Εκτύπωση σελίδας

Ανακοινώσεις

06.11.2018

Μεγάλος κίνδυνος περικοπής μεσοπρόθεσμα του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία (πόρισμα Διυπουργικής).

 

ΑΘΗΝΑ 5/11/2018
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 887

ΠΡΟΣ : ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ

Μεγάλος κίνδυνος περικοπής μεσοπρόθεσμα του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία
Να δοθεί στη δημοσιότητα η πολυσέλιδη Αναφορά των δανειστών την οποία δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει η κυβέρνηση

 

Μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, καταλήψεις, χημικά, επιθέσεις ΜΑΤ, τραυματισμούς συναδέλφων μας, επιδόθηκε το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.
Επιβεβαιώνονται όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση συμμόρφωσης που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ) στα πλαίσια της 4ης Αξιολόγησης για μεσοπρόθεσμη μείωση των δικαιούχων και των καταβαλλόμενων ποσών του επιδόματος.
Η Διυπουργική Επιτροπή λειτούργησε στη βάση της πολυσέλιδης Αναφοράς που κατέθεσε η Ομάδα Τεχνικής Βοήθειας των ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ η οποία επιβάλει την μείωση του ποσοστού των δικαιούχων του Επιδόματος σε ποσοστό 7-10% που είναι ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από 32% που είναι σήμερα το ποσοστό των Δημοσίων Υπαλλήλων στη χώρα μας που λαμβάνει το επίδομα.
Ανησυχητική είναι η επισήμανση της Επιτροπής για τον υψηλό αριθμό δικαιούχων στην Δημόσια Υγεία και η απαίτηση στην Αναφορά των Δανειστών για περικοπές. Με βάση την ΑΝΑΦΟΡΑ της ομάδας τεχνικής βοήθειας των Δανειστών στη σελίδα 17 το 37,89% των δικαιούχων στο Δημόσιο που λαμβάνουν το επίδομα είναι εργαζόμενοι στον τομέα παροχής υπηρεσιών Υγείας και θα πρέπει να μειωθεί. Με την εν λόγω Αναφορά θα συμμορφωθεί η χώρα.
Ως εκ τούτου επιτακτική είναι η ανάγκη να μας δοθεί η πολυσέλιδη αναφορά των δανειστών με βάση την οποία θα χορηγείται το Επίδομα.
Την αναφορά αυτή επιμελώς η κυβέρνηση αποκρύπτει και δεν δίνει στη δημοσιότητα. Πασιφανέστατα προβλέπει περικοπές σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία ώστε το ποσοστό από 32% των Δημοσίων Υπαλλήλων που το λαμβάνουν σήμερα να μειωθεί στο 7 – 10% (Μέσος Ορός Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Οι προθέσεις της κυβέρνησης προκύπτουν από το Υπόμνημα που επισυνάπτεται και υπογράφεται από τρία μέλη της Επιτροπής. Διαφαίνεται ότι η εντολή της κυβέρνησης ήταν να εργασθεί με βάση την συγκεκριμένη ΑΝΑΦΟΡΑ των ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ.
Στο πόρισμα λαμβάνεται υπ’ όψιν η προεκλογική περίοδος που διανύουμε. Γι’ αυτό προς το παρόν ο καθορισμός των δικαιούχων του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας παραπέμπεται σε αποφάσεις των συναρμόδιων Υπουργών.
Από το πόρισμα προκύπτει ότι θα υπάρξει αναθεώρηση της λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων με αποχαρακτηρισμό χιλιάδων επαγγελμάτων και δικαιούχων του Επιδόματος με βάση τη μεθοδολογία υπαγωγής που προτείνεται. Το Επίδομα θα λαμβάνουν μόνο εργαζόμενοι σε επαγγέλματα τα οποία θα χαρακτηριστούν βαρέα και ανθυγιεινά, μειωμένο και αντικαθιστούμενο με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Η Επιτροπή προτείνει κριτήρια και παράγοντες προσδιορισμού της Ανθυγιεινότητας και Επικινδυνότητας των επαγγελμάτων, επικαλούμενοι όμως έλλειψη πληροφόρησης που εμπόδισαν το έργο της.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα συμμορφωθεί μεσοπρόθεσμα με την πολυσέλιδη Αναφορά της ομάδας τεχνικής βοήθειας της Τρόϊκας με χορήγηση του Επιδόματος σε ποσοστό 7-10% των Δημοσίων Υπαλλήλων. Ειδικά δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την σελίδα 17 που προβλέπει περικοπές στους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία.
Εάν περικοπεί το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας θα λαμβάνουμε μισθό κάτω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.
Ως εκ τούτου συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις δυναμικά.
Ζητάμε άμεσα να δοθεί στη δημοσιότητα η ΑΝΑΦΟΡΑ της Ομάδας Τεχνικής Βοήθειας των Δανειστών την οποία δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει η κυβέρνηση μεσοπρόθεσμα.
Να πάψει η κυβέρνηση να παίζει κρυφτούλι.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ