Εκτύπωση σελίδας

Αποφάσεις

07.02.2020

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου 4 Φεβρουαρίου 2020

ΑΘΗΝΑ 7/2/2020
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2576

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

ΤΟ Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ στην συνεδρίασή του, 4.2.2020, για άλλη μια φορά στα τελευταία χρόνια διαπίστωσε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην δημόσια υγεία – πρόνοια και ΕΚΑΒ.
Η στελέχωση βρίσκεται κάτω των ορίων ασφαλείας. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού νοσηλευτικού – παραϊατρικού – διοικητικού δεν έχουν γίνει την διετία που πέρασε, παρά τις χιλιάδες αποχωρήσεις συναδέλφων. Από το καλοκαίρι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξήγγειλε προσλήψεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται παρότι αυξάνεται η ζήτηση υπηρεσιών. Υπάρχει ένα σύστημα με ελλείψεις, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές σε κακή κατάσταση που χρειάζεται επενδύσεις για την βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας και εργασίας.
Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε ΣΔΙΤ στο χώρο των νοσοκομείων, γεγονός που μας βρίσκει αντίθετους και θα αντιδράσουμε δυναμικά. Επιπλέον ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την αλλαγή του Νομικού καθεστώτος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, ενέργεια που βρίσκει όλους του εργαζόμενους στην υγεία απέναντι. Σε συνεργασία με τα Σωματεία Εργαζομένων σε όποιο Νοσοκομείο επιχειρηθεί ΣΔΙΤ θα υπάρξουν δυναμικές Κινητοποιήσεις.
Επιπλέον συνεχίζονται τα προβλήματα στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση) με τους διαγωνισμούς να είναι στον αέρα και τα συνεργεία να βρίσκονται προ των πυλών των Νοσοκομείων. Στον αέρα βρίσκεται το πρώην εργολαβικό προσωπικό που υπηρετεί με συμβάσεις στις υπηρεσίες στήριξης. Ήδη δημιουργήθηκε πρόβλημα στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Η κυβέρνηση προπαγανδίζει την επαναφορά των εργολάβων, που μας βρίσκει αντίθετους και θα αντιδράσουμε σε τέτοιο ενδεχόμενο.
Μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου το Υπουργείο Εργασίας κατέθεσε προς ψήφιση σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό. Το Σχέδιο Νόμου πέρα από τις οριακές αυξήσεις στην ανταποδοτική σύνταξη όσων έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφαλιστικό βίο, διατηρεί όλες τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις των προηγούμενων νόμων. Εκτός της κατάργησης όλων των αντιασφαλιστικών Μνημονιακών διατάξεων που διεκδικεί και αγωνίζεται η ΠΟΕΔΗΝ θέτει ως άμεση προτεραιότητα την ένταξη των εργαζομένων στο ΕΣΥ – Πρόνοια και ΕΚΑΒ στα ΒΑΕ. Δεν είναι δυνατόν να μην είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα οι νοσηλευτές και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας που αποδεδειγμένα με επιστημονικές μελέτες εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες και αντιμετωπίζουν πλήθος ασθενειών και επαγγελματικούς κινδύνους.
Επίσης πλήθος προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι προνοιακές δομές από την έλλειψη προσωπικού και έλλειψη οργανισμών λειτουργίας.
Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται στο ΕΚΑΒ με την μη έγκυρη συντήρηση των ασθενοφόρων με συνέπεια πολλά οχήματα να παραμένουν εκτός λειτουργίας.
Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε το επόμενο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ να είναι και καταστατικό για να δοθεί η δυνατότητα όλοι οι εργαζόμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας να εγγράφονται στα Σωματεία και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα Σωματεία και ΠΟΕΔΗΝ.
Επίσης αποφάσισε να εκδοθεί οργανωτική – εκλογική εγκύκλιος προς όλα τα Σωματεία μέλη για την διαδικασία της εκλογής για αντιπροσώπους για το προσεχές Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ και συγκεκριμένα βάσει καταστατικού της ΠΟΕΔΗΝ:
- Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι μόνιμοι και οι αορίστου χρόνου εργαζόμενοι
- Όλα τα Σωματεία μέλη πρέπει να διενεργήσουν τις εκλογές με παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου (δικηγόρου), ανεξάρτητα του αριθμού των μελών που έχουν (τα μικρά Σωματεία κάτω των 50 μελών που δεν διαθέτουν χρήματα, θα καλύψει η ΠΟΕΔΗΝ τα έξοδα των Δικηγόρων).
- Όσοι από τους γιατρούς επιθυμούν να ψηφίσουν για την ΠΟΕΔΗΝ θα πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα ψηφίσουν για την ΟΕΝΓΕ που θα κοινοποιηθεί στην ΟΕΝΓΕ και την ΑΔΕΔΥ ώστε να ελεγχθούν και να αποφευχθούν οι διπλοψηφίες για το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.
Πρόγραμμα Δράσης
- ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την Πέμπτη 13/2/2020, ώρες 7 πμ – 11πμ και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 8πμ έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), για την ένταξή μας στα ΒΑΕ
- Συμμετοχή στην 24ωρη Απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 18/2/2020, για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο
- Πανελλαδική Κινητοποίηση 5/3/2020. Για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 24ωρη Απεργία, για την ΑΤΤΙΚΗ Στάση Εργασίας 7πμ – 3μμ, Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη, ώρα 08:30πμ και πορεία προς το Υπουργείο Υγείας, για όλα τα θέματα που απασχολούν την Δημόσια Υγεία και τους εργαζόμενους
- Κινητοποιήσεις στα Νοσοκομεία που θα επιχειρηθούν ΣΔΙΤ
- Γενικές Συνελεύσεις για προετοιμασία των Απεργιακών Κινητοποιήσεων.
Αιτήματα:
• Δωρεάν και Δημόσια Υγεία
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
• Επαρκής χρηματοδότησης
• Κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων
• Ένταξη ΒΑΕ
• Αύξηση μισθών, 13ου – 14ου μισθού
• Μόνιμη δουλειά για όλους.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ