοινωνικής κατάκτησης της μεταπολίτευσης.
Για τα προβλήματα που βρίσκονται σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα φταίνε οι πάντες εκτός των ιδίων που ακολουθούν κατά γράμμα τις πολιτικές του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3.
Ο προϋπολογισμός του έτους 2016 τους εκθέτει. Τα Νοσοκομεία βρίσκονται σε κακό οικονομικό χάλι και το εναπομείναν προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας.
Το έτος 2014 τα Νοσοκομεία έλαβαν Κρατική Χρηματοδότηση 1,6δις ευρώ και 800εκ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο προϋπολογισμός του έτος 2015 προέβλεπε 1,5δις ευρώ κρατική χρηματοδότηση. Τελικά εκταμιεύθηκαν 1,1 δις ευρώ εκ των οποίων 180 εκ. ευρώ δεν απορροφήθηκαν από τα Νοσοκομεία και επέστρεψαν στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, αφού η εκταμίευσή τους έγινε λίγες ημέρες πριν κλείσει το έτος 2015.
Το έτος 2015 δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα Νοσοκομεία οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 2 δις ευρώ και λειτουργούν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης (black out).
Ο προϋπολογισμός του έτους 2016 που ήδη εφαρμόζεται προβλέπει για τα Νοσοκομεία ως κρατική επιχορήγηση 1,15 δις ευρώ και ούτε ένα ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων που συστήθηκαν και εγκρίθηκαν, είναι μειωμένοι κατά΄20% σε σχέση με πέρυσι, για όλους τους κωδικούς πλην των φαρμάκων καθότι τα ακριβά φάρμακα έπαψαν να χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ (ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ) και χορηγούνται από τα Νοσοκομεία.
Ο ΕΟΠΥΥ επιχορηγείται εφέτος με 525 εκ. ευρώ. Ίδια επιχορήγηση με το έτος 2015 η οποία υπολείπεται κατά 500 εκ. ευρώ από τη προβλεπόμενη στο συστατικό Νόμο (0,6% του ΑΕΠ). Ο ΕΟΠΥΥ εξαιτίας της ελλειμματικής χρηματοδότησης κατάντησε πλασιέ των επιχειρηματιών της Υγείας, προσφέροντας υπηρεσίες με μικρή έκπτωση. Τα βιβλιάρια Ασθενείας κατάντησαν κουρελόχαρτα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πληρώνεται από τις τσέπες των πολιτών.
Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας εφέτος θα κλείσουν κάτω του 5% του ΑΕΠ και η ιδιωτική θα αγγίξει το 4% του ΑΕΠ.
7,5% είναι οι Δημόσιες Δαπάνες στα άλλα Συστήματα Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 1% η ιδιωτική.
Τα Νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρώπης επιχορηγούνται με 2,9% του ΑΕΠ εν αντιθέσει με τα Νοσοκομεία της χώρας μας, που εφέτος θα είναι κάτω του 1,5% του ΑΕΠ.
Υλοποιείται το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ με ψευτοαξιολόγηση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και κατάργηση ή συρρίκνωση της λειτουργίας πολλών εξ αυτών. 40% των υγειονομικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης καταργήθηκαν. Η κάλυψη της ζήτησης ανατίθεται στον ιδιωτικό τομέα.
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής συζητήθηκε Νομοθετική παρέμβαση μετατροπής των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Μονάδων, σε Μονάδες γειτονιάς. Αυτοχρηματοδοτούμενες με εμπλοκή τοπικών φορέων και ιδιωτών, με το κράτος να ξεφορτώνεται τη δαπάνη και να αναζητούνται πόροι από κοινοτικά κονδύλια. Ποια είναι η τύχη των Κέντρων Υγείας;
Οι Υπουργοί της Υγείας προώθησαν στη Βουλή Νομοσχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των οικονομικά αδυνάτων και ανασφαλίστων.
Στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας του έτος 2016 για την κάλυψη των οικονομικών αδυνάτων εγγράφηκε κονδύλι 1.265.000 ευρώ. Με αυτό το αστείο ποσό η κυβέρνηση θα καλύψει την Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 2,5 εκ. ανασφάλιστων (έμμεσα, άμεσα) πολιτών; Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την υγειονομική κάλυψη των ανασφαλίστων προβλεπόταν 100 εκ. ευρώ δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ. Αν και ο ΕΟΠΥΥ εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας δεν χορήγησε ούτε ένα ευρώ στα Νοσοκομεία από οφειλόμενα Νοσήλια. Μηδέν πρόβλεψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Η ΤΡΟΪΚΑ ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση τη δόση του 1 δις ζήτησε την μείωση της τιμής κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ των διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων.
Η κυβέρνηση μείωσε τις τιμές έως 40% και 18% έως 10% των ισχυουσών τιμών αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ. Ο διάλογος της κυβέρνησης και του ΕΟΠΥΥ συνεχίζεται με τις ιδιωτικές εταιρείες. Δείχνει ότι καταλήγει οι εν λόγω τιμές να θεωρούνται ασφαλιστικές τιμές. Έτσι θα διπλασιάζεται το κόστος συμμετοχής των πολιτών .
Δεν μπορεί να κρυφτεί η τραγική οικονομική κατάσταση των Νοσοκομείων. Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Δεν διαθέτουν το στοιχειώδες υγειονομικό υλικό (γάζες, βαμβάκι, γάντια, σύριγγες κ.α.). Αναστέλλονται χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών. ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ.
Η κυβέρνηση κάθε ημέρα προσλαμβάνει προσωπικό από τις τηλεοράσεις, από το ραδιόφωνο και από τις εφημερίδες. Όμως ο απολογισμός είναι ΜΗΔΕΝ. Η μία (1) οργανική θέση στις τρεις (3) είναι κενές σε οργανισμούς που συστήθηκαν, σύμφωνα με τις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ προβλέψεις με κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων, κλινών και κλινικών. Το προσωπικό σήμερα στα Νοσοκομεία είναι 45.000. Πριν τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ ήταν 65.000.
70.000 αιτήσεις έγιναν για 690 θέσεις. Ακόμη δεν προσλήφθηκαν οι 950 υπάλληλοι με την έγκριση της προκήρυξης να υφίσταται από την προπροηγούμενη κυβέρνηση.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για ολοκλήρωση του Γενάρη του 2016. Εμείς προβλέπουμε το καλοκαίρι και μετά. Θυμίζουμε ότι η επιτυχόντες της προκήρυξης του ΕΚΑΒ 200 θέσεων πληρωμάτων Ασθενοφόρων, εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 και ακόμη δεν προσλήφθηκαν αν και το ΕΚΑΒ στενάζει από τις ελλείψεις πληρωμάτων και Ασθενοφόρων. Στα Νοσοκομεία δεν θα γίνει καμία άλλη πρόσληψη εντός του έτους 2016.
Διαχείριση μόνο της υφιστάμενης κατάστασης. Απολύθηκαν 500 εργαζόμενοι του ΚΕΛΠΝΟ που υπηρετούσαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για να προσληφθούν άλλοι «παιδιά της κυβέρνησης». Κλείνουν οι κλίνες των ΜΕΘ η μία μετά την άλλη. 200 κλίνες ΜΕΘ ανεπτυγμένες έτοιμες για λειτουργία, είναι κλειστές εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. 50 Ασθενείς που χρήζουν Νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι καθημερινά στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ. Όποιος έχει περισσότερη τύχη σώζεται.
Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την πρόσληψη αντίστοιχου αριθμού Επικουρικού προσωπικού με τον αριθμό που υπηρετεί σήμερα με παράταση των συμβάσεων έως 31/9/2016. Σε κάθε κλινική είναι μία Νοσηλεύτρια για σαράντα Ασθενείς στη βάρδια. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό στο σύνολο του προσωπικού. Δεν χορηγήθηκαν κανονικές άδειες των ετών 2014, 2015. Το εναπομείναν προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.
Είναι σαφές εξ όλων αυτών ότι το ΕΣΥ συρρικνώνεται, ιδιωτικοποιείται και οι πολίτες ημέρα με την ημέρα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά των υπηρεσιών (έμμεσα ή άμεσα χαράτσια).
Μεθοδεύεται η έκδοση νέων Οργανισμών με περεταίρω συρρίκνωση κλινών, κλινικών, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, απαξίωση και κατάργηση των 50 διασυνδεόμενων Νοσοκομείων.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.