Print Email

Αποφάσεις

29.08.2013

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου 27 Αυγούστου 2013

ΑΘΗΝΑ 28/8/2013

ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 1983

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Οι εξελίξεις του καλοκαιριού ήταν ραγδαίες από την επιτάχυνση της εφαρμογής των ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ενόψει της νέας επίσκεψης των εκπροσώπων της ΤΡΟΪΚΑΣ τον Σεπτέμβριο.

Ο Σεπτέμβρης που έρχεται δείχνει να είναι ο πιο καταστροφικός μήνας των μνημονιακών χρόνων, με κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, αφού η συγκυβέρνηση και η ΤΡΟΙΚΑ προωθούν νέα καταστροφικά μέτρα, στο πλαίσιο της βάρβαρης καπιταλιστικής νεοφιλελεύθερης επιδρομής.

Η ΤΡΟΙΚΑ και η κυβέρνηση δίνουν τα ρέστα τους για να προλάβουν να «ολοκληρώσουν» όλο το σχέδιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην οικονομία, στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, στην πλήρη ανατροπή του εργατικού δικαίου και στη συρρίκνωση – έως του σημείου της εξαφάνισης – των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Το κύμα αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο τομέα της Υγείας που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει:

· Τη μεταφορά της δαπάνης υπηρεσιών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης απευθείας στους πολίτες (χαράτσια στην πρόσβαση και εισαγωγή στα Δημόσια νοσοκομεία, αυξήσεις συμμετοχών ασφαλισμένων σε εξετάσεις και φάρμακα, μεγαλώνει συνεχώς ο κατάλογος των φαρμάκων που βρίσκονται έξω από ασφαλιστική κάλυψη, εκτεταμένη συρρίκνωση ασφαλιστικών παροχών υγείας κλπ). Εμπέδωση στη συνείδηση του λαού ότι η υγεία είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό.

· Πλήρη οργανωτική και λειτουργική απαδιάρθρωση των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ με στόχο να παραδοθεί πλήρως η πρωτοβάθμια περίθαλψη στο μεγάλο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο.

· Αριθμητική συρρίκνωση του προσωπικού που στελεχώνει τις δομές του ΕΣΥ και μείωση του μισθολογικού του κόστους. (χαμηλά αμειβόμενο, ευέλικτο δυναμικό)

· Προώθηση της λειτουργίας όσων «δημόσιων» δομών και υπηρεσιών υγείας διατηρηθούν, σαν ιδιωτικές επιχειρηματικές μονάδες (ανώνυμες εταιρείες), με μείωση μέχρι κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησής τους. Όσες αδυνατούν να λειτουργήσουν κάτω από αυτό το πλαίσιο θα κλείνουν.

· Οι αναδιαρθρώσεις αυτές (και στο χώρο της Υγείας) ήταν σχεδιασμένες από δεκαετίες στα πλαίσια της ΕΕ και όχι μόνο, μάλιστα σε πολλές χώρες της ΕΕ έχουν από χρόνια εφαρμοστεί, αλλά και στη χώρα μας τμήματά τους, αποσπασματικά, είχαν κατά καιρούς τεθεί σε εφαρμογή.

Τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ προβλέπουν 12.500 Διαθεσιμότητες Δημοσίων Υπαλλήλων έως τέλους του έτους εκ των οποίων 4.000 απολύσεις έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Επίσης έως τέλους του έτους θα προσδιοριστούν ακόμη 12.500 Διαθεσιμότητες εκ των οποίων θα προστεθούν 11.000 απολύσεις.

Πρώτη δεξαμενή Διαθεσιμοτήτων είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δημοτικοί Αστυνομικοί, Σχολικοί Φύλακες) και η εκπαίδευση με την οριζόντια κατάργηση της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Μάλιστα καθηγητές που κατέχουν πτυχία Παραϊατρικών Επαγγελμάτων ευελπιστούν να απορροφηθούν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Υπουργού Υγείας 15 Νοσοκομεία βρίσκονταν στο στόχαστρο της κυβέρνηση για Κατάργηση – Συγχώνευσή τους. Από τα Νοσοκομεία αυτά θα προέκυπταν 1.250 διαθεσιμότητες εφέτος και άλλες 1.250 του χρόνου.

Στην αρχή ανακοινώθηκε το ΛΟΥΚΕΤΟ έξι Νοσοκομείων της Αττικής και 1250 Διαθεσιμότητες Υγειονομικών. Στη συνέχεια προστέθηκαν άλλα 3 Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Το νούμερο των Διαθεσιμοτήτων κάθε ημέρα ήταν αυξανόμενο με την ένταξη των υπαλλήλων των πρώην θεραπευτηρίων του ΙΚΑ που εντάχθηκαν στους στα Νοσοκομεία και 67 υπαλλήλων του Ψυχιατρείου Θεσσαλονίκης (αναστάλθηκε). Ο αριθμός των υγειονομικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα έκλεισε στους 1.665 για εφέτος.

Ο Υπουργός Υγείας επιχειρηματολογεί στις αντιδράσεις των εργαζομένων και της ΠΟΕΔΗΝ με την δήθεν αλλαγή ρόλου των συγκεκριμένων Νοσοκομείων και την απορρόφηση του συνόλου των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα σε διπλανά Νοσοκομεία. Όμως η επιχειρηματολογία του Υπουργού είναι ανυπόστατη. Στο Νοσοκομείο Πατησίων μπαίνει ΛΟΥΚΕΤΟ και τα άλλα μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας χωρίς κλειστή Νοσηλεία και Χειρουργεία.

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ είναι η κατάργηση 770 τμημάτων από τα Νοσοκομεία μέσω της έκδοσης των Νέων Οργανισμών εξ αυτών τα 250 στην Αττική. Η ΤΡΟΪΚΑ δέχεται μόνο 4.500 κενά στα Νοσοκομεία, παρότι αποχώρησαν 20.000 Υγειονομικοί τα τρία τελευταία έτη με την Εργασιακή Εφεδρεία, της μηδενικές προσλήψεις και τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις. Οι υπηρετούντες σήμερα στο ΕΣΥ είναι 66.000 στα Δημόσια Νοσοκομεία, 5.000 στο ΕΚΑΒ και 18.000 Ιατροί. Παρόλα αυτά ο ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ «έδωσε» στην κυριολεξία τους υγειονομικούς σε Διαθεσιμότητα αν και εργάζονται σε δυσμενείς συνθήκες με καταστρατήγηση των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων στα ωράρια εργασίας (12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών, 2 repo και 1 νύχτα την εβδομάδα). Καταγγέλλουμε την προκλητική στάση του Υπουργού Υγείας που απειλούσε υγειονομικούς με φράσεις τύπου «έπρεπε να απολυθείτε για να δείτε τι εστί βερίκοκο». Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι που εργάζονται στα Νοσοκομεία δεν βρίσκονται στη δούλεψη των επιχειρήσεων του Υπουργού Υγείας για να απειλούνται.

Τα Νοσοκομεία που κλείνουν προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες Υγείας με εύκολη πρόσβαση. Ξελάφρωναν τα μεγάλα Νοσοκομεία «κορμός» με την συνεφημερεία έως το μεσημέρι. Εάν πράγματι όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός Υγείας δεν προσέφεραν στο Σύστημα γιατί τροποποιεί την εφημερία των μεγάλων Νοσοκομείων (κάθε τρεις ημέρες) και θέτει τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία σε επιφυλακή εφημερίας;

Οι διαθεσιμότητες των Υγειονομικών κατά δήλωση του Υπουργού θα κρατήσει 15 ημέρες. Τώρα δηλώνει ότι θα παραταθεί στους δύο μήνες. Με το ν.4172/2013 οι Διαθεσιμότητες διαρκούν έως 8 μήνες και εάν δεν βρεθεί θέση στη κινητικότητα οδηγούνται σε απόλυση.

Για το λόγο αυτό δεν εφησυχάζουμε. Είμαστε σε αγωνιστική εγρήγορση ώστε να διασφαλίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να αποτρέψουμε τις διαθεσιμότητες. Ο Υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Αττική είναι το στοίχημα. Θα ακολουθήσει δεύτερο κύμα με ΛΟΥΚΕΤΑ και ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ σε Νοσοκομεία της περιφέρειας.

Οι Διαθεσιμότητες Υγειονομικών στη περιφέρεια οδηγούν σε οικογενειακή και οικονομική εξαθλίωση. Στο δεύτερο κύμα διαθεσιμοτήτων μπορεί να συμπεριληφθούν ολόκληρες ειδικότητες ή κλάδοι εργαζομένων.

Στον Αγώνα Ανατροπής των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ χρειάζεται συντονισμός των εργαζομένων στην Υγεία, την Πρόνοια, την Εκπαίδευση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μικροπαραταξιακές λογικές και προσωπικές στρατηγικές χωρίς ενότητα και καθοδήγηση της ΠΟΕΔΗΝ δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την προοπτική του ΑΓΩΝΑ.

Γίνονται μονομερώς συναντήσεις με τον Υπουργό που ακροβατεί επικοινωνιακά και προσπαθούν να στείλουν το λογαριασμό στην ΠΟΕΔΗΝ. Επιχειρήθηκε έγκαιρα ο συντονισμός των Σωματείων των Νοσοκομείων που βρίσκονται στο στόχαστρο των Καταργήσεων. Κυριάρχησαν προσωπικές στρατηγικές που δεν επέτρεψαν τη μεγιστοποίηση των αντιδράσεων.

Τα μεγάλα νοσοκομεία θα υποστούν δραστικές μειώσεις σε κλινικές – κλίνες και οργανικές θέσεις μέσω της έκδοσης των Νέων Οργανισμών. Παρά ταύτα η συμμετοχή είναι μικρή για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ της πολιτικής που ΔΙΑΛΥΕΙ το ΕΣΥ.

Η ΠΟΕΔΗΝ αρνήθηκε πεισματικά την σύσταση ειδικών λογαριασμών με χαράτσι στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας, αποτρέποντας φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού. Υπάρχει Δημοσιονομικό κενό άνω των 4δις έως του τέλους του έτους 2016 και ο Υπουργός Οικονομικών κος Στουρνάρας προσδιόρισε ότι θα καλυφθεί από καταργήσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Έρχονται νέες απολύσεις με εκχώρηση Υπηρεσιών στους ιδιώτες.

Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση του Δημοσίου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας.

Αγωνιζόμαστε να αποτρέψουμε τις Διαθεσιμότητες. Αγωνιζόμαστε για την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ και στο δημοσιο.

Οργανώσαμε δυναμικές κινητοποιήσεις το καλοκαίρι κατά των ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ:

· 16-17 ΙΟΥΛΙΟΥ : 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

· 24 ΙΟΥΛΙΟΥ : 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

· 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : 4ΩΡΗ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

· 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : 24ΩΡΗ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

· 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : 4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ

· 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : 4ΩΡΗ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ 24ΩΡΗΣ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Πλούσιο δυναμικό απεργιακό πρόγραμμα κινητοποιήσεων για την προστασία των Υγειονομικών ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ:

· Συμμετοχή στην 4ωρη Στάση Εργασίας 11πμ – 3μμ που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ την ΠΕΜΠΤΗ 29/8/13 με προσυγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 11.30μμ

· Οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων, Συγκεντρώσεων και κάλυψη κάθε μορφής δράσης που θα αποφασίσουν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία.

· ΔΕΥΤΕΡΑ 2/9/13 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ εργαζομένων με την παρουσία της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ στα τέσσερα Νοσοκομεία που ΚΛΕΙΝΟΥΝ (ΠΑΤΗΣΙΩΝ, ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ, ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ) 9.00πμ

· ΤΡΙΤΗ 3/9/13 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στα παραπάνω Νοσοκομεία με κάλεσμα συμμετοχής των μελών των Δ.Σ. των Σωματείων Νοσοκομείων της Αττικής. Συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ για την στήριξη της ΠΟΕ – ΟΤΑ που σύρεται στα δικαστήρια

· ΤΕΤΑΡΤΗ 4/9/13 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11.00πμ – 3.00μμ και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στις 11.30πμ:

o Στην ΑΤΤΙΚΗ έξω από το Υπουργείο Υγείας

o Στην Περιφέρεια έξω από τις έδρες των ΥΠΕ

· Οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων, Συγκεντρώσεων και κάλυψη κάθε μορφής δράσης που θα αποφασίσουν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία.

· ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΚΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

· ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ του Δημόσιου Τομέα ΟΛΜΕ – ΠΟΕ-ΟΤΑ – ΟΕΝΓΕ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ που βάλλονται από τις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

· ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για κλιμάκωση του Αγώνα.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ – ΜΟΝΑΔΩΝ – ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:

· ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

· ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ – ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΩΝ

· ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ

Ή ΕΜΕΊΣ Ή ΑΥΤΟΊ

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.