Εκτύπωση σελίδας

Αποφάσεις

11.09.2018

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου 7 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΘΗΝΑ 10/9/2018
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 668

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Είναι ακατανόητα όσα ζήσαμε από τη στάση των Αστυνομικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη.
Η πορεία της ΠΟΕΔΗΝ την Παρασκευή 7/9/2018 «η πολυπληθέστερη» από κάθε άλλη φορά κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Για πρώτη φορά συναντήσαμε παρατεταγμένα τα ΜΑΤ σε όλη την περίμετρο του Υπουργείου σαν να προστάτευαν κυβερνητικό κτίριο σε εμπόλεμη ζώνη. Όπως είδαμε ήταν αποφασισμένοι να επιτεθούν στους εργαζόμενους με την πρώτη ευκαιρία όπως και το έπραξαν.
Τελικά συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Υγείας κο Ανδρέα Ξανθό που ήταν στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση συμμετείχε αντιπροσωπεία μελών Διοικήσεων Σωματείων της Μακεδονίας.
Θέσαμε την ατζέντα των αιτημάτων όπως την έχουμε προσδιορίσει στα κείμενα της ΠΟΕΔΗΝ. Επίσης θέσαμε με τους συναδέλφους (Κιλκίς, Αγ. Παύλος, ΑΧΕΠΑ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Γιαννιτσά) το ζήτημα των συνδικαλιστικών διώξεων, τα προβλήματα των Υγειονομικών Μονάδων της Μακεδονίας, την άκαιρη τοποθεσία που επιλέγει να κατασκευασθεί το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.
Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά θα λυθούν τώρα που η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια όπως είπε.
Δεν δεσμεύτηκε για κάτι συγκεκριμένο.
Για τέταρτη και τελευταία φορά ακόμη και εάν η Κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία, ο κος Τσίπρας εγκαινιάζει τη ΔΕΘ.
Κάθε φορά ο κος Τσίπρας αφιερώνει μέρος των εξαγγελιών στη ΔΕΘ αναφερόμενος στα επιτεύγματα της Κυβέρνησης στη Δημόσια Υγεία, καθώς επίσης και τις δεσμεύσεις για το μέλλον.
Αποδεικνύεται ότι είναι βουτηγμένοι στα ψέματα για Δημόσιες Δαπάνες Υγείας, Προσλήψεις, κονδύλια, χρηματοδότηση Νοσοκομείων, μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
Την κατάρρευση του ΕΣΥ την πιστοποιούν οι Διεθνής Οργανισμοί (ΟΟΣΑ) και πλείστες επιστημονικές μελέτες. Εξάλλου είναι πέραν κάθε λογικής να υποστηρίζεται ότι μπορεί να υπάρξει ικανοποιητική λειτουργία ενός συστήματος υγείας με Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 4,8% του ΑΕΠ.
Ο Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι γερασμένος καθότι τα τελευταία 8 χρόνια δεν διατίθενται κονδύλια για την συντήρηση, ανανέωση και συμπλήρωση του Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού. Εκτιμάται ότι το 60% του Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού υπερέβη το όριο ζωής. Εάν δεν υπήρχαν οι δωρεές που σιχτίριζε ο Σύριζα της Αντιπολίτευσης, η κατάσταση τώρα θα ήταν τραγική. Δεν αξιοποιούνται λόγω Κυβερνητικής ανικανότητας προγράμματα ΕΣΠΑ καθότι δεν υπάρχει Πολιτική ηγεσία που να είναι σε θέση να συντονίσει τέτοιες διαδικασίες.
Αν είναι δυνατόν να μιλάνε σήμερα για Δημόσια Υγεία και 50 Νοσοκομεία να μην διαθέτουν Αξονικό Τομογράφο να διαθέτουμε μόνο 27 γραμμικούς επιταχυντές στα Νοσοκομεία για ακτινοθεραπεία αντί για 70-75, να διαθέτουμε μόνο 420 Κλίνες ΜΕΘ αντί για 3000 και 150 να είναι κλειστές αν και έτοιμες εξοπλισμένες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού.
Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την λειτουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας.
Η κυβέρνηση προκηρύσσει και επαναπροκηρύσσει τους διαγωνισμούς για στελέχωση των ΤΟΜΥ και τη σύναψη συμβάσεων μέσω ΕΟΠΥΥ Οικογενειακών Ιατρών.
Τελικά σήμερα λειτουργούν 69 ΤΟΜΥ με δανεικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού και Αστικού τύπου. Επίσης βαπτίζουν σε ΤΟΜΥ σταδιακά όλες τις Μονάδες Υγείας της πρώην ΕΟΠΥΥ.
Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από προσωπικό. Στις 7.500 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3.000 εκ των οποίων 2.000 αγροτικοί και 1.000 ειδικευμένοι. Στις 10.000 οργανικές θέσεις λοιπού προσωπικού υπηρετούν 3.100. Τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν 4.126. Μείωση προσωπικού επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ 1.026. Γι’ αυτό τα Κέντρα Υγείας ξέμειναν από γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, συντηρητές.
50 Κέντρα Υγείας κλείνουν μεσημέρι σαν να είναι τράπεζες ή εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα.
Εάν συνδυαστεί με την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων οι ζωές των εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται στο έλεος του θεού και μάλιστα σε δυσπρόσιτες περιοχές.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Πέρυσι ο κος Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ είπε ότι στο ΕΣΥ προστέθηκαν 9000 υπάλληλοι και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για πρόσληψη άλλων 9500 υπαλλήλων. Δηλαδή με τα λεγόμενα του κου Τσίπρα, η Κυβέρνηση Σύριζα –Ανέλ προσέλαβε 18500 υπαλλήλους στο ΕΣΥ.
Τον κο Τσίπρα τον διαψεύδει το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης. Τον Ιανουάριο του 2015 στο Υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 79.023 τακτικοί υπάλληλοι και τον Ιούνιο 2018 υπηρετούν 79.352.
Πού είναι η αύξηση του Προσωπικού επί ημερών Σύριζα- Ανέλ; Με στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Υγείας ΕSYnet στα Νοσοκομεία τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν 69.223 υπάλληλοι. Σήμερα το μόνιμο Προσωπικό των Νοσοκομείων είναι 63.150. Κενές Οργανικές Θέσεις 39.000. Εκ των 63.150 οι 14.000 είναι γιατροί. Το σύνολο του Προσωπικού πλην γιατρών 49150. Οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών 7.500. Σε 44.819 Οργανικές Θέσεις Νοσηλευτικού Προσωπικού υπηρετούν 29.000. Κενές οργανικές θέσεις Νοσηλευτικού προσωπικού 15.819.
12.000 είναι το προσωπικό που υπηρετεί στα Νοσοκομεία με ελαστικές μορφές απασχόλησης (επικουρικό, πρώην εργολαβικό προσωπικό). Στα μισά Νοσοκομεία συνεχίζουν οι εργολάβοι να πίνουν το αίμα των εργαζομένων επειδή η κυβέρνηση αρνείται να συστήσει τις οργανικές θέσεις και εξαιτίας αυτού κερδίζουν τα δικαστήρια (προσωρινά μέτρα). 4000 υπάλληλοι των Νοσοκομείων είναι αποσπασμένοι ή μετακινημένοι σε άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας, Υπουργείων και σε Γραφεία Βουλευτών. 5.000 Υπάλληλοι υπηρετούν στα Νοσοκομεία με ελαστικές μορφές απασχόλησης (πλην πρώην εργολαβικών). 4.000 απασχολούνταν το έτος 2014 στα Νοσοκομεία. Όσοι κατά μέσο όρο όλα τα χρόνια των Μνημονίων.
Η κυβέρνηση επιδιώκει την ομηρία του προσωπικού με ελαστικές μορφές απασχόλησης για ψηφοθηρικούς λόγους. Πολεμάμε την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων παρότι η ζήτηση αυξήθηκε κατά 30% μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Εφέτος τα Νοσοκομεία θα λάβουν 786 εκ.ευρώ. Η εκτίμηση είναι ότι θα λάβουν άλλα 500 – 600εκ.ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Η κρατική χρηματοδότηση των Δημόσιων Νοσοκομείων χρόνο με το χρόνο μειώνεται. Το έτος 2015 έλαβαν 1,5δις ευρώ. Το έτος 2018 1,156δις ευρώ. Το 2017 1.156δις ευρώ. Το έτος 2018 786εκ.ευρώ (προϋπολογισμός ιστοσελίδα ΠΟΕΔΗΝ). Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων είναι 600 εκ.ευρώ παρότι τέθηκε ως προαπαιτούμενο από την Τρόϊκα η εξόφληση των ληξιπροθέσμων των Νοσοκομείων για να χορηγηθεί η δόση.
Ο ΕΟΠΥΥ έλαβε το έτος 2014 774εκ.ευρώ. Το έτος 2015 έλαβε 525,5εκ.ευρώ. Το έτος 2016 έλαβε 525,5εκ.ευρώ. Το έτος 2017 λαμβάνει 325,5εκ.ευρώ. Το έτος 2018 100εκ.ευρώ. Ελεύθερη πτώση εφέτος. Πως λοιπόν να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους παρόχους Υγείας και Νοσοκομεία. Τι κάνει; Δεν είναι σε θέση να αγοράσει τις αναγκαίες Υπηρεσίες Υγείας για τους πολίτες και τις αγοράζουν οι ίδιοι από την τσέπη τους. Τα βιβλιάρια Υγείας κατάντησαν κουρελόχαρτα.
Η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκε 2% στους μισθούς και στις συντάξεις (και επικουρικές). 100 ευρώ το μήνα μας παίρνουν από μισθούς και συντάξεις και υγεία δεν έχουμε. Οι ροές κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ προς τα Νοσοκομεία είναι πολύ κάτω των όσων εισπράττει. 500 – 700 εκ. ευρώ αναμένεται να δώσει εφέτος όπως και πέρυσι τη στιγμή που η ζήτηση αυξήθηκε 30% (πρόσβαση ανασφάλιστων, προσφύγων, μεταναστών, οικονομικά αδυνάτων). Οι συνολικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας μειώθηκαν από 22,49 δις ευρώ το έτος 2009 στα 14,7δις ευρώ το έτος 2017. Οι κατά κεφαλή δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη μειώθηκαν από 2.024 ευρώ το έτος 2009 στα 1.361ευρώ το έτος 2017.
Εξ’ αυτών το 55% είναι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας και το 45% Ιδιωτικές. Πληρώνονται από την τσέπη των πολιτών.
Οι υπηρεσίες υγείας μετατρέπονται σε ανταποδοτικές – ανταγωνιστικές. Η κρατική χρηματοδότηση θα μηδενιστεί σταδιακά και οι υπηρεσίες υγείας θα πληρώνονται από τη τσέπη μας (υγειονομική εισφορά που θα αυξηθεί και απευθείας). Οι φόροι, έμμεσοι και άμεσοι, θα πηγαίνουν στα υπερπλεονάσματα.
Γι’ αυτό ξεκίνησε η λειτουργία της ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε.
Η ΕΣΑΝ ΑΕ βαπτίστηκε στην αριστερή κολυμβήθρα του Σιλωάμ και ονομάστηκε ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε. Έργο της είναι η κοστολόγηση και η πώληση των Υπηρεσιών Υγείας, η Δημοσιονομική διαχείριση των Νοσοκομείων, η κατανομή των πόρων που προέρχονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ΕΣΑΝ Α.Ε. ο αντιπολιτευτικός ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτήριζε ταφόπλακα του ΕΣΥ. Τώρα τι είναι;
Για πρώτη φορά στο ΕΣΥ λειτουργεί Νοσοκομείο ως Ανώνυμη Εταιρεία, το Νοσοκομείο Σαντορίνης. Παραχωρήθηκε στην ΑΕΜΥ ΑΕ. 150 ευρώ χρεώνουν την τοποθέτηση γύψου. 20 ευρώ την Γενική Αίματος. Τι Δημόσιο Νοσοκομείο είναι; Έτσι μετατρέπεται η υγεία σε εμπορεύσιμο αγαθό.
ΠΡΟΝΟΙΑ
Οι Δημόσιες Προνοιακές Μονάδες Περίθαλψης κατέρρευσαν από τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και την έλλειψη κονδυλίων.
Το προσωπικό των Προνοιακών Μονάδων πριν την κρίση ήταν 5.500. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε 4.000 προσωπικό στις Μονάδες και επί των ημερών της λιγόστεψαν σε 2.600 (μόνιμοι – επικουρικοί). Δεν έγινε καμία πρόσληψη παρά μόνο ελαχίστων επικουρικών, παρότι καθημερινά έχουμε αθρόες συνταξιοδοτήσεις και αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών.
ΜΙΣΘΟΙ – ΒΑΕ
Οι Υγειονομικοί κατά μέσο όρο αμείβονται με 800 ευρώ το μήνα. 40% περικόπηκαν οι μισθοί μας τα χρόνια των Μνημονίων. Ετοιμάζονται να μας κόψουν το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Δεν μας εντάσσουν στα ΒΑΕ. Διεκδικούμε ανάκτηση των μισθολογικών μνημονιακών απωλειών.
Δεν σταματάμε.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Εξουσιοδότηση Εκτελεστικής Επιτροπής.
ΤΕΤΑΡΤΗ 10 Οκτωβρίου 2018 Πανελλαδική Κινητοποίηση. Πορεία Επιβίωσης της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ.

 Για την Αττική Στάση Εργασίας 8πμ έως 13μμ
 Για την Περιφέρεια 24ωρη απεργία
Πανελλαδική Συγκέντρωση 8πμ στο κόμβο των Παίδων ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Θα ακολουθήσει πορεία από Βασιλίσσης Σοφίας μπροστά από τα Νοσοκομεία και θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας.


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ