Print Email

Αποφάσεις

03.07.2013

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου 28 Ιουνίου 2013

ΑΘΗΝΑ 01/07/2013
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 1805

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Οι μήνες που ακολουθούν (Ιούλιος και Αύγουστος) είναι κρίσιμοι καθώς η Κυβέρνηση θα επιδιώξει την επιτάχυνση της εφαρμογής των Μνημονιακών Πολιτικών.
Στην επίσκεψη της ΤΡΟΙΚΑ που είναι σε εξέλιξη στοχοποιήθηκε ο χώρος της Υγείας και επιτακτικά ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιτάχυνση των Συγχωνεύσεων – Καταργήσεων Νοσοκομειακών Μονάδων.
Οι πολιτικές εξελίξεις με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την Κυβέρνηση και το σχηματισμό Δικομματικής Κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι το σύστημα διαθέτει εφεδρείες για την εφαρμογή των πολιτικών των Μνημονίων.
Το Δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής στόχευε στη μείωση του Δημόσιου χρέους. Όμως τρία χρόνια μετά σκληρής λιτότητας, το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο.
Έρχονται νέα μέτρα αφού διαπιστώθηκε δημοσιονομική «τρύπα» 2,5 δις ευρώ στον ΕΟΠΥΥ. Επίσης τα έσοδα παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση.
Η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο.
Στο 1ο και 2ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ οι εργαζόμενοι και οι Έλληνες πολίτες έχασαν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά δικαιώματα. Βγήκαν στο δρόμο. Διοργάνωσαν δυναμικούς αγώνες. Και όμως οι πολιτικές των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ψηφίστηκαν και υλοποιούνται.
Στο 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ που προβλέπει μέτρα 15 δις ευρώ, η μαζικότητα των κινητοποιήσεων ήταν αναντίστοιχη των σαρωτικών μέτρων που προβλέπει.
Προχωρήσαμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις με μεγαλύτερη συμμετοχή μέχρι την ψήφιση του 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ και με μικρότερη συμμετοχή στην αποτροπή εφαρμογής των μέτρων που ψηφίστηκαν. Οι Πανυγειονομικές κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν με τους άλλους φορείς της Υγείας είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή και μαζικότητα.
Στις 30 Μαΐου οργανώσαμε 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας κατά των Συγχωνεύσεων – Καταργήσεων Νοσοκομείων. Διεκδικήσαμε την έκδοση οργανισμών που να καλύπτουν τις υφιστάμενες δραστηριότητες και να δίδουν προοπτική ανάπτυξης των υπηρεσιών με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Παράλληλα αναδείξαμε την παρανομία της προβαδίζουσας κατηγορίας (ΠΕ) στην επιλογή Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων που προβλέπουν οι νέοι Οργανισμοί.
Στις 7 Ιουνίου οργανώσαμε Πανυγειονομική Πανελλαδική Απεργία σε συνεργασία με την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.
Παρότι το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου την αποσύνδεση Νοσοκομείων Νησιωτικών περιοχών προκειμένου να ανασχέσει την συμμετοχή των εργαζομένων, η Συγκέντρωση ήταν αξιοπρεπής με συμμετοχή 2000 υγειονομικών.
Η Πορεία που έγινε μετά τους χαιρετισμούς εκπροσώπων των Φορέων πέρασε μπροστά από το Συμβούλιο Επικρατείας. 50 Εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε Απεργιακή Συγκέντρωση της ΟΛΜΕ κατά της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, εξέφρασε την συμπαράσταση της Ομοσπονδίας και των Υγειονομικών και κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ανάκληση της επιστράτευσης. Εξέφρασε την Αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις και προέτρεψε την οργάνωσή τους στην αρχή του διδακτικού έτους (Σεπτέμβριο).
Συμμετείχαμε στις Απεργιακές Κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ για την απόφαση του Πρωθυπουργού να βάλει «Λουκέτο στην ΕΡΤ». Πραξικοπηματική ενέργεια με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η συμμετοχή των πολιτών ήταν μαζική αντιστρόφως ανάλογη της ακροαματικότητας και της αξιοπιστίας της ΕΡΤ.
Όμως οι πολίτες ξεσηκώθηκαν γιατί θίχτηκε το δημοκρατικό δικαίωμα στην ενημέρωση και παράλληλα διαμαρτυρήθηκαν για την συνεχή κατάργηση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Η ΕΡΤ χρειαζόταν εξορθολογισμό όχι όμως Λουκέτο. Λειτουργούσε πράγματι με πλουραλιστικό έλλειμμα αφού σπάνια κάλυπτε τους αγώνες της ΠΟΕΔΗΝ με αιτήματα την διασφάλιση του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας.
Στις 27 Ιουνίου οργανώσαμε 5ωρη Στάση Εργασίας μετά τις διαρροές στον τύπο για «Λουκέτο» σε Νοσοκομεία που δεν διαψεύστηκαν από τον Υπουργό Υγείας.
Η κινητοποίηση συνέπεσε με τον ανασχηματισμό και την αλλαγή Υπουργού. Όμως αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και των Σωματείων συνάντησαν τον Υπουργό Υγείας ο οποίος κατέβηκε στο προαύλιο του Υπουργείου κατά την συγκέντρωση και τους προσκάλεσε σε συνάντηση.
Απροκάλυπτα επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να εφαρμόσει στο ακέραιο της ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ που περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις – καταργήσεις Νοσοκομείων και 1250 Υγειονομικούς σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα.
Μάλιστα δήλωσε ότι θα πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες του Υπουργείου κατά 300 εκατομμύρια ευρώ το έτος 2014 και η εξοικονόμηση θα επιτευχθεί με τη συρρίκνωση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Τα Νοσοκομεία αναστέλλουν βασικές λειτουργίες λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης.
Ο ΕΟΠΥΥ μετακύλησε ήδη το κόστος της Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους. Με δεδομένο ότι παρουσιάζει νέα ελλείμματα που τέλους του έτους θα φθάσουν στα 2,5 δις ευρώ θα υπάρξουν νέες περικοπές στις παροχές.
Τα Ασφαλιστικά Ταμεία εξήντλησαν την ετήσια επιχορήγηση και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας περιέγραψε τα επικείμενα Κυβερνητικά μέτρα με συνεχείς μειώσεις συντάξεων. Προέτρεψε τους ασφαλισμένους να προχωρήσουν στην αγορά Ιδιωτικών Συνταξιοδοτικών Πακέτων.
Στους νέους οργανισμούς η Κυβέρνηση μεθοδεύει την κατάργηση Νοσοκομείων, την μείωση κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων. Μέσα από την διαδικασία αυτή επιδιώκει να μείνουν ακάλυπτοι οργανικά εργαζόμενοι για να τεθούν στην διαδικασία της κινητικότητας. Προσλήψεις προσωπικού δεν προβλέπονται και το Υπουργείο Υγείας θα επιχειρήσει με μετακινήσεις προσωπικού να λυθούν προβλήματα. Μετακινήσεις προσωπικού σε μεγάλες αποστάσεις που θα διαλύσουν οικογένειες και θα οδηγήσουν σε αναγκαστικές παραιτήσεις.
Γι' αυτό είμαστε σε εγρήγορση. Εξουσιοδοτείται η εκτελεστική επιτροπή για τον προγραμματισμό κινητοποιήσεων σε περίπτωση δυσμενών εξελίξεων το προσεχές διάστημα.
Την Τρίτη 2/7/2013 και ώρα 19:00 συμμετέχουμε στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από την ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ που οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων.
Καλούμε τους υγειονομικούς των Νοσοκομείων της Αττικής σε Μαζική συμμετοχή. Διαμαρτυρόμαστε κατά των συγχωνεύσεων – καταργήσεων Νοσοκομειακών Μονάδων.
Την Τετάρτη 3/7/2013 και ώρα 10πμ καλούμε σε ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ Σύσκεψη Δ.Σ Σωματείων του Λεκανοπεδίου για να οργανώσουμε την δράση μας κατά των ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ που στοχοποιούν τις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ          ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.