Print Email

Δελτία Τύπου

09.03.2015

Ακύρωση της απόφασης του Υπουργού Υγείας ΣΥΣΤΑΣΗΣ των Τομέων Ψυχικής Υγείας

ΑΘΗΝΑ 09/03/2015

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 46

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Εκδόθηκε ΑΠΟΦΑΣΗ του ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κο Π. Κουρουμπλή που συστήνει είκοσι πέντε (25) από τους τριάντα οκτώ (38) Τομείς Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων (ΤΟ Ψ.Υ.) και περιγράφει τις Μονάδες που εντάσσονται σε αυτούς.

            Δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά η σπουδή του Υπουργού Υγείας, να υλοποιήσει τους Τομείς Ψυχικής Υγείας, που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση για την τομεοποίηση, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους Επιστημονικούς – Συνδικαλιστικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στις Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Τομεοποίηση την οποία καταγγείλαμε, η ΠΟΕΔΗΝ και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία.

            Η τομεοποίηση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με τη συγκρότηση ολοκληρωμένου δικτύου Δημόσιων Υπηρεσιών ανά πληθυσμό αναφοράς, αποτελεί διαχρονικό αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ.

            Στο δίκτυο οφείλουν να λειτουργούν οι απαραίτητες Δημόσιες Μονάδες Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών, εισαγωγών και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, ώστε να είναι σε θέση να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών σε υπηρεσίες. Έως σήμερα οι όποιες προσπάθειες συγκρότησης των δικτύων απέτυχαν, αφού οι λειτουργούσες Μονάδες είναι ελλιπέστατες και αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στη χρηματοδότηση και τη στελέχωση. Ταυτόχρονα πολιτική ψυχικής υγείας κάνουν οι Εισαγγελικές Αρχές με δεδομένο ότι το 60% των εισαγωγών γίνονται με εισαγγελική παραγγελία.

            Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και οι ελλιπέστατες Ψυχιατρικές Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων, εισάγουν ασθενείς από όλα τα διαμερίσματα της Χώρας. Η συγκρότηση των τομέων με ένταξη Ιδιωτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας και η αποσπασματική, χωρίς κανένα θεραπευτικό κριτήριο διασύνδεση των Μονάδων στους τομείς, προκαλεί δικαιολογημένα ερωτήματα για το μέλλον που επιφυλάσσει το Υπουργείο Υγείας στο Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας.

            Η συγκρότηση δικτύων με διασύνδεση Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών και τμήματα εισαγωγών διαφορετικών Νομικών Προσώπων Μονάδων Ψυχικής Υγείας, αφενός υποβαθμίζει τη ποιότητα των υπηρεσιών και αφετέρου υποκρύπτει σκοπιμότητες κατάργησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, που στηρίζουν το Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας σε ποσοστό 80% .

            Μάλιστα η μεθόδευση κατάργησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων προκύπτει από τη συγκρότηση των Τομέων αφού το κάθε δίκτυο περιλαμβάνει τμήμα εισαγωγών Ψυχιατρικού Νοσοκομείου και ταυτόχρονα Ψυχιατρική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου. Στην απόφαση του Υπουργού Υγείας σύστασης των Τομέων προαναγγέλλεται η λειτουργία νέου Εφημεριακού Συστήματος στη Διοικητική Περιφέρεια της Αττικής, με βάση την τομεοποίηση.

            Η εφαρμογή αυτού του Συστήματος Εφημερίας οδηγεί σε κατάργηση τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, στην Ιδιωτικοποίηση του Συστήματος και τον αποκλεισμό των Ασθενών από το Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας.

            Ζητήσαμε την άμεση ΑΚΥΡΩΣΗ της ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ των Τομέων Ψυχικής Υγείας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔΗΝ  

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.