Εκτύπωση σελίδας

Αποφάσεις

18.11.2016

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου 16/11/2016

ΑΘΗΝΑ 17/11/2016
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2347

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η αναδομημένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περιέγραψε τι μας περιμένει. Η προεκλογική δέσμευση για κατάργηση των Μνημονίων με το παράλληλο πρόγραμμα ισοδύναμων μέτρων παραπέμφθηκε στις καλένδες.
Προσδιόρισε τις προτεραιότητές της, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι είναι μαριονέτα των χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών ομίλων:
• Το κλείσιμο της β’ Αξιολόγησης με νέα δυσμενή μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και ολική καταστροφή του Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων. 4ο Μνημόνιο εν’ όψει.
• Η διευθέτηση του χρέους με βάση την πρόταση του ΔΝΤ, για ελάφρυνση της εξυπηρέτησής του μετά το έτος 2018 και νέες μεταρρυθμίσεις που θα διαλύσουν ότι έχει απομείνει από μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα. Ο Πρόεδρος της Αμερικής με την επίσκεψή του στη χώρα προμόταρε τις θέσεις του ΔΝΤ. Εκεί που το ΔΝΤ ήταν ανεπιθύμητο για τη χώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εκλιπαρεί για τη συμμετοχή του, στο νέο Δανειακό Πρόγραμμα με καπέλο το 4ο Μνημόνιο.
• Δυσμενείς αλλαγές στα Εργασιακά και το Συνδικαλιστικό Νόμο με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τον καθορισμό υποκατώτατου μισθού, τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Η Ελλάδα αλβανοποιείται μετατρεπόμενη σε ζώνη οικονομικού ενδιαφέροντος, με μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες.
• Ξεπούλημα των Δημόσιων Κοινωνικών Αγαθών και της Δημόσιας περιουσίας.
• Παράδοση των Δανείων σε ξένα Fans και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Για την καρέκλα της εξουσίας η κυβέρνηση πουλάει την ψυχή της στο διάβολο, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν υποστεί Μνημονιακή αμνησία και να βολεύονται μια χαρά με την άσκηση της κρατικής εξουσίας. Ξεσκίζουν Προϊσταμένους Οργανικών Μονάδων παρέα με τους Νεογεννίτσαρους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ Διοικητές Νοσοκομείων, παρ’ ότι απαγορεύεται από το νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν (Ν. 4369/2015).

Στο τραπέζι για το κλείσιμο της β’ Αξιολόγησης βρίσκονται:
- Απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων μέσω της Αξιολόγησης.
- Κατάργηση φορέων του Δημοσίου. Στο στόχαστρο για άλλη μία φορά βρίσκονται τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία και η νέα κατάργηση κλινών και κλινικών, μέσω της έκδοσης Νέων Οργανισμών
- Κινητικότητα Δημοσίων Υπαλλήλων (υποχρεωτικές μετατάξεις)
- Μείωση της Μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου. Σε αμφισβήτηση το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, νέες περικοπές μισθών, περαιτέρω πάγωμα της μισθολογικής ωρίμανσης
- Πάγωμα των προσλήψεων. Με βάση τις Μνημονιακές δεσμεύσεις για κάθε 5 αποχωρήσεις γίνεται 1 πρόσληψη κατά το έτος 2016 και για κάθε 4 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη κατά το έτος 2017.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Οι παραμένοντες Υπουργοί Υγείας συνεχίζουν την ίδια τακτική. Στα ψέματα ανατάσσουν τη Δημόσια Υγεία.
Εφέτος τα Νοσοκομεία λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση 1.156 δις ευρώ από 1,5 δις ευρώ που έλαβαν πέρυσι. Οφείλουν σε ληξιπρόθεσμα 1,3δις ευρώ (στοιχείο Γ.Λ.Κ.)
Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγεία στο τέλος του χρόνου θα κλείσουν στο 4,8% του ΑΕΠ!!! Αδιανόητο μικρό ποσοστό που δείχνει την πλήρη αποσύνθεση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Το 2ο Μνημόνιο προέβλεπε ύψος Δαπανών Δημόσιας Υγείας 6% του ΑΕΠ.
Τα Νοσοκομεία από κρατική χρηματοδότηση, ΕΟΠΥΥ και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα λάβουν όλο το τρέχον έτος 2δις ευρώ (1,3% του ΑΕΠ). Στις άλλες χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν 3% του ΑΕΠ τους.
Δεν μπορούν να σταθούν όρθια τα Νοσοκομεία με τέτοια χρηματοδότηση.
Οι Υπουργοί Υγείας έχουν την καλύτερη μνημονιακή απόδοση. Μειώνουν τις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας και συνεχίζουν να αλυχτάνε. Γιατί λοιπόν να μην τους χαρίσει την καρέκλα των Υπουργών Υγείας ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο; Είναι Υπουργοί φρόνιμοι, που δεν διεκδικούν από την κυβέρνηση κονδύλια και προσωπικό. Αντιθέτως βρίζουν όσους διεκδικούν!!!
Τα ταμεία των Νοσοκομείων είναι μείον.
Αδυνατούν να συντηρήσουν τις υποδομές και τον εξοπλισμό.
Πως θα γίνουν προσλήψεις με βάση τις Μνημονιακές Δεσμεύσεις.
Εξαντλήθηκαν οι αντοχές του Συστήματος σε προσωπικό, το οποίο είναι κάτω των ορίων ασφαλείας.
Προσλήψεις ακούμε και προσλήψεις δεν βλέπουμε. Το προσωπικό επί των ημερών του κου Τσίπρα μειώθηκε κατά 7.695 υπαλλήλους.
Με συνεχή Δελτία Τύπου περιγράφουμε την εικόνα διάλυσης του Συστήματος. Εξαντλήθηκαν και οι τελευταίες αντοχές του Συστήματος σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές. Η επιχειρηματική ικανότητα του ΕΚΑΒ μειώθηκε δραστικά. Κινδυνεύουν οι ζωές των Ασθενών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
• ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στην 24ωρη ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της ΑΔΕΔΥ 24 Νοέμβρη 2016 και στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Στην Περιφέρεια συμμετοχή στα Συλλαλητήρια που οργανώνουν τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ
• Συμμετοχή σε νέα Πανεργατική Πανελλαδική Απεργιακή Κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ (προσανατολίζεται για την 8η Δεκεμβρίου)
• ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2016 ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ Στάση Εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ 10π.μ. – 15μ.μ. και Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 10π.μ.
Στη Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας καλούνται να συμμετάσχουν τα Συνδικαλιστικά Στελέχη της Περιφέρειας όλων των Σωματείων μελών μας. Τα Σωματεία μέλη της Περιφέρειας καλούνται να πάρουν αποφάσεις για απεργία ή στάση εργασίας προκειμένου να συμμετάσχουν με εργαζόμενους στη Συγκέντρωση.
Θα ακολουθήσει πορεία στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ, όπου θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
• Το ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 Φεβρουαρίου 2017 θα περπατήσει στη ΛΑΡΙΣΑ. Εκκίνηση 7π.μ. από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Καλούνται όλες και όλοι να συμμετάσχουν.
• Εάν υπάρξει κατάθεση Νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, την Ψυχική Υγεία. θα συνεδριάσει η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να προγραμματίσει κινητοποιήσεις.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• ΔΩΡΕΑΝ Υγεία – Πρόνοια, με εύκολη και καθολική πρόσβαση. Επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση
• ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ
• Διατήρηση και επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας
• ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Μνημονίων – ΑΝΑΚΤΗΣΗ Μνημονιακών απωλειών

ΠΟΛΕΜΑΜΕ την ιδιωτικοποίηση της Υγείας ΕΣΑΝ Α.Ε. – ΑΕΜΥ Α.Ε. – ΕΚΑΒ

Δεν συμμετέχουμε στην Αξιολόγηση. Θα κηρύξουμε Απεργία – Αποχή.
Δίνουμε κατεύθυνση στα Σωματεία να μην συμμετέχουν σε οποιαδήποτε ερωτηματολόγιο που παραπέμπει σε Αξιολόγηση.

Να επιστρέφονται τα έντυπα Αξιολόγησης που ήδη μοιράζονται σε κάποια Νοσοκομεία ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ