Print Email

Αποφάσεις

02.07.2018

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου 27 Ιουνίου 2018

ΑΘΗΝΑ 2/7/2018
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 495

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
27/6/2018

Η ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα για την ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας και των εργαζομένων, συνδιοργάνωσε με το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και τους Εργαζομένους του Κέντρου Υγείας της πόλης, την πορεία ΣΩΤΗΡΙΑΣ της Δημόσιας Υγείας με αιχμή την ανάδειξη των προβλημάτων της Π.Φ.Υ.
Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη καταρρέει. Η μεταρρύθμιση της Π.Φ.Υ. που εξήγγειλε η Κυβέρνηση μετεξελίσσεται σε Μνημονιακό φιάσκο. Λειτουργούν 62 ΤΟΜΥ από τις 239. Ο Οικογενειακός γιατρός εξελίσσεται σε βατερλώ της Κυβέρνησης. Δεκάδες Δήμοι σε όλη την χώρα δεν έχουν κανένα ειδικευμένο γιατρό.
Τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις Προσωπικού. Το ποσοστό κάλυψης σε ειδικευμένους ιατρούς είναι 15% και στο λοιπό Προσωπικό η κάλυψη είναι 35%.
Τα Κέντρα Υγείας αδυνατούν να προμηθευτούν πάσης φύσεως υλικά λόγω μη επαρκούς χρηματοδότησης. Χρειάζεται άμεσα κονδύλια και μόνιμο προσωπικό.
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις στο Γενικό Λογιστήριο που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.
Καταθέσαμε την πρότασή μας στα συναρμόδια Υπουργεία, τόσο για το Επίδομα, όσο και για την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Η αρμόδια Επιτροπή έπρεπε να εκδώσει πόρισμα μέχρι 30/5/2018, γεγονός που δεν έχει γίνει.
Προκηρύξαμε Στάσεις Εργασίας στα πλαίσια των Κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ για τους εργαζομένους, με ελαστικές μορφές απασχόλησης που υπηρετούν στα Νοσοκομεία, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας.
Συμμετείχαμε δυναμικά στην 24ωρη Πανελλαδική- Πανεργατική Απεργία ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ στις 30/5/2018.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θεωρεί παράνομες τις ανανεώσεις των Συμβάσεων πέρα του 24μήνου των Επικουρικών και των πρώην Εργολαβικών Εργαζομένων, πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή 22/6/2018 Στάση Εργασίας και αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ και ΑΔΕΔΥ, συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, ο οποίος υποσχέθηκε Νομοθετική Ρύθμιση που θα τακτοποιούσε το θέμα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, παρά τις δεσμεύσεις παρατείνει την αγωνία των συμβασιούχων για πέντε μήνες και μετά τους απολύει και βέβαια υπό την αίρεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να δεχθεί την εν λόγω διάταξη και να εγκρίνει την μισθοδοσία.
Η Κυβέρνηση απολύει το Επικουρικό Προσωπικό που εργάζεται σήμερα από την ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου και μάλιστα αναδρομικά από την κοινοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επαναπροσλαμβάνεται πάλι από τους φορείς με σύμβαση το αργότερο έως 31/5/2019 (καταληκτική ημερομηνία), για να μην εγείρονται δικαιώματα μονιμοποίησης λόγω της απασχόλησης άνω του 24μήνου αφού αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Θα αντικατασταθούν από άλλους που θα προσληφθούν από το διαγωνισμό.
Όταν στη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα διατυπώσαμε τη θέση μας για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ο κος Πολάκης και ο κος Ξάνθος, αντέτειναν τη θεσμοθέτηση αυξημένης μοριοδότησης στο διαγωνισμό που θα ακολουθήσει, για να έχουν προβάδισμα οι υπηρετούντες. Τίποτα από όλα αυτά.
Η Διάταξη προβλέπει διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ με το ν.2190/94 χωρίς καμία επιπλέον μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στις ίδιες θέσεις. Ούτε καν το μοντέλο των συμβασιούχων των Δήμων που κατ’ επανάληψη δεσμεύτηκαν ότι θα θεσμοθετήσουν αν και η ΠΟΕΔΗΝ το απορρίπτει κατηγορηματικά, καθότι στους ΟΤΑ που χρησιμοποιήθηκε οδήγησε σε απολύσεις σχεδόν όλων των συμβασιούχων και τώρα βρίσκονται με σκηνές στη πλατεία Κλαυθμώνος.
Στην Διάταξη του άρθρου 16 του εν λόγω νόμου δεν αναφέρεται κουβέντα για το πρώην εργολαβικό Προσωπικό που βρίσκεται στον αέρα, καθότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αθροίζει στο 24μηνο απασχόλησης τις Συμβάσεις Έργου και εργασίας. Μάλιστα σε πολλά Νοσοκομεία έχουν πολλούς μήνες απλήρωτοι οι συνάδελφοι πρώην εργολαβικό Προσωπικό (π.χ. Άρτα κ.α.).
Η Κυβέρνηση με την φιέστα στο Ζάππειο και με τις δηλώσεις της ότι τον Αύγουστο του 2018 θα υπάρχει καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια, προσπαθεί να εξαπατήσει τον Ελληνικό Λαό για μία ακόμη φορά. Οι Εργαζόμενοι και ο Ελληνικός Λαός δεν πείθονται αφού η Κυβέρνηση ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022 και προβλέπει περικοπή της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου ορίου, με αποτέλεσμα την περαιτέρω φτωχοποίηση της Ελληνικής Κοινωνίας. Το υπερπλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 κα 2,2% μέχρι το 2060 είναι Μνημόνια διαρκείας.
Συνεχίζουμε την Απεργία – Αποχή για την Αξιολόγηση. Το ποσοστό συμμετοχής στην Απεργία κυμαίνεται σε υψηλό επίπεδο και καλούμε τους συναδέλφους που κατέχουν θέσεις ευθύνης, να μην προχωρήσουν στην Αξιολόγηση των εργαζομένων.
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη Πολιτική της Κυβέρνησης, για την επικίνδυνη για εθνικά συμφέροντα συμφωνία με τα Σκόπια εκχωρώντας όνομα, γλώσσα και Εθνότητα. Η εν λόγω συμφωνία υπονομεύει τα Εθνικά συμφέροντα και αποποιείται την Εθνική κληρονομιά, τις αξίες και την Ιστορία μας.
Πρόγραμμα Δράσης:
- Στηρίζουμε τις τοπικές δράσεις Σωματείων
- Προκηρύσσουμε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Τρίτη 3/7/2018 για την Περιφέρεια και 4ωρη Στάση Εργασίας για την Αττική με αίτημα την οριστική λύση των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας.
- Συγκέντρωση 11.30π.μ. έξω από το Υπουργείο Υγείας.
- Εξουσιοδότηση Εκτελεστικής Επιτροπής για νέες κινητοποιήσεις
- Συμμετοχή στην ΔΕΘ με κινητοποίηση και πορεία την παραμονή των εγκαινίων Παρασκευή 7/9/2018.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.