Εκτύπωση σελίδας

Δελτία Τύπου

01.08.2014

Δημόσια Ψυχική Υγεία. Πολιτική για γέλια και για κλάματα μαζί!!!

ΑΘΗΝΑ 1/08/2014
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 3421

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Πολιτική για γέλια και για κλάματα μαζί!!!

Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία ΔΑΦΝΙ – ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ κλείνουν άμεσα ανακοινώνει περιδιαβαίνοντας τα κανάλια της τηλεόρασης ο λαλίστατος κος Θεοδωράκης Διοικητής του Ψ.Ν.Α.
Η αρμόδια Υφυπουργός κα. Παπακώστα πριν προλάβει να ενημερωθεί για την κατάσταση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας ασθμαίνοντας συμφωνεί.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να ανατρέξει στα συμβαίνοντα πέρυσι το καλοκαίρι στη Ψυχική Υγεία.
Τότε ο πρώην Υπουργός Υγείας κος Γεωργιάδης και ο κος Θεοδωράκης ξαναμίλησαν για άμεση κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Μάλιστα είχαν έτοιμες Ψυχιατρικές Κλινικές στα Γενικά Νοσοκομεία προκειμένου να μεταφέρουν τις κλινικές οξέων περιστατικών που λειτουργούν στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.
Θα τις έβγαζαν από τις τσέπες των παντελονιών τους. Αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός». Καμία Ψυχιατρική Κλινική δεν ήταν έτοιμη και το χειρότερο είναι ότι από πέρυσι έως σήμερα δεν έτρεξε καμία διαδικασία επισκευής κάποιας κλινικής σε Γενικό Νοσοκομείο του Κέντρου και της Θεσσαλονίκης. Όσα ακούγονται είναι μόνο λόγια του αέρα. Μηδέν έργα.
Μία – δυο που μεθοδεύουν να στηθούν πρόχειρα για να δείξουν ότι τρέχουν την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση είναι ακατάλληλες σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τίθονται από το ίδιο το Υπουργείο Υγείας.
Ακόμη και σήμερα να ξεκινήσει ο σχεδιασμός απαιτούνται τουλάχιστον τρία χρόνια για την επισκευή. Γιατί οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις;
Ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πρόσφατη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ αναγνώρισε την υψηλή ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας, την προσπάθεια για συνεχή μετεξέλιξη και τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.
Μάλιστα αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν εξαιτίας του εφαρμοζόμενου προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοικτή σε παράταση των χρονοδιαγραμμάτων (έως το έτος 2020).
Τα μετεξελιγμένα σήμερα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στηρίζουν το Σύστημα Δημόσιας Ψυχικής Υγείας της χώρας κατά 80% (το υπόλοιπό 20% οι Ψυχιατρικοί τομείς των Γενικών Νοσοκομείων).
Η πληρότητα των διαθέσιμων κλινών οξέων περιστατικών (60% των εισαγωγών είναι με εισαγγελική παραγγελία) στα Ψυχιατρικά και Γενικά Νοσοκομεία είναι 140%. Απαιτείται άμεσα η λειτουργία νέων χωρίς συρρίκνωση ή κατάργηση των υφιστάμενων. Τουλάχιστον 9 νέων Ψυχιατρικών Τομέων σε Γενικά Νοσοκομεία του Κέντρου χωρίς καμία κατάργηση.
Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με όλη αυτή την αναστάτωση που προκαλεί στις οικογένειες των ψυχικά πασχόντων, στους πάσχοντες και τους εργαζόμενους;
Να ικανοποιήσει προσωπικές και πολιτικές επιδιώξεις του κου Θεοδωράκη και της Υφυπουργού κας Παπακώστα ή να ξεφορτωθεί την Ψυχική Υγεία από τις πλάτες του Δημοσίου, αδιαφορώντας για την τύχη των ασθενών που θα φιλοξενούνται στα παγκάκια και τις στάσεις του μετρό;
Χρήματα για τον ιδιωτικό τομέα λίγοι Ασθενείς έχουν. Στους υπολοίπους Ασθενείς «τα φάγανε» οι μακροχρόνιες Νοσηλείες.
Μήπως επιδιώκουν να πληρώνει το κράτος το κόστος Νοσηλείας στον Ιδιωτικό Τομέα, στοιχίζοντας πολλαπλάσια, αλλά εξυπηρετώντας όμως τους Ιδιωτικούς Ομίλους της Υγείας;
Ας κάνουν έναν απολογισμό για την αποασυλοποίηση των χρόνιων ασθενών που ακόμη και τώρα μεγάλος αριθμός νοσηλεύεται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και άλλοι πολλοί χρόνιοι προσέρχονται ως νέες εισαγωγές στα Ψυχιατρικά και Γενικά Νοσοκομεία μετά «το κάζο» της αδιαφάνειας των Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών. Οι μισοί Ασθενείς που εισάγονται είναι νεοχρόνιοι Ασθενείς.
Που είναι οι νέοι Ξενώνες, τα νέα Οικοτροφεία, τα νέα διαμερίσματα, οι επαγγελματικές δραστηριότητες, ένα χρόνο τώρα που υποτίθεται τρέχει η Μεταρρύθμιση;
Που είναι το προσωπικό;
Το εναπομείναν προσωπικό δουλεύει με φιλότιμες προσπάθειες κάτω των ορίων ασφαλείας.
Έλεος έως που θα φτάσει ο κατήφορος; Ποιος χαράσσει την πολιτική Ψυχικής Υγείας στη χώρας μας;
Ο Ιδιωτικός Τομές και οι Μη Κερδοσκοπικές με τις πλάτες της Κυβέρνησης;
Ο κος Θεοδωράκης; Η κα Παπακώστα;
Δεν θα επιτρέψουμε την συρρίκνωση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Είναι ανθρωποφαγία στη πιο ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού. Θα κινητοποιηθούμε δυναμικά. Θα ζήσετε τις περυσινές κινητοποιήσεις!!!
Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία μετεξελίχθηκαν με χρήματα του Ελληνικού λαού σε ανοικτοί – σύγχρονοι χώροι Νοσηλείας. Ανέπτυξαν πλούσια δίκτυο Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ η συνέχιση της λειτουργίας των.
Πέρυσι μετά τη Γενική Κατακραυγή αναδιπλώθηκε η κυβέρνηση. Να πάρουν θέση τώρα ο Υπουργός Υγείας και ο Αν. Υπουργός Υγείας εάν συμφωνούν με την ακατάσχετη λογοδιάρροια διάλυσης των πάντων από τον κο Θεοδωράκη.
Ντροπή.
Μη παρουσιάζετε την οπισθοδρόμηση ως πρόοδο!!!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔΗΝ