Εκτύπωση σελίδας

Αποφάσεις

09.04.2015

Απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής 08/04/2015

ΑΘΗΝΑ 09/04/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 214

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Συνάδελφοι,

Δικαιώθηκε άλλη μία πρωτοβουλία της ΠΟΕΔΗΝ, να οργανώσει Πανελλαδική Σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων, στο Ξενοδοχείο NOVOTEL της Αττικής 02/04/2015.
Συμμετείχαν όλα σχεδόν τα ενεργά Σωματεία. Η μεγαλύτερη συμμετοχή από ποτέ, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στη Διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ και ταυτόχρονα αποτελεί το πρώτο βήμα ανάκτησης της συσπείρωσης (μας οδήγησε σε νικηφόρα αποτελέσματα πριν το Συνέδριο της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ), που είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αναδείξουμε τα μείζονα προβλήματα της Υγείας και της Πρόνοιας.
Ακολούθησε Συγκέντρωση στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ του Υπουργείου Υγείας και 2ωρη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας. Επειδή είχε προηγηθεί η συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ (αναλυτικό υπόμνημα στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΔΗΝ), το λόγο πήραν οι Πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Σωματείων, θέτοντας τα ζητήματα που απασχολούν τις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και τους εργαζόμενους.
Γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων (περιγράφονται στο Διεκδικητικό Πλαίσιο της ΠΟΕΔΗΝ που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΔΗΝ) είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των Μονάδων.
Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές να εφαρμόσει, τον υφιστάμενο προϋπολογισμό του έτους 2015. Εξαιτίας αυτού δεν διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ανάτασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Οι πολίτες θα εξακολουθούν να βάζουν το χέρι βαθιά στη τσέπη και οι υπηρεσίες θα μετατρέπονται βήμα – βήμα σε ανταγωνιστικές – ανταποδοτικές.
Αν και βρισκόμαστε στο 4ο μήνα του έτους τα Νοσοκομεία εμφανίζουν ήδη ελλείψεις σε βασικά είδη, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Η αόριστη δέσμευση του Υπουργού Υγείας «ότι δεν θα αφήσουμε τα Νοσοκομεία χωρίς χρήματα», όπως χαρακτηριστικά είπε στη συνάντησή μας, δεν μας καλύπτει. Διεκδικούμε γενναία αύξηση της χρηματοδότησης με τροποποίηση του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη πληρώνεται από τις τσέπες των ασφαλισμένων.
Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι 525 εκατ. ευρώ μειωμένη, σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο συστατικό του Νόμο (0,6% του ΑΕΠ). Πέρυσι οι πολίτες πλήρωσαν από την τσέπη τους 1 δις ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη, η οποία υπερδιαπλασιάζεται συνυπολογίζοντας την ιατρική περίθαλψη.
Η κατάργηση του 5ευρω εισιτηρίου για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία(20 εκατ. ευρώ) από την Κυβέρνηση, που ήταν ένα από τα αιτήματά μας, είναι θετικό μέτρο, δεν αντιστρέφει όμως τη κατάσταση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών, αφού σήμερα η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη πληρώνεται σχεδόν στο σύνολό της, από τις τσέπες των πολιτών.
Τα βιβλιάρια Υγεία κατάντησαν κουρελόχαρτο και τα εμπόδια πρόσβασης στο σύστημα είναι μεγάλα και εν ισχύ. Δεν ωραιοποιείται η κατάσταση του συστήματος υγείας, την ώρα που η ιδιωτική δαπάνη βρίσκεται στα ύψη. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει φυσικά ποιο είναι το ισοδύναμο μέτρο του 5ευρω και ποιος θα το πληρώσει;
Εκφρασμένη είναι η θέση της κυβέρνησης για διατήρηση της ΕΣΑΝ Α.Ε. Η εν λόγω εταιρεία θα διαχειρίζεται τους διαθέσιμους πόρους των Νοσοκομείων, που θα προέρχονται από την πώληση των υπηρεσιών, αφού το κράτος σταδιακά θα ξεφορτώνεται τη δαπάνη.
Θα καθορίζει τη μισθολογική πολιτική και θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να κλείνει «μη ανταγωνιστικά» Δημόσια Νοσοκομεία, όπως αναφέρεται στο συστατικό της νόμο, ενισχύοντας τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ο ΕΟΠΥΥ στη Πρωτοβάθμια και η ΕΣΑΝ Α.Ε. στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια περίθαλψη, είναι τα εργαλεία ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.
Το προσωπικό αποδεκατίστηκε από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις και τις μηδενικές προσλήψεις τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε 4.500 προσλήψεις. Με τη παρουσία του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, πραγματοποιήθηκε Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΑΣΕΠ και του Αν. Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αντικείμενο την επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης.
Υποβάλλαμε τα αίτημά μας για προκήρυξη 4.000 θέσεων μόνιμου προσωπικού (πλην ιατρικού) για εφέτος και 3.000 κατ' έτος. Επίσπευση των διαδικασιών (κυλιόμενοι πίνακες), ώστε το καλοκαίρι να πιάσουν δουλειά. Ζητήσαμε επίσης να διευκρινισθεί η κατανομή των 4.500 θέσεων σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό, λοιπό προσωπικό και αριθμός των θέσεων μονίμων και ορισμένου χρόνου.
Η κυβέρνηση δεν κρίνεται από τις εξαγγελίες που είναι ανέξοδες. Από την εξαγγελία των προσλήψεων και έως την πρόσληψη, μεσολαβεί η προκήρυξη, η ολοκλήρωση των διαδικασιών από το ΑΣΕΠ και η έγκριση της πίστωσης (το πιο σημαντικό).
Η κυβέρνηση θα κριθεί την ημέρα της πρόσληψης. Εκτίμησή μας είναι ότι εφέτος δεν θα ολοκληρωθεί καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Θα προσληφθούν μόνο κάποιοι υπάλληλοι ορισμένου χρόνο που είναι «μπαλώματα». Το σύστημα θα επιδιώξει λύσεις εκ των έσω, με καταργήσεις υφιστάμενων δραστηριοτήτων (μέσω των εκδόσεων νέων Οργανισμών) και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Το λειτουργικό χάος συνεχίζεται στα Κέντρα Υγείας. Θέσαμε το ζήτημα στον Αν. Υπουργό Υγείας κο. Ξανθό, κατά συνάντηση για την επίσπευση των προσλήψεων.
Υποσχέθηκε την παρέμβασή του για προμήθεια υλικών από τα Νοσοκομεία προέλευσης και την επίλυση της κάλυψης των λειτουργικών δαπανών από τα Νοσοκομεία έως τέλους του έτους, με Νομοθετική Ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας.
Οι δεδουλευμένες πρόσθετες αμοιβές (νυχτερινά – αργίες) των παρελθόντων ετών 2012-2013-2014 που είναι εντός των εγκεκριμένων πιστώσεων, για να εξοφληθούν απομένει η τροποποίηση των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων (υποδοχή των πιστώσεων) και η έγκριση από τους Επιτρόπους των Νοσοκομείων.
Οι Διοικήσεις των Σωματείων πρέπει να πιέσουν για την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, γιατί η ΕΑΠ (για πληρωμή τέλους Απρίλη) είναι ανοικτή έως 19 Απρίλη. Εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία την παραπάνω ημερομηνία υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα. Ο Ν. 4316/2014 άρθρο 12 ορίζει ότι η εξόφληση γίνεται έως τέλους του Απρίλη.
Υπάρχει βέβαια παράθυρο εάν η έγκρισή τους από τους Επιτρόπους των Νοσοκομείων ολοκληρωθούν μέχρι τέλους του Απρίλη, αλλά εγείρονται αμφιβολίες.
Για τα οφειλόμενα των ετών 2012-2013-2014 που είναι πάνω από τις εγκριμένες πιστώσεις και για τα οφειλόμενα από 1/1/2015, απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση και αύξηση του εγκεκριμένου ετήσιου κονδυλίου.
Η διάταξη θα ενταχθεί σε νόμο του Υπουργείου Υγείας, με δεδομένη καθυστέρηση.
Παραμένουν διασυνδεόμενα 50 Νοσοκομεία και κλειστά τα κατηργημένα Νοσοκομεία.
Η Πρόνοια και η Ψυχική Υγεία καρκινοβατούν (βλέπε σχετικά στην ιστοσελίδα ΠΟΕΔΗΝ).
Η κυβέρνηση απέκλισε τα αιτήματά μας για αύξηση των μισθών. Απέκλισε ακόμη και την βαθμολογική και ως εκ τούτω την μισθολογική προαγωγή, χωρίς ποσοστώσεις. Ετοιμάζει νέο σύστημα αξιολόγησης με διαχωρισμό των υπαλλήλων και καθιέρωση ατομικών μισθών. Θα αρνηθούμε τη συμμετοχή μας με προκήρυξη Απεργίας – Αποχής. Θα κινηθούμε με βάση την Απειθαρχία – Ανυπακοή.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ (ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΕΔΗΝ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
 Κατευθύνουμε τα Πρωτοβάθμια Σωματεία να προγραμματίσουν Γενικές Συνελεύσεις, Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας, σε συνεργασία με τους Φορείς και τους κατοίκους των περιοχών, για τη διασφάλιση της Δημόσιας και Δωρεάν περίθαλψης.
 Στηρίζουμε πρωτοβουλίες για κήρυξη επίσχεσης εργασίας, εξόφλησης των δεδουλευμένων νυχτερινών – αργιών.
 Πρωτοβουλία συνεννόησης με τους Υγειονομικούς Συνδικαλιστικούς Φορείς, στη πρότασή μας για προκήρυξη 24ωρης Πανυγειονομικής Πανελλαδικής Απεργιακής Κινητοποίησης και Συγκέντρωσης έξω από το Υπουργείο Υγείας, μεταξύ 15 – 25 Μαΐου. Η ημερομηνία θα προσδιορισθεί σε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
 Προκηρύσσουμε 24ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση για την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ και Συγκέντρωση (στο μέρος και την ώρα που θα καθορίσει η ΑΔΕΔΥ)
 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ την ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΑΠΡΙΛΗ στη Συγκέντρωση Γρ. Λαμπράκη και Χρ. Σμύρνης (γήπεδο Προοδευτικής), την Πορεία και την Συγκέντρωση στα Δικαστήρια Φυλακών Κορυδαλλού στις 8.00 το πρωί, με 4ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 7.30 – 11.30 π.μ.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ