Print Email

Αποφάσεις

21.11.2012

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου 16 Νοεμβρίου 2012

 ΑΘΗΝΑ 19/11/2012

ΑΡ. ΠΡΩΤ. : 896

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

16.11.2012

Η αυριανή Επέτειος του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρη στη παρούσα περίοδο των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ και το σύνθημα ψωμί – παιδεία – ελευθερία, επικαιροποιείται με το ψωμί – παιδεία – Δημοκρατία, επειδή πράγματι σήμερα υπάρχει κίνδυνος αφού αναζητούνται λύσεις των προβλημάτων έξω από τους  Δημοκρατικούς θεσμούς.

Στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο 23/9/2012 αποφασίσαμε το Πρόγραμμα Δράσης αποτροπής ψήφισης των μέτρων του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3.

Στις 13/10 στην Πανελλαδική Σύσκεψη των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στην Αθήνα εξειδικεύσαμε το Πρόγραμμα Δράσης. Η συμμετοχή ήταν μαζική.

Πρόγραμμα με πυκνές δράσεις για ανατροπή της πολιτικής της τρικοματικής κυβέρνησης.

Κάναμε 5 στάσεις εργασίας, 2 24ωρες απεργίες, Συλλαλητήρια, Πανυγειονομικό Συλλαλητήριο και κορυφώσαμε με τη 48ωρη Απεργία ημέρες συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στη Βουλή. Πετύχαμε μερικώς τον στόχο. Η κυβέρνηση παρ' ότι διέθετε ευρεία πλειοψηφία πέρασε τα μέτρα με οριακή πλειοψηφία 153 βουλευτών.

Όμως διαθέτει εφεδρείες κυρίως από το κόμμα της ΔΗΜΑΡ και αυτό φάνηκε στη ψήφιση του Προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση υλοποιεί τα μέτρα με ταχύτατους ρυθμούς αφού είχε έτοιμες τις κανονιστικές πράξεις και ξεκίνησε με  απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων.

Πρώτο βήμα είναι η απόλυση από το Δημόσιο πάνω από 2000 εργαζομένων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις, που σύμφωνα με τους δικούς τους ισχυρισμούς θα φτάσουν τις 25.000 το 2013. Από τη διαδικασία αυτή βεβαίως δεν εξαιρείται ο χώρος της Υγείας., Συγκεκριμένα στην πρώτη φάση θα τεθούν σε αργία μαζί με περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων και υπάλληλοι που έχουν κατηγορηθεί με αστήρικτες κατηγορίες. Όμως το μεγάλο «μαχαίρι» θα πέσει με την λεγόμενη αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού, τους νέους κουτσουρεμένους οργανισμούς και τις λίστες πλεονάζοντος προσωπικού.

Ο νέος νόμος του μεσοπρόθεσμου βεβαίως φέρνει και νέες περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, με την κατάργηση των ήδη κουτσουρεμένων δώρων, περικοπές στα ποσά των πρόσθετων αμοιβών, ενώ με τις ρήτρες αναπλήρωσης, όταν οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα πιαστούν, προβλέπονται και νέες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Οι ανατροπές στο ασφαλιστικό συνεχίζονται με αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2013 κατά 2 χρόνια. Η ρυθμίσεις αυτές είναι προκλητικές, οδηγούν σε συνθήκες μεσαίωνα και δεν απαντούν στα προβλήματα χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυξάνουν τα όρια ηλικίας ακόμα και σε κλάδους, όπως το Νοσηλευτικό Προσωπικό που εργάζονται κάτω από δύσκολές συνθήκες, λόγω της ανθυγιεινότητας και των κυκλικών ωραρίων. Την ίδια ώρα περικόπτουν το εφάπαξ κατά 23% επιπλέον, με αποτέλεσμα η μείωση σωρευτικά μαζί με τις προηγούμενες να φτάνει στο 43%.

Οι συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων σε συνδυασμό με την προώθηση των συμπράξεων με ιδιώτες είναι προ των πυλών, με αποτέλεσμα το ουσιαστικό κλείσιμο κρίσιμων δομών υγείας και τη συρρίκνωση του ΕΣΥ. Ο ΕΟΠΥΥ, ενώ βρίσκεται υπό κατάρρευση, βλέπει για μια χρονιά ακόμα να μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση. Το ίδιο συμβαίνει και για τα Νοσοκομεία και την ίδια ώρα από το 2013 καλούνται οι πολίτες να πληρώνουν 1 ευρώ για κάθε συνταγή και 25 ευρώ για είσοδο στα Νοσοκομεία.

Ο νέος νόμος διευκολύνει και προωθεί αθρόες ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια, το ρεύμα και το νερό. Θέλουν να δώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις σε ιδιώτες, να βάλουν τους εργαζόμενους και τον Ελληνικό λαό να πληρώνει ακριβά για να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες που είναι κοινωνικές και απόλυτα αναγκαίες για την ζωή και επιβίωσή τους. Τέλος η φορολογική επιδρομή ενάντια στους μισθωτούς και συνταξιούχους που ξεκίνησε το 2011 και συνεχίζεται και το 2012 με την δραστική μείωση του αφορολόγητου οδήγησε σε θεαματικές επιβαρύνσεις ακόμη και για πολύ χαμηλά εισοδήματα. Η πολυδιαφημισμένη φορολογική μεταρρύθμιση για εισοδήματα του 2013 για τους μισθωτούς, συνταξιούχους, πολύτεκνους θα είναι πιο επώδυνη.

Οι κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα έδωσαν μια πρώτη απάντηση σε αυτές τις πολιτικές. Οι υγειονομικοί συμμετείχαν μαζικά στις απεργίες τις στάσεις εργασίας και στα συλλαλητήρια. Χρειάζεται βεβαίως να επιμείνουμε προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, να μπουν στον αγώνα όλοι οι εργαζόμενοι, να ενισχυθούν οι συλλογικές διαδικασίες.

Το Πρόγραμμα Δράσης περιελάμβανε πέραν των κεντρικών κινητοποιήσεων τοπικές δράσεις με τη συμμετοχή φορέων και κατοίκων της περιοχής που ανήκουν τα Νοσοκομεία που βρίσκονται στο στόχαστρο για Συγχώνευση – Κατάργηση. Περιελάμβανε πικετοφορίες, Συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις, Καταλήψεις, αποτροπή είσπραξης του 5ευρω για εξετάσεις, Επισχέσεις Εργασίας παρ' ότι το Νομικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ότι είναι παράνομες.

Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες να ανατρέψουμε την υλοποίηση των πολιτικών του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3. Προγραμματίζουμε δράσεις σε βάθος χρόνου που να εμπνεύσουν τους Υγειονομικούς και να μαζικοποιούν τη δράση μας για να ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ την ανάλγητη βάρβαρη πολιτική.

Αγωνιζόμαστε για επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος που σήμερα καρκινοβατεί από έλλειψη υλικών και των απαραίτητων προμηθειών.

Αγωνιζόμαστε για την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ προκειμένου οι Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες να παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ με εύκολη πρόσβαση.

Επιδιώκουμε την άμεση εκταμίευση του συνόλου του κονδυλίου των πρόσθετων αμοιβών του έτους 2012 με παράλληλη αύξηση σε όποια Νοσοκομεία υπάρχουν εκκρεμότητες προηγούμενων μηνών. Επίλυση της εκκρεμότητας του μηνός Μαρτίου που προήλθε από την τροποποίηση της διαδικασίας χορήγησης.

Θα παλέψουμε για την αύξηση του κονδυλίου για τα έτη 2013 – έως 2016 που βαίνει συνεχώς μειούμενο από τον ψηφισθέντα Προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

 • ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για να ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ  την ΕΦΑΡΜΟΓΗ των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.
 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, Συγκέντρωση – Πορεία κατά των Απολύσεων στο Δημόσιο και συμπαράσταση στους συναδέλφους των ΟΤΑ και των Υπουργείων. (ΠΕΜΠΤΗ 22/11/2012 ΑΠΌ 11π.μ. έως 3μ.μ.)
 • ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕ το Υγειονομικό Κίνημα με Γενικές Συνελεύσεις, Περιφερειακές Συσκέψεις. Δίνουμε κατεύθυνση στα Πρωτοβάθμια Σωματεία να αναπτύξουν μορφές δράσεις κατά των Συγχωνεύσεων – Καταργήσεων των Νοσοκομείων της περιοχής τους και των  μειώσεων Οργανικών κλινών και τμημάτων.
 • ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ τοπικές μορφές δράσεις για καταβολή των πρόσθετων αμοιβών και για ΤΟΠΙΚΑ προβλήματα.
 • ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΜΕ κίνημα αλληλεγγύης για Δωρεάν νοσηλεία ανασφάλιστων πολιτών για εμπόδιση είσπραξης των χαρατσιών του ΕΣΥ.
 • ΘΑ ΕΚΔΩΣΟΥΜΕ ανακοίνωση και αφίσα κατά των απολύσεων και ' Διαθεσιμοτήτων.
 • Συλλαλητήρια για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και στις μεγάλες πόλεις μαζί με τις ομοσπονδίες του χώρου της υγείας και της ΑΔΕΔΥ.
 • Εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ για την απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα, με στόχο να μην εφαρμοστούν τα μέτρα του νέου μνημονίου,  να μην περάσουν οι συγχωνεύσεις καταργήσεις νοσοκομείων και οι απολύσεις και να ανατραπούν οι πολιτικές που διαλύουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρίσκεται στο στόχαστρο των αντιλαϊκών, αντικοινωνικών πολιτικών Κυβέρνησης-Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ.

 • Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
 • Αγωνιζόμαστε ενάντια στις διαθεσιμότητες που οδηγούν στις απολύσεις
 • Αγωνιζόμαστε ενάντια στην αξιολόγηση μονάδων, υπηρεσιών και προσωπικού που ανοίγει το δρόμο για τις απολύσεις.
 • Αγωνιζόμαστε για να μην κλείσει ούτε ένα νοσοκομείο, ούτε μια κλινική, ούτε μια κλίνη.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ,

ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΏΝ ΝΟΜΩΝ, ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ,

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.