Print Email

Δελτία Τύπου

18.11.2015

Για τις δαπάνες υγείας, η διαφθορά και η διαπλοκή βρίσκονται και στην αυλή της κυβέρνησης

ΑΘΗΝΑ 17/11/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 977

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ
ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε τα οικονομικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει το οικονομικό αδιέξοδο που περιήλθε ο Οργανισμός, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης ελέω Μνημονίων.
Η Κρατική Χρηματοδότηση υπολείπεται εφέτος 600 εκ. ευρώ σε σχέση με την προβλεπόμενη (0,6% του ΑΕΠ) στο συστατικό του νόμο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Διοίκησής του, ότι ο οργανισμός δεν δύναται να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις.
Η αύξηση 2% της Υγειονομικής Περίθαλψης στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους και η επέκταση στις Επικουρικές, δεν καταλήγει στον Οργανισμό, αλλά στη μαύρη τρύπα του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Με το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε πλασιέ των Ιδιωτικών Ομίλων της Υγείας, προσφέροντας υπηρεσίες στους ασφαλισμένους με μικρή έκπτωση.
Το κόστος της Πρωτοβάθμιας Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μετακυλύετε με γοργούς ρυθμούς στις τσέπες των πολιτών και το ασφαλιστικό βιβλιάριο κατάντησε κουρελόχαρτο.
3,1% του ΑΕΠ είναι η Ιδιωτική δαπάνη Υγείας στη χώρα μας. Το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1%.
5 δις πληρώνουν περισσότερα οι πολίτες της χώρας, σε σχέση με τους πολίτες των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βρουν την υγειά τους, αν και βιώνουμε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.
Το Ε.Σ.Υ. απαξιώνεται, ιδιωτικοποιείται, συρρικνώνεται.
Με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ΕΟΠΥΥ το έτος 2014 ο Οργανισμός δαπάνησε 150 εκατ. ευρώ για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες (50 εκατ. ευρώ για Αξονικές και 100 εκατ. ευρώ για Μαγνητικές).
Το πρώτο εξάμηνο του έτους 2015 δαπανήθηκαν από τον Οργανισμό για μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες 75 εκατ. ευρώ (25 εκατ. ευρώ για αξονικές και 50 εκατ. ευρώ για μαγνητικές).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού είμαστε μία από τις Πρωταθλήτριες χώρες του ΟΟΣΑ σε αριθμό αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών.
Οι Υπουργοί της Υγείας προκειμένου να αιτιολογήσουν τις συνθήκες BLACK AOUT που διέρχεται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, την αναιμική χρηματοδότηση και την διάλυση των Νοσοκομείων με την εφαρμογή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3, να πείσουν για το κατά φαντασία παράλληλο προεκλογικό κυβερνητικό πρόγραμμα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ανακοίνωσαν ότι θα ΠΑΤΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ στην Υγεία.
Ας ξεκινήσουν από την αυλή τους.
Στο Νοσοκομείο της ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ο αξονικός τομογράφος για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι εκτός λειτουργίας. Από 10 Οκτωβρίου 2015 έως σήμερα δεν λειτουργεί. Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι για αντικατάστασή του, χωρίς να εισακούονται οι διαμαρτυρίες τους. Μαγνητικό Τομογράφο δεν διαθέτει το Νοσοκομείο.
Το Νοσοκομείο της Άρτας δεν διαθέτει μαγνητικό τομογράφο. Ο Αξονικός Τομογράφος είναι πεπαλαιωμένος (μοντέλο 1998) και τακτικά είναι εκτός λειτουργίας. Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Άρτας θέτει επιτακτικά το ζήτημα αντικατάστασης του αξονικού και προμήθειας μαγνητικού τομογράφου, χωρίς αποτελέσματα.
Στην αρχή του έτους 2014 η Διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας υπέβαλε αίτημα στην Περιφέρεια της Ηπείρου, για προμήθεια αξονικού τομογράφου με Κοινοτικά Κονδύλια. Το αίτημα απερρίφθη από την Περιφέρεια. Η στελέχωση του ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ Τμήματος του Νοσοκομείου με ιατρικό προσωπικό δεν είναι επαρκής.
Την περίοδο που οι Αξονικοί Τομογράφοι των δύο Νοσοκομείων είναι εκτός λειτουργίας, οι κάτοικοι των δύο Νομών (200.000) εξυπηρετούνται από ένα και μοναδικό ιδιωτικό ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ στην πόλη της ΑΡΤΑΣ, που διαθέτει Αξονικό Τομογράφο, Ιδιοκτησίας ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Το σύνολο των Μαγνητικών Τομογραφιών των κατοίκων των δύο Νομών, πραγματοποιούνται σε δύο ιδιωτικά ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ που λειτουργούν στην πόλη της ΑΡΤΑΣ. ΤΟ ΕΝΑ ΕΚ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ.
Στα εν λόγω Ιδιωτικά Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα πραγματοποιούνται, όχι μόνο οι Τομογραφίες που εγκρίνονται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και όλες οι υπόλοιπες που πληρώνονται από τις τσέπες των πολιτών.
Αλήθεια τα δύο εν λόγω Νοσοκομεία δεν θα έπρεπε να διαθέτουν σύγχρονο Αξονικό και έστω ένα εκ των δύο Νοσοκομείων Μαγνητικό Τομογράφο, ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη πόρων του ΕΟΠΥΥ, να σταματήσει η προκλητή ζήτηση και να πάψουν οι πολίτες να πληρώνουν αδρά τις εξετάσεις από την τσέπη τους στον ιδιωτικό τομέα.
Το εν λόγω Κυβερνητικό Στέλεχος ιδιοκτήτης του ιδιωτικού ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, αγωνίζεται να προμηθευτούν τα Νοσοκομεία της περιοχής που εκλέγεται βουλευτής, σύγχρονο Αξονικό και Μαγνητικό Τομογράφο; Ασφαλώς ΟΧΙ!!!
Είναι συμβατή η επιχειρηματική δράση με την κυβερνητική θέση που κατέχει;
Γιατί ο παραταξιακός Συνδυασμός των Περιφερειακών εκλογών, που συμμετείχε ως Αντιπεριφερειάρχης, δεν αγωνίζεται από τη θέση της Αντιπολίτευσης, να εγκριθεί από την Περιφέρεια για το Νοσοκομείο της Άρτας ο Αξονικός Τομογράφος ;
Πως πατάσσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή η Κυβέρνηση;
Το Προσωπικό των Νοσοκομείων είναι κάτω των ορίων ασφάλειας. Με Κυβερνητικά λόγια του αέρα δεν επιλύεται το πρόβλημα.
Οι εργαζόμενοι έγιναν λάστιχο. Κάνει βάρδια ένας Νοσηλευτής σε κλινικές των 40 Ασθενών. 27.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις.
Το κράτος παρότι εκδόθηκαν σχετικοί νόμοι δεν αναγνωρίζει την ανθυγιεινότητα των Επαγγελμάτων της Υγείας και Πρόνοιας. Μπορεί ο Νοσηλευτής να προσφέρει υπηρεσίες στα 67 και βάλε;
Η εφετινή ελλειμματική Κρατική Χρηματοδότηση δεν επαρκεί και δεν πρόκειται να εκταμιευτεί στο σύνολό της.
5,2% είναι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας σήμερα, από 6% που προέβλεπε το 2ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Δεν γίνεται Δημόσια Υγεία με αυτό το ύψος της δαπάνης. Έχουν αποφασίσει να διαλύσουν το ΕΣΥ με μεγάλα ψέματα στους πολίτες, ότι δήθεν επιδιώκουν την αναβάθμισή του.
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ.
ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ την μεγαλύτερη Κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
 26/27/11/2015 Διήμερο Δράσεων στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας για τη σωτηρία και αναβάθμιση των παρεχόμενων Υπηρεσιών.

 2 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 24ΩΡΗ Πανελλαδική Πανυγειονομική Απεργία. ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας. Θα ακολουθήσει πορεία.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
- ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
- ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ
- ΔΩΡΕΑΝ – ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ
- ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΤΑ Κ.Υ., ΤΟ ΕΚΑΒ, ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ
- ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3
- ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                  ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Αρχεία

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.