Print Email

Ανακοινώσεις

16.02.2023

Επίδομα Επικίνδυνης & Ανθυγιεινής Εργασίας - Αποκλεισμοί - Αυξήσεις κατώτερες του αναμενόμενου

ΑΘΗΝΑ 16/02/2023
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 872

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΥ

Οι ήρωες του Υγειονομικού πολέμου που με αυτοθυσία προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης λαμβάνουν μισθούς χαμηλότερους ή κοντά στον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη καθ’ ότι έχουν περικοπεί άδικα τα επιδόματα άδειας και τα δώρα εορτών (13ος, 14ος μισθός).
Με δεδομένο ότι το μισθολόγιο Ν. 4354/2015 δημιούργησε τεράστιες μισθολογικές ανισότητες πέραν των περικοπών και δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αλλαγή του εντός του 2023 η αναμόρφωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας είναι μία ευκαιρία να ανταποδώσει η πολιτεία στους Υγειονομικούς τα χειροκροτήματα με πράξεις.
Με Δελτία Τύπου από τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών ανακοινώθηκε η αναμόρφωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Η απόφαση ακόμη δεν έχει υπογραφή Υπουργών.
Αφορά τους φορείς του Υπουργείου Υγείας χωρίς να αντιληφθούμε γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται οι φορείς του Υπουργείου Εργασίας (Προνοιακές Μονάδες) που είναι δικαιούχοι. Η απόφαση είναι προς υπογραφή στους συναρμόδιους Υπουργούς.
Τα Κέντρα Υγείας πολύ σωστά έχουν την ίδια αντιμετώπιση στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας με τα Νοσοκομεία.
Είναι ανακρίβειες αυτά που γράφονται για να αιτιολογήσουν κάποιοι την παρουσία τους.
Αυτό επετεύχθη χάριν των έγκαιρων παρεμβάσεων της ΠΟΕΔΗΝ αφού στα περυσινά σενάρια με την δημοσιοποίηση της βαθμολογίας της αρμόδιας Επιτροπής οι εργαζόμενοι των Κέντρων Υγείας είχαν πολύ χαμηλότερη βαθμολογία από τους αντίστοιχους εργαζόμενους των Νοσοκομείων.
Παρ’ ότι οι κατηγορίες είναι πέντε αδικούνται ειδικότητες του προσωπικού των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ.
Το Νοσηλευτικό προσωπικό που λαμβάνει τώρα επίδομα 150 ευρώ αυξάνεται σε 200 ευρώ. Θα μπορούσε η αύξηση να είναι μεγαλύτερη για να ανταποκρίνεται στην προσπάθεια που καταβάλλει καθημερινά το Νοσηλευτικό προσωπικό.
Το Διοικητικό προσωπικό των Νοσοκομείων που προσφέρει υπηρεσίες δίπλα στους ασθενείς ( ΤΕΠ, Νοσηλευτικά Τμήματα), εξυπηρετεί ασθενείς και με δεδομένο ότι χάσαμε 10 συναδέλφους από κορωνοϊό στη διάρκεια της πανδημίας είναι εκτός του επιδόματος. Δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε στην τελευταία κατηγορία.
Και όμως δεν αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι άλλοι Διοικητικοί του Δημοσίου. Έχουν αποκλεισθεί από την κινητικότητα. Μεγάλη αδικία.
Από τα Δελτία Τύπου των Υπουργείων προκύπτει ότι κάποια από τα Επαγγέλματα Υγείας που ανήκουν στην Ιατρική Υπηρεσία έχουν ξεχασθεί ή αποκλεισθεί από την καταβολή του Επιδόματος (πχ Κοινωνικοί Λειτουργοί, Λογοθεραπευτές). Μεγάλη αδικία εάν πράγματι συμβεί αυτό. Πρέπει το Υπουργείο Υγείας άμεσα να αποκαταστήσει την αδικία.
Την ώρα που αντίστοιχα Επαγγέλματα σε άλλους φορείς (ΟΚΑΝΑ κλπ) ή της ίδιας υπηρεσίας βρίσκονται στην τρίτη κατηγορία του Επιδόματος.
Δεν κατανοούμε ποιοι λόγοι οδήγησαν Επαγγέλματα της 1ης κατηγορίας (παραϊατρικό, καθαρίστριες κλπ) να βρεθούν στην 3η κατηγορία. Μπορεί να μην χάνουν χρήματα όμως δεν λαμβάνουν καμία αύξηση και ταυτόχρονα δημιουργείται κίνδυνος για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Παρότι γλιτώσαμε με τις παρεμβάσεις της ΠΟΕΔΗΝ τα χειρότερα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε με την ανακοίνωση πέρυσι της κατάταξης των επαγγελμάτων σε βαθμολογία από την αρμόδια Επιτροπή εκφράζουμε την αντίθεση στην συγκεκριμένη αναμόρφωση του επιδόματος γιατί υπάρχει η δυνατότητα για καλύτερη κατανομή.
Την Τετάρτη 22/02/2023 με την Πανελλαδική Απεργία και Συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη 8:30πμ θα διεκδικήσουμε τη χορήγηση Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όλους του ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

Αρχεία

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.