Print Email

Αποφάσεις

21.01.2014

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου 17 Ιανουαρίου 2014

ΑΘΗΝΑ 20/1/2014
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 2566


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

 

Παρά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών για κατάργηση των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ οι πολιτικές αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής συνεχίζονται. Πολιτικές που εξυπηρετούν ένα και μόνο στόχο. Τα συμφέροντα των επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών ομίλων.
Η κυβέρνηση μεθοδεύει την μετονομασία των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ χωρίς όμως μετατροπή της πολιτικής της. Οι εκπρόσωποι των μηχανισμών ακόμη και οι διορισμένοι από την κυβέρνηση που παράγουν την Οικονομική και Δημοσιονομική πολιτική της χώρας επικαλούμενοι το Δημοσιονομικό και Χρηματοδοτικό κενό, το μη διαχειρίσιμο χρέος προαναγγέλλουν νέα μακροχρόνια περίοδο λιτότητας.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλούν με διακοπή χρηματοδότησης και την έξοδο της χώρας από το ευρώ για να επιβάλλουν την συνέχιση των «Μεταρρυθμίσεων».
«Οι Μεταρρυθμίσεις» που θέτουν ως προαπαιτούμενο είναι η συνέχιση της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, των ιδιωτικοποιήσεων, των καταργήσεων – συγχωνεύσεων Δημοσίων Οργανισμών και Νομικών Προσώπων, των απολύσεων στο Δημόσιο, της δραστικής μείωσης των κοινωνικών δαπανών και των νέων εισοδηματικών απωλειών.
Η κυβέρνηση εκδίδει νέο σύστημα αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων με το οποίο θεσμοθετεί ότι το 15% του προσωπικού κάθε Δημόσιας Υπηρεσίας, θα οδηγείται σε απόλυση δημιουργώντας μια μόνιμη δεξαμενή απολύσεων.
Οι χώρες του Βορρά βάζουν στο τραπέζι μία νέα ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ για τροποποίηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών όχι στην κατεύθυνση της περισσότερης αλληλεγγύης αλλά για να επιτύχουν τη συνέχιση της λιτότητας. Απαιτούνται αγωνιστικές παρεμβάσεις για την δημιουργία ενός κινήματος για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών και της εργασίας που θα συγκρούεται με τις πολιτικές της Μέρκελ – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ., στην κατεύθυνση της ανάπτυξης με προστασία της αγοράς εργασίας, της λήψης κυβερνητικών μέτρων κοινωνικής συνοχής και δίκαιης κατανομής του πλούτου που παράγεται, της ανάκτησης των εισοδηματικών απωλειών. Αγωνιζόμαστε για άμεση κατάργηση των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ όπως και εάν μεταβαπτιστούν. Θα ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ για την θεσμοθέτηση μετρήσιμων κοινωνικών στόχων (καταπολέμηση ανεργίας, αύξηση του δείκτη κοινωνικής προστασίας κλπ).
Εκτελείται ήδη ο Προϋπολογισμός του έτους 2014 που στοχοποιεί για άλλη μια φορά τα εισοδήματα και τα κοινωνικά αγαθά.
Για επικοινωνιακούς λόγους η κυβέρνηση επιλέγει τις μειώσεις των εισοδημάτων έμμεσα με νέα χαράτσια (φόρος ακινήτων), αυστηροποίηση των προστίμων της εφορίας, τη δυνατότητα στις τράπεζες κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας.
Οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται τα κοινωνικά αγαθά που παρέχει το κράτος αν και το 40% των πολιτών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Οι δαπάνες για την υγεία περιορίζονται με ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ σταδιακά κάτω του 7% του ΑΕΠ. Μόνο τριτοκοσμικά συστήματα χρηματοδοτούνται σε αυτό το ύψος.
Η κυβέρνηση μειώνει τα κονδύλια της υγείας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και προωθεί πολιτικές αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών.
Τα έσοδα επιχειρεί να τα αυξήσει με τη μετακύλιση του κόστους των υπηρεσιών στους πολίτες (χαράτσια) την αγορά του συνόλου των υπηρεσιών από τους χρήστες (3 εκατ. ανασφάλιστοι, απογευματινά ιατρεία, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών).
Οι δαπάνες μειώνονται με τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις Νοσοκομείων, την έκδοση Οργανισμών με σημαντικές περικοπές σε τμήματα (770), κλινικές, κλίνες και οργανικές θέσεις.
Η κυβέρνηση προωθεί νέους οργανισμούς στα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία με ενιαίες υπηρεσίες (Ιατρική, Νοσηλευτική, Διοικητική, Τεχνική).
Από την κατάργηση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων θέτει υγειονομικό προσωπικό σε διαθεσιμότητα.
Οι πρόσθετες αμοιβές του έτους 2014 μειώθηκαν πάνω από 11εκατ.ευρώ σε σχέση με το έτος 2013. Σε πολλά Νοσοκομεία οφείλονται δεδουλευμένα παρελθόντων ετών.
Δεν προσλαμβάνεται απαραίτητο μόνιμο προσωπικό αν και τα Νοσοκομεία αποδεκατίστηκαν από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις (15.000 – 2010-2013)καθιστώντας τις συνθήκες εργασίας δυσμενές και τις υπηρεσίες επισφαλείς εξαιτίας της εργασιακής εξουθένωσης.
Η Πρωτοβάθμια περίθαλψη με το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ που δόθηκε στη δημοσιότητα διαλύεται. Πρώτα με την σύσταση του ΕΟΠΥΥ που εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του μετακύλισε το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες. Τώρα με τις θεσμικές παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ. Ο Υπουργός Υγείας δεξήγαγε προσχηματικό διάλογο, εξήγγειλε αξιολόγηση μιας εβδομάδας και μετά ανακοίνωσε την ουσιαστική διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με συρρίκνωση των Υγειονομικών Μονάδων (ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας) απολύσεις ιατρών και Διαθεσιμότητες χιλιάδων υγειονομικών υπαλλήλων (πάνω από 8.500) .
Ο Υπουργός εμφανίζεται επικοινωνιακά υπέρμαχος της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΟΠΥΥ αν και ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών. Απλουστεύει τις διαδικασίες ίδρυσης Ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας. Επειδή σήμερα το 80% των παθήσεων είναι χρόνιες και η διάγνωση, θεραπεία των ασθενών διαρκεί μία ημέρα οι ιδιώτες επιχειρηματίες «τρίβουν τα χέρια τους».
Ο Υπουργός Υγείας κάθε ημέρα ανακοινώνει συγχωνεύσεις – καταργήσεις Νοσοκομείων, καταργήσεις κλάδων και υποστηρικτικών υπηρεσιών (οδηγοί, ΥΕ και ΔΕ υποστηρικτικό προσωπικό) καταργήσεις Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και μεταφορά τους σε κλινικές «φαντάσματα» σε Γενικά Νοσοκομεία.
Στόχος του είναι να θέσει πολυάριθμο προσωπικό σε διαθεσιμότητα στα πλαίσια των ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ.
Η ΠΟΕΔΗΝ έδωσε μάχη για την ανατροπή των επιλογών της κυβέρνησης και του Υπουργού Υγείας με δυναμικές κινητοποιήσεις. Ξόδεψε το πολιτικό κεφάλαιο του λαλίστατου Υπουργού που διαλύει το ΕΣΥ.
Η ακύρωση της επιβολής του 25€ είναι μια ΑΝΑΤΡΟΠΗ των Μνημονιακών Σχεδίων της κυβέρνησης.
Με Υπουργική Απόφαση υποχρεώνονται οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας να συνοδεύουν στη ΧΥΤΑ τα αστικά απόβλητα των Νοσοκομείων.
Από 24 Ιανουαρίου απειλούνται με προσαγωγές σε αυτόφωρη διαδικασία εφόσον τα αστικά απόβλητα των Νοσοκομείων αναμιγνύονται με επικίνδυνα Νοσοκομειακά απόβλητα. Έτσι οδηγείται το σύνολο των Νοσοκομειακών Αποβλήτων σε τετραπλάσια τιμή στους ιδιωτικούς αποτεφρωτήρες που πίσω τους βρίσκονται μεγάλα συμφέροντα.
Δεν είναι στο υπηρεσιακό καθήκον των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας να συνοδεύουν τα απόβλητα αλλά να επιβάλουν εντός του Νοσοκομείου την αυστηροποίηση της ταξινόμησης.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ τις ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.
Οργανώνουμε εβδομάδα δράσης για την υπεράσπιση του Δημοσίου Αγαθού της Υγείας, της Δωρεάν πρόσβασης στις Υπηρεσίες, ενάντια στα κλεισίματα Υγειονομικών Μονάδων, της διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.
Τοπικές μορφές δράσης που αποφασίζουν τα Δ.Σ. των Σωματείων μέσα από Γενικές Συνελεύσεις. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συλλαλητήρια σε συνεργασία με φορείς των πολιτών που πληρώνουν από τη τσέπη τους ή με τη ζωή τους την ανάλγητη πολιτική υγείας, αποκλεισμό των ταμείων για μη πληρωμή των χαρατσιών κ.α.
Προτείνουμε στις Ομοσπονδίες του χώρου της Υγείας συμμετοχή και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Την Παρασκευή 24/1 στις 8.00πμ καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων στο ΧΥΤΑ Φυλής (Άνω Λιόσια) σε παράσταση διαμαρτυρίας κατά της ΑΠΟΦΑΣΗΣ του Υπουργού και των Διοικήσεων να παρίστανται υπάλληλοι των Νοσοκομείων στην ταξινόμηση των Αποβλήτων. Καλούμε τα Σωματεία να μην επιτρέπουν τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να εντέλλουν υπαλλήλους να παρευρίσκονται στο ΧΥΤΑ
Κορυφώνουμε με 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ. Η ημερομηνία θα καθοριστεί σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, ανάλογα την ημερομηνία συζήτησης στη Βουλή του Νομοσχεδίου της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης
• Κάλυψη των εισοδηματικών απωλειών
• Πλήρης χρηματοδότηση των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας από τον προϋπολογισμό
• Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για ΟΛΟΥΣ. Κατάργηση των ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ
• Παραγραφή οφειλών των πολιτών στο σύστημα υγείας από παροχή υπηρεσιών που διαβιβάζονται στις εφορίες
• Να μην καταργηθεί κανένα Νοσοκομείο κανένα Κέντρο Υγείας, κανένα πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ, κανένα τμήμα, καμία κλινική καμία οργανική θέση
• Την άμεση πρόσληψη μόνιμου Υγειονομικού προσωπικού με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση που να καλύπτει τις ανάγκες
• Να αυξηθεί το κονδύλι των πρόσθετων αμοιβών του έτους 2014 που είναι πετσοκομμένο κατά 11 εκατ. Ευρώ σε σχέση με το έτος 2013 και πληρωμή των οφειλομένων
• Απόσυρση του Σχεδίου Π.Δ. Αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Οι μορφές πάλης ψηφίστηκαν ΟΜΟΦΩΝΑ.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΑΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                            ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.