Print Email

Αποφάσεις

11.01.2013

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου 10 Ιανουαρίου 2013

ΑΘΗΝΑ 10-1-2012

ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 1040

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Με τις ευχές για ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ οφείλουμε όλοι τη νέα χρονιά να αγωνιστούμε για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας οι πολίτες που είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι, άνεργοι και ανασφάλιστοι εξαιτίας των Μνημονιακών ανάλγητων πολιτικών της κυβέρνησης.

Με ομόφωνες αποφάσεις προγραμματίσαμε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη ψήφιση και εφαρμογή των διατάξεων του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3. Αν και διαθέταμε τα πολυπληθέστερα μπλοκ στις πορείες της ΑΔΕΔΥ, μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η συμμετοχή ήταν σε αναντιστοιχία με τα διακυβεύματα του προωθούμενου προς ψήφιση στη Βουλή ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3.

Με την ψήφιση του Ν.4093/2012 οργανώσαμε κινητοποιήσεις μαζί με την ΑΔΕΔΥ για να αποτρέψουμε την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπει και κυρίως κατά του θεσμού των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων που ξεκίνησε με τους εργαζόμενους Αορίστου Χρόνου κυρίως των Δήμων.

Με την αποφασιστική στάση των εργαζομένων στους ΟΤΑ και τα Κινήματα Αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν σε όλο το Δημόσιο τομέα αναδείχθηκε ο αυταρχισμός και η θεσμική εκτροπή της κυβέρνησης. Με ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ τροποποίησε πάγιες Νομοθετικές Δημοσιουπαλληλικές Διατάξεις προβλέποντας ότι οι διαθεσιμότητες δεν απαιτούν την έκδοση διαπιστωτικών πράξεων από το Νομικό Πρόσωπο αλλά γίνονται με βάσει το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού (απογραφή).

Η ΠΟΕΔΗΝ το πρώτο εξάμηνο του έτους 2013 θα αντιμετωπίσει μείζονα ζητήματα που χρήζουν δυναμικής αντιμετώπισης.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Οι υπηρεσίες Υγείας υποχρηματοδοτούνται. Οι δαπάνες Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας  βαίνουν συνεχώς μειούμενες στους προϋπολογισμούς και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται  να δώσει μάχη κατά της παραοικονομίας και της διαφθοράς όπως ισχυρίζεται, αντίθετα «κλείνει το μάτι» στους επιχειρηματίες Υγείας.

Το κόστος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Περίθαλψης μετακυλίεται στους ασφαλισμένους και ο ΕΟΠΥΥ δεν διαθέτει κονδύλια για να εξοφλήσει χρωστούμενα Νοσήλεια των Νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση με πολιτική θρασύτητα ανακοίνωσε την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δις ευρώ το έτος 2012 όταν είναι σε όλους γνωστό ότι για τέσσερις μήνες οι ασφαλισμένοι, λόγω απεργιών, πληρώνουν από τη τσέπη τους τα φάρμακα και για όλο το έτος πληρώνουν τους Ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των Νοσοκομείων αναστέλλονται βασικές λειτουργίες αφού παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Με το Ν.4052/2012 Συγχωνεύονται – Καταργούνται πάνω από 50 μικρά και μεσαία Νοσοκομεία. Η πολιτική των συγχωνεύσεων άρχισε να εφαρμόζεται. Μέσω των αξιολογήσεων δομών του Δημοσίου και του προσωπικού θα προκύψουν 25.000 Απολύσεις – Διαθεσιμότητες στο έτος 2013.

Το Υπουργείο Υγείας εκδίδει συνεχώς παράτυπους και παράνομους οργανισμούς συρρικνώνοντας και απαξιώνοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Οι ενοποιήσεις οργανισμών σε ενιαία Νομικά Πρόσωπα ως πρώτο βήμα ενοποίησης σε ένα οργανισμό, οι ανορθολογισμοί και οι αυθαίρετες περικοπές στις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις και υπηρεσίες, οι διαφοροποιήσεις από τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. υπ' αριθμ' 87/1986 «Ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης των Νοσοκομείων», οι παρανομίες με προβαδίζουσα κατηγορία την ΠΕ στην κατάληψη θέσεων ευθύνης, που αντιτίθεται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (Ν.4024/2011 άρθρο 10), οι καταργήσεις τμημάτων και οργανικών θέσεων συνθέτουν την πολιτική της κυβέρνησης που μέσα από τις συνεχείς εκδόσεις οργανισμών αποπροσανατολίζει και προσπαθεί να οδηγήσει τους υγειονομικούς στην γκιλοτίνα των απολύσεων, χωρίς ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

Τα Πρωτοβάθμια Σωματεία οφείλουν να μελετήσουν τους Οργανισμούς που εκδόθηκαν, να καταγράψουν τις ενστάσεις και να τις κοινοποιήσουν ΑΜΕΣΑ στην ΠΟΕΔΗΝ για να παρέμβει συνολικά με συγκεκριμένα στοιχεία.

Δεν θα επιτρέψουμε να κλείσουν υγειονομικές ή προνοιακές μονάδες σε περίοδο που τις έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ οι πολίτες της χώρας.

Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν οι εκδόσεις οργανισμών σε «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» για απολύσεις μέσω των προωθούμενων Αξιολογήσεων «Μαϊμού».

Σε συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με τον Υπουργό Υγείας την Τρίτη 8-1-2013 ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα απολυθεί ούτε ένας υγειονομικός. Όμως η πολιτική της κυβέρνησης τροποποιείται ανάλογα των διαθέσεων της ΤΡΟΪΚΑ. Η ΤΡΟΪΚΑ επιδιώκει «αίμα» Δημοσίων Υπαλλήλων σωφρονιστικού χαρακτήρα. Εάν δεν αντιδράσουμε δυναμικά, θα το πετύχει.

Οι 150.000 απολύσεις για την ερχόμενη διετία που δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση προς την ΤΡΟΪΚΑ επιτυγχάνεται μέσω των συνταξιοδοτήσεων. Ήδη έως τέλους του Οκτώβρη 2012 συνταξιοδοτήθηκαν 90.000 με στοιχεία που προκύπτουν από τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου  και αναμένονται για την επόμενη διετία άλλες 60.000 που υπερκαλύπτουν το στόχο των 150.000.  

Παρά ταύτα η ΤΡΟΪΚΑ επιδιώκει απολύσεις.

Για «ψύλλου πήδημα» για μικρά πειθαρχικά παραπτώματα που δεν κρίθηκαν τελεσίδικα στα πειθαρχικά όργανα ή στα Δικαστήρια οι Διοικητές θέτουν σε Αργία υπαλλήλους με βάση τους Ν.4057/2012 και 4093/2012. Σε πολλές περιπτώσεις τα παραπτώματα είναι επίπλαστα αφού γίνονται κατά την εκτέλεση της εργασίας σε αντίξοες συνθήκες (εντατικοποίηση, ελλείψεις προσωπικού) και των συνδικαλιστικών καθηκόντων.

Τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και η ΠΟΕΔΗΝ δεν θα επιτρέψουν απολύσεις από το «παράθυρο» για να πιάσει το ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ στόχο η κυβέρνηση.

Οι Προνοιακές μονάδες συρρικνώθηκαν σε ένα Νομικό Πρόσωπο ανά Διοικητική Περιφέρεια της χώρας με στόχο την ένταξη στην διαθεσιμότητα των Προνοιακών υπαλλήλων και παράδοση των μονάδων στις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Θα υπάρξει εξίσου δυναμική ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Με τα μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα δεν θίγονται. Όμως μειώνονται οι συντάξεις περαιτέρω με το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3.  Με δεδομένα τα εκρηκτικά οικονομικά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων και τις προβλεπόμενες αναλογιστικές μελέτες θα οδηγηθούμε σύντομα σε πολιτικές νέων δραστικών περικοπών των συντάξεων.

Απαιτείται δυναμική παρέμβαση για την θεσμοθέτηση κοινωνικού πόρου από την φοροδιαφυγή προκειμένου να ενισχυθούν τα  αποθεματικά των ταμείων που υποφέρουν από το κούρεμα των ομολόγων, την εισφοροδιαφυγή, την ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία.

Με τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας στα 67 είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση για ένταξη των υπηρετούντων υγειονομικών στα ΒΑΕ με την έκδοση των Εφαρμοστικών Νόμων, χωρίς ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Έτσι οι υγειονομικοί κατοχυρώνουν ως γενικό όριο ηλικίας το 62ο, με 15 έτη υπηρεσίας.

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ

Υπάρχουν απλήρωτοι μήνες περασμένων ετών. Σε εκκρεμότητα είναι ο Μάρτιος του έτους 2012 εξαιτίας της αλλαγής της διαδικασίας έγκρισης  (από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων πέρασε στις ΥΔΕ). Επίσης ο Νοέμβριος επειδή εγκρίθηκε ετεροχρονισμένα (μετά το κλείσιμο της ΕΑΠ) δεν πληρώθηκε έως τέλους του έτους 2012.

Ο Υπουργός στη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ υποσχέθηκε την πληρωμή όλων των δεδουλευμένων με την προώθηση Νόμου για την εξόφληση του Μάρτη και την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για τον μήνα Νοέμβρη.

Για το έτος 2013 δημοσιεύτηκαν από το Υπουργείο Υγείας ως κατανομή για πρόσθετες αμοιβές 57 εκατ.ευρώ που δεν φτάνουν ούτε για το πρώτο εξάμηνο. Ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε στη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ (8.1.2013) ότι θα διορθωθεί η πίστωση και τελικά θα διαμορφωθεί στα 90 εκατ. ευρώ συνολικά για το τρέχον έτος.

Η έγκριση στον προϋπολογισμό του έτους 2013 είναι 340 εκατ.ευρώ μαζί με τις εφημερίες των Ιατρών. Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα κατανεμηθούν 250 εκατ.ευρώ για εφημερίες των Ιατρών και 90 εκατ.ευρώ για το υπόλοιπο προσωπικό.

Από την κατανομή στα Νοσοκομεία που αρχικά γίνεται μέσω των ΥΠΕ, διαπιστώνεται ότι το ποσό που κατανέμεται είναι πράγματι 90 εκ.ευρώ. Όμως πρέπει να διασφαλιστεί με υπουργικές αποφάσεις.

Στηρίζουμε σε Νοσοκομεία τοπικές κινητοποιήσεις, επισχέσεις εργασίας ανοικτές Συγκεντρώσεις  Διαμαρτυρίας χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για την εξόφληση των ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ.

Απέναντι στη πολιτική αυτή προετοιμάζουμε τους υγειονομικούς να αντισταθούν με κάθε μέσο, προτείνοντας και καλύπτοντας Γενικές Συνελεύσεις, πολύμορφες τοπικές αγωνιστικές δράσεις,
περιφερειακές συσκέψεις, επισκέψεις στους χώρους δουλειάς των Νοσοκομείων και Προνοιακών Μονάδων.

Κοινή συνέντευξη τύπου Ομοσπονδιών Δημόσιας Υγείας – ΠΟΕΔΗΝ – ΟΕΝΓΕ - ΕΟΠΥΥ για ανάδειξη των προβλημάτων.

Οργανώνουμε 24ωρη Πανελλαδική Πανυγειονομική Απεργία 31 Ιανουαρίου 2013 με πρόσκληση για στήριξη στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στους συνδικαλιστικούς φορείς του χώρου της Υγείας και τους ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ. Θα ακολουθήσει Πορεία και Συλλαλητήριο στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

  • Ούτε ένας Υγειονομικός ή Προνοιακός υπάλληλος στην Διαθεσιμότητα.
  • Νέοι Οργανισμοί με προοπτική ανάπτυξης και όχι υποβάθμισης και συρρίκνωσης του ΕΣΥ.
  • Ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία.
  • Ενίσχυση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας – Πρόνοιας, ειδικά σε περίοδο που οι Έλληνες πολίτες έχουν ανάγκη όσο ποτέ το Κράτος - Πρόνοιας.
  • Άμεση χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ – ΕΣΥ.
  • Προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού κυρίως Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού, Διοικητικού.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΑΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                     ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.