Εκτύπωση σελίδας

Αποφάσεις

19.01.2021

Απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής 14/01/2021

 

ΑΘΗΝΑ 19/01/2021
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 3995

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Τα Νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δοκιμάζονται από την πανδημία, παρά την μικρή ύφεση που παρατηρείται.
Το υγειονομικό προσωπικό εμβολιάστηκε και συνεχίζεται να εμβολιάζεται σε όλες τις υγειονομικές δομές. Θα πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν δήλωσαν συμμετοχή ή δεν έφθασαν τα εμβόλια και όχι να εμβολιασθούν στην σειρά με τον γενικό πληθυσμό. Τα Εμβολιαστικά Κέντρα στα Νοσοκομεία δημιουργήθηκαν και στελεχώθηκαν με σκοπό να εμβολιάσουν το προσωπικό και μόνο. Εκ των υστέρων το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε και ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού να γίνει στα Νοσοκομεία, αναβάλλοντας προς το παρόν την λειτουργία των 1018 εμβολιαστικών κέντρων, που έχουν σχεδιαστεί, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των Νοσοκομείων και των εργαζομένων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους συνεχώς, αφού οι κανονικές άδειες έχουν ανασταλεί.
Παρά τις δεσμεύσεις ακόμη δεν υπάρχει εξέλιξη με την ένταξή μας στα ΒΑΕ, χωρίς οικονομική επιβάρυνση στις εισφορές και την αναγνώριση του ασφαλιστικού βίου που έχουμε διανύσει έως την ένταξη, παρότι η Επιτροπή που είχε συσταθεί από το Υπουργείο Εργασίας για να εξετάσει την ένταξή μας στα ΒΑΕ έχει παραδώσει την εισήγησή της. Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και για τον σκοπό αυτό έχουμε επεξεργαστεί σχετική διάταξη και θα την αποστείλουμε στην κυβέρνηση και στα κόμματα της Βουλής.
Επιπλέον υποβάλαμε Σχέδιο Νόμου για τον χαρακτηρισμό του θανάτου ή βαριάς αναπηρίας από κορωνοϊό των συναδέλφων των Υγειονομικών και Προνοιακών Μονάδων ως εργατικό ατύχημα για την αποκατάσταση των οικογενειών τους ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς στον υγειονομικό πόλεμο κατά του κορωνοϊού.
Καταγγέλλουμε τις διώξεις συνδικαλιστικών στελεχών από Διοικήσεις Νοσοκομείων επειδή αναδεικνύουν λειτουργικά προβλήματα των Νοσοκομείων και στηρίζουμε τους συναδέλφους συνδικαλιστές που διώκονται (υπηρεσιακά – ποινικά).
Επίσης καταγγέλλουμε τις διώξεις υπηρεσιακών στελεχών προϊσταμένων οργανικών μονάδων, παρά το άρθρο 30 του Ν. 4369/2016 και καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε κρίσεις προσωπικού για την κάλυψη των θέσεων ευθύνης.
Με το άρθρο 72 του Ν. 4756/2020, έγινε παράταση της θητείας των συνδικαλιστικών οργάνων έως τις 30/6/2021. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε λόγω του ότι εφαρμόζονται μέτρα για την μη διασπορά του covid-19 και δεν δύναται να γίνουν εκλογές στα Πρωτοβάθμια Σωματεία για αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ, να δοθεί παράταση διεξαγωγής του Συνεδρίου για το φθινόπωρο του 2021, ώστε όλα τα Σωματεία να έχουν άνεση χρόνου για να προχωρήσουν στις εκλογικές διαδικασίες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
 ΠΕΜΠΤΗ 28 Ιανουαρίου 2021
ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ για την ανάδειξη των προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας. Τοπικές μορφές δράσης στα Νοσοκομεία με τη μορφή που θα επιλέξουν τα Σωματεία.
Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021
ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Τοπικές μορφές δράσης στα Κέντρα Υγείας για την ανάδειξη των προβλημάτων ειδικά τώρα με τους εμβολιασμούς.
 ΤΡΙΤΗ 16 Φεβρουαρίου 2021
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 9:00πμ – 15:00μμ.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10πμ στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).
Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Υγείας.
Στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας 10πμ στις ΥΠΕ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Ένταξη στα ΒΑΕ
• Χαρακτηρισμό των συνεπειών από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα και επαγγελματική ασθένεια
• Μονιμοποίηση εκτάκτων
• Ισχυρή Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση
• Αυξήσεις στους μισθούς
• Επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ