Εκτύπωση σελίδας

Αποφάσεις

02.05.2018

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου 26 Απριλίου 2018

ΑΘΗΝΑ 2/5/2018
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 245

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Πραγματοποιήθηκε 25 Απριλίου 2018 η μεγάλη κινητοποίηση που είχαμε προγραμματίσει, με συγκέντρωση στην 1η ΥΠΕ και πορεία προς το Υπουργείο Υγείας για όλα τα θέματα που αφορούν την λειτουργία του ΕΣΥ – Πρόνοια – ΕΚΑΒ, αλλά και τους εργαζομένους. Η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν μεγάλη καθ΄ όλη την διάρκεια της πορείας. Στείλαμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για την εικονική πραγματικότητα που μεταφέρει για την Δημόσια Υγεία, ΕΚΑΒ και Πρόνοια.
Στο τέλος της πορείας έξω από το Υπουργείο Υγείας, αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και εκπροσώπων Σωματείων συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας και τέθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας καθώς και οι εργαζόμενοι. Ο Υπουργός για άλλη μια φορά έκανε διαπιστώσεις για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ τόσο για την υποχρηματοδότηση όσο και για την υποστελέχωση. Οι Δημόσιες Δαπάνες παραμένουν στο 4,8% του ΑΕΠ με στοιχεία του ΟΟΣΑ, γεγονός που παραδέχθηκε και ο Υπουργός. Οι λιγοστές προσλήψεις που έχουν γίνει δεν αρκούν για να καλύψουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στα Νοσοκομεία.
Η προκήρυξη 7Κ δεν έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τον Υπουργό για το 2018 δεν προβλέπεται καμία προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό. Η μόνη προκήρυξη που θα γίνει θα είναι μια φωτογραφική με αυξημένη μοριοδότηση που αφορά το λοιπό επικουρικό προσωπικό, όπως έγινε και στους ΟΤΑ.
Επισημαίνουμε τον κίνδυνο ότι δεν θα προσληφθούν όλοι. Ο Υπουργός προανήγγειλε απολύσεις του προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, που θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές κλίνες ΜΕΘ να κλείσουν.
Για το πρώην εργολαβικό προσωπικό είπε ότι θα γίνουν νέες προκηρύξεις και όχι ανανέωση συμβάσεων.
Θέσαμε το κυρίαρχο ζήτημα συνέχισης χορήγησης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, την επέκταση του και στις λοιπές κατηγορίες των Επαγγελμάτων Υγείας καθώς επίσης και το διπλάσιο του ποσού.
Η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η συνέχιση της χορήγησης του Επιδόματος. Απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο της ένταξης της ΒΑΕ στην παρούσα φάση.
Με έγγραφό μας είχαμε ζητήσει την έκδοση απόφασης επέκτασης της Ειδικής Άδειας (10 ημερών) και σε άλλους χώρους, το αίτημα μας ικανοποιήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και σύντομα η σχετική απόφαση θα είναι στα Νοσοκομεία.
Ενημερωθήκαμε από τον Υπουργό ότι το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε διαβούλευση Νομοσχέδιο για την αλλαγή του πλαισίου οργάνωσης των Νοσοκομείων – ενοποιήσεων Νοσοκομείων καθώς και για την Ψυχική Υγεία. Ζητήσαμε την επανασύσταση των οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και την μεταφορά των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Υπάρχει και σχετική ανακοίνωση με τα επιχειρήματά μας.
Είναι εκφρασμένη η θέση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ (των δύο παρατάξεων) σχετικά με την Νοσηλευτική Εκπαίδευση, η οποία κατατέθηκε και ξαναψηφίστηκε στο Γενικό Συμβούλιο από την πλειοψηφία (ΔΗΣΥ – ΔΑΚΕ). Είμαστε υπέρ μιας ενιαίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και της ισοτιμίας των πτυχίων ΠΕ και ΤΕ. Διέξοδο στα ΤΕΙ του ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού με εμπειρία στο τρίτο έτος. Ενιαίος κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού με περιγραφή καθηκόντων και επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε κατηγορία. Αναμένουμε από τις υπόλοιπες παρατάξεις να καταθέσουν ξεκάθαρα τις θέσεις τους για το συγκεκριμένο θέμα. Παρότι κλήθηκαν να καταθέσουν προτάσεις, δεν κατέθεσαν και καταψήφισαν τη θέση της πλειοψηφίας.
Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός των πλειστηριασμών προς την εφορία για χρέος 501€ και πάνω καθώς και την κατάσχεση λογαριασμών και κατοικιών.
Είμαστε αντίθετοι στην Ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και άλλων παραγωγικών μονάδων και της δημόσιας περιουσίας.
Με απόφαση και του προηγούμενου Γενικού Συμβουλίου συνεχίζουμε την Απεργία – Αποχή από την αξιολόγηση για το έτος 2017 με βάση το πλαίσιο που προσδιορίσαμε σε Ανακοίνωση. Ήδη έχουμε στείλει εξώδικα σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Ο διάλογος της ΑΔΕΔΥ με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δεν κατέληξε με ευθύνη του Υπουργείου.
Η κυβέρνηση μας βομβαρδίζει καθημερινά με δηλώσεις ότι τον Αύγουστο του 2018 θα υπάρχει καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια. Οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία δεν πείθεται από τα λεγόμενα των κυβερνητικών στελεχών, αφού ήδη έχουν ψηφισθεί μέτρα που θα ισχύσουν από το 2019, όπως είναι η περικοπή της προσωπικής διαφορά των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου ορίου, με αποτέλεσμα την περαιτέρω φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.
Το υπερπλεόνασμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι πέτυχε το 2017 είναι αποτέλεσμα της σκληρής λιτότητας, της υπερφορολόγησης και της περιστολής των δαπανών ΠΔΕ.
Συνεχίζοντας οι διώξεις στελεχών στα Νοσοκομεία με αποφάσεις των Διοικητών και τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Πρωτοφανείς αποφάσεις Διοικητών φίμωσης των εργαζομένων, που απαιτούν την εκ προτέρων ενημέρωση των Διοικητών για να προβούν σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης. Αποφάσεις βαθιά αντιδημοκρατικές και πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ:
• Στηρίζουμε τις τοπικές δράσεις Σωματείων
• 3.5.2018 συμμετοχή στην Παναττική Στάση Εργασίας 12:00 – 15:00 της ΑΔΕΔΥ – ΠΟΕΔΗΝ και συγκέντρωση 12:30 έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την διασφάλιση – επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, ένταξη στα ΒΑΕ
• 30.5.2018 συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική – Πανεργατική Απεργία ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ
• 20.6.2018 εκδήλωση – κινητοποίηση για την Σωτηρία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ