Print Email

Δελτία Τύπου

26.03.2015

Συνέχιση της ταλαιπωρίας των ανασφάλιστων πολιτών για Υγειονομική κάλυψη. Αμφίβολες οι προσλήψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία

ΑΘΗΝΑ 24/03/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 137

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπουργείο Υγείας σύστησε ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – Επιτροπή, για το ζήτημα της Υγειονομικής Περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών.
Μάλιστα κοινοποίησε στα μέλη της Επιτροπής, σχέδιο Κοινής Υπουργική Απόφασης που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης.
Με το εν λόγω σχέδιο αναδιοργανώνεται το υφιστάμενο Νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης βιβλιαρίων απορίας, έπειτα από κοινωνική έρευνα, με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο εισόδημα έως 6.000€) που ισχύουν σήμερα.
Με βάσει το συγκεκριμένο σχέδιο θα χορηγηθούν μερικές δεκάδες περισσότερα βιβλιάρια απορίας και μόνο.
Με την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, δεν εξασφαλίζεται η καθολική και η Δωρεάν Υγειονομική περίθαλψη των Ανασφάλιστων στις Μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα 2 εκατ. Ανασφάλιστων πολιτών θα συνεχίσουν να αγοράζουν τις υπηρεσίες. Όσοι διαθέτουν χρήματα που είναι πολύ λίγοι. Οι υπόλοιποι οδηγούνται στα αζήτητα ή τη φιλανθρωπία.
Οι Επιτροπές που συστήνουν τα Νοσοκομεία υποδοχής των ανασφάλιστων, θα συνεχίσουν να συνδέουν την πρόσβαση με ατομικά και οικογενειακά οικονομικά κριτήρια, δεν θα καλύπτονται οι διαγνωστικές εξετάσεις, τα εμβόλια και το σύνολο των φαρμάκων, αφού είναι αδύνατον να καλυφθεί το ύψος της συμμετοχής από τα μηδενικά εισοδήματα που διαθέτουν οι ανασφάλιστοι.
Η διασφάλιση της Δωρεάν και καθολικής υγειονομικής κάλυψης του συνόλου των πολιτών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, δεν επιλύεται με σχέδια επί χάρτου, αλλά με τη θέσπιση ανοικτών διαδικασιών πρόσβασης, καθώς επίσης με την κάλυψη του συνόλου των λειτουργικών δαπανών των Νοσοκομείων και την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού.
Με βάση τα στοιχεία του εφετινού προϋπολογισμού οι λειτουργικές δαπάνες μειώνονται περαιτέρω 290 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι (τα τελευταία έτη μειώθηκαν πάνω από 60%). Για τη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας «σκουπίστηκαν» τα ταμειακά υπόλοιπα και αποθεματικά των Νοσοκομείων που ούτως ή άλλως ήταν «λειψά» για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το προσωπικό αποδεκατίστηκε.
Αποχώρησαν ήδη 15.000 και έως τέλους του έτους θα συνταξιοδοτηθούν άλλοι 5.000, λόγω των επικείμενων δυσμενών αλλαγών στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Δεν προσλήφθηκε ούτε ένας υπάλληλος τα τελευταία τέσσερα έτη.
Ο Υπουργός Υγείας στην πρώτη συνάντησή μας, με την ανάληψη των καθηκόντων του, δεσμεύτηκε ότι εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθούν οι 1.095 θέσεις μόνιμου προσωπικού του έτους 2014, που εγκρίθηκαν από τη προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη συνάντηση μας αμφισβήτησε τη δυνατότητα προκήρυξης θέσεων προσωπικού, που ήταν εγκεκριμένες το προηγούμενο έτος. Διατύπωσε μάλιστα τη θέση της κυβέρνησης, ότι οι εγκρίσεις προσλήψεων θα κινηθούν με βάση τα προβλεπόμενα στο προϋπολογισμό του έτους 2015, ο οποίος προβλέπει 15.000 προσλήψεις για όλο το Δημόσιο Τομέα, στις οποίες περιλαμβάνονται οι επαναπροσλήψεις των απολυμένων και διαθέσιμων.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 22/03/2015 ο Υπουργός Υγείας κος Κουρουμπλής δήλωσε μεταξύ άλλων κατά λέξη τα εξής:
«Αρκεί μόνο να αναφέρω ότι ενώ το έτος 2014 είχαν εγκριθεί 1.095 προσλήψεις μόνιμων θέσεων Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προέβη καν στη προκήρυξη, με συνέπεια να χαθούν για το σύστημα».
Οι δεσμεύσεις του λοιπόν στη συνάντησή μας ήταν χωρίς αντίκρισμα.
Επικοινωνιακά συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.
Η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται!!!
Οι ανασφάλιστοι πολίτες θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται αποκλεισμένοι από το Σύστημα Υγείας.
Η ανεμπόδιστη πρόσβαση των Ανασφάλιστων προκαλεί δημοσιονομικό κόστος. Κολλάει απ' ότι φαίνεται η κυβέρνηση στα ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα πληρώσουν πάλι οι χρήστες των υπηρεσιών.
Όπως με τα 5 ευρω εισιτήριο εξέτασης στα εξωτερικά ιατρεία.
Ανακοινώθηκε η κατάργησή του από τον Υπουργό Υγείας. Υπεγράφη το ΣΧΕΔΙΟ της ΚΥΑ, η οποία διαβιβάστηκε προς υπογραφή στο Υπουργείο Οικονομικών. Καθυστερεί όμως η υπογραφή της, αφού ψάχνονται τα ισοδύναμα μέτρα για την μη διατάραξη της Δημοσιονομικής προσαρμογής!!!
Είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της διεκδίκησης Εθνικού Συστήματος Υγείας με Δωρεάν, εύκολη και καθολική πρόσβαση, πλήρως στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό και επαρκώς χρηματοδοτούμενο.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.