Εκτύπωση σελίδας

Αποφάσεις

30.09.2015

Απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής 29/09/2015

ΑΘΗΝΑ 30/09/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 758


ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ για το αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών.
Τα κόμματα του Μνημονιακού τόξου σημείωσαν απίστευτα ποσοστά, αναντίστοιχα με την κατάσταση που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία, εξαιτίας των ασκούμενων πολιτικών της τελευταίας πενταετίας.
Η νέα αναλώσιμη κυβέρνηση που σχηματίστηκε θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα τα Δεξιά και Αριστερά Μνημόνια, με αριστερή φρασεολογία, μεταφέροντας μία εικονική πραγματικότητα, προκειμένου να εκτονώνει τη λαϊκή αγανάκτηση, προς όφελος των επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών ομίλων, τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετούν τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γ.Λ.Κ. στα Νοσοκομεία τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, εκταμιεύτηκε το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης. Από το 1 δις 350 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του έτους 2015 εκταμιεύτηκαν 400 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι εκταμιεύτηκε 1 δις ευρώ και άλλα 700 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο 3ο Μνημόνιο αναθεωρούνται οι στόχοι του τρέχοντος Προϋπολογισμού και δεν αναμένεται εφέτος η κρατική χρηματοδότηση να υπερβεί το 50% της προβλεπόμενης ετήσιας.
Με τις ασκούμενες πολιτικές οι υπηρεσίες μετατρέπονται σε ανταγωνιστικές ανταποδοτικές και οι πολίτες καλούνται να τις πληρώνουν από τη τσέπη τους.
Ο ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται και μετακυλύει το κόστος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στους ασφαλισμένους. Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει με ανακοινώσεις τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Οργανισμού.
Με το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 προβλέπεται η περαιτέρω μείωση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ, Αξιολόγηση και Κατάργηση Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Μονάδων και Κέντρων Υγείας που τώρα στενάζουν από την έλλειψη υλικών. Καταγραφή των δυνατοτήτων του Δημόσιου τομέα και η κάλυψη της ζήτησης από τον Ιδιωτικό τομέα. Ως εκ τούτω η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
Στους εργαζόμενους των Κέντρων Υγείας οφείλονται τα νυκτερινά και οι αργίες όλου του έτους.
Τα Νοσοκομεία σήμερα λειτουργούν σε συνθήκες BLACK AOUT. Τα ταμεία τους είναι άδεια και οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 1,3 δις ευρώ.
Ο ένας μετά τον άλλο οι προμηθευτές διακόπτουν τις προμήθειες με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Πολλά Νοσοκομεία εξάντλησαν τους κωδικούς των Προϋπολογισμών τους και αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά, έστω με πίστωση. Η τροποποίηση καθυστερεί στο Υπουργείο Υγείας για να αποφευχθεί η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με στόχο να αποφύγει η κυβέρνηση τη περαιτέρω κατάρρευση του κρατικού Προϋπολογισμού.
Νοσοκομεία άρχισαν ήδη να παίρνουν αποφάσεις ένταξης στην ΕΣΑΝ Α.Ε. παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων (ΑΧΕΠΑ) ή ερήμην των εργαζομένων (ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ). Άρχισε να εκτυλίσσεται η πολιτική κοστολόγησης και πώλησης των υπηρεσιών, καθώς επίσης η λειτουργία του Συστήματος με ανταγωνιστικά και ιδιωτικά κριτήρια.
Το προσωπικό έπεσε κάτω των 50.000 όταν πριν το Μνημόνια ήταν 67.000.
3.000 αποχώρησαν εφέτος και το κύμα φυγής θα αυξηθεί, εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο Ασφαλιστικό Σύστημα.
Η συνήθης κάλυψη είναι 1 Νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική. Τελείωσε το καλοκαίρι χωρίς να χορηγηθούν κανονικές άδειες και οφείλονται δεκάδες ρεπό. Συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Προσλήψεις ακούμε και προσλήψεις δεν βλέπουμε. Απολογισμός πρώτου εννιαμήνου του έτους 2015. Μηδέν προκηρύξεις και μηδέν προσλήψεις.
Σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα είναι η κατάσταση στα Δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της αυξανόμενης ζήτησης, χωρίς τη λειτουργία κατάλληλων και επαρκών Μονάδων, για τη διαλογή των περιστατικών και την κάλυψη των αναγκών.
Το ΕΚΑΒ στενάζει από την έλλειψη Ασθενοφόρων και Πληρωμάτων. Η Προνοσοκομειακή Φροντίδα παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα.
Οι Προνοιακές Μονάδες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και απλήρωτα νυκτερινά και αργίες του προσωπικού για το σύνολο των μηνών του έτους 2015, καθώς επίσης και παρελθόντα έτη.
Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 προβλέπει νέες μισθολογικές περικοπές έμμεσες (νέα φοροεπιδρομή) και άμεσες.
Η κυβέρνηση με το Ν. 4336/2015 προχώρησε στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, θεμελιωμένων δικαιωμάτων. Παρά την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ του ΝΟΜΟΥ 4336/2015.
Οι συντάξεις μετατρέπονται σε Προνοιακά Επιδόματα. Θα αγωνιστούμε για αποτροπή ψήφισης των Εφαρμοστικών Νόμων.
Θα προσφύγουμε στο ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ για ακύρωση του ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ που αυξάνει τα θεμελιωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Θα οργανώσουμε δυναμικούς αγώνες για ένταξη στα ΒΑΕ.
Στη Συνέντευξη Τύπου 04/09/2015 και στις Ανακοινώσεις «Διάλυση Ασφαλιστικού Συστήματος» και «τι περιλαμβάνει το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3» περιγράφουμε τη νέα κυβερνητική επέλαση στα εισοδήματα και τα εναπομείναντα κοινωνικά αγαθά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Οργανώνουμε Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας για ενημέρωση των εργαζομένων και κάλεσμα για δυναμική συμμετοχή σε αγώνες ανατροπής των Δεξιών και των Αριστερών Μνημονίων.
Συμμετέχουμε στην Απεργιακή Πανελλαδική Κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ τον Οκτώβρη (με τη ψήφιση εφαρμοστικών νόμων ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3).
Οργανώνουμε αμέσως μετά 24ωρη Πανυγειονομική Πανελλαδική Απεργιακή Κινητοποίηση και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ έξω από το Υπουργείο Υγείας με αιτήματα:
- ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ
- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΣΗΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ
- ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ
- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 1ου – 2ου – 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
- ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3
- ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΠΩΛΕΙΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ