Print Email

Ανακοινώσεις

27.04.2016

Διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης

ΑΘΗΝΑ 27/4/2016
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 1649

ΠΡΟΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ

ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Συνάδελφοι,
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα βρίσκεται αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη πρόσκληση της Ιστορικής διαδρομής του.
Με τους αγώνες συνέβαλε στην συγκρότηση του χάρτη Κοινωνικών δικαιωμάτων προ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ο οποίος για Πολιτικοσυνδικαλιστικούς λόγους πολλάκις λοιδορήθηκε, είναι όμως τώρα σημείο αναφοράς των διεκδικήσεων.
Στην περίοδο των Μνημονίων ξεριζώθηκαν και ξεριζώνονται δημόσια κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα. Συρρικνώθηκαν σημαντικά οι παροχές του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Η Κυβέρνηση με το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ επιδιώκει να την αποτελειώσει. Διαπραγματεύεται για το φαίνεσθε. Συμφώνησε σε βασικά και «συμπληρωματικά» μέτρα, τα οποία τελικώς θα εφαρμοσθούν στο σύνολό τους με συνεχείς αξιολογήσεις, προκειμένου να εκταμιεύεται η κάθε δόση ή υποδόση στο προσεχές διάστημα.
Στο τέλος της Μνημονιακής διαδρομής δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Εξάλλου προσδιορίζονται οι συνέπειες με ακρίβεια στο Νόμο 4336/2015 (3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ).
Η Κυβέρνηση με αμετροέπεια διαβεβαιώνει τους πολίτες για την επικείμενη Κοινωνική καταστροφή. Θα τιμήσουμε την υπογραφή μας, λένε Κυβερνητικοί παράγοντες στο 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ και θα εφαρμόσουμε τα Μέτρα που προβλέπει. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο λένε. Δεν χρειάζεται Κύριοι και Κυρίες της Κυβέρνησης τίποτα περισσότερο. Έχετε βάλει τα πάντα στο μύλο να τα αλέσετε. Είναι σαφές πια τι επιδιώκεται στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Διέλυσαν, κατέκλεψαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και εφάπαξ, με τις ασκούμενες διαχρονικά πολιτικές (εισφοροδιαφυγή, εισφοροκλοπή, καταλήστευση αποθεματικών) και τώρα αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες αιμοδοτώντας το σύστημα (υψηλή ανεργία, εισφοροκλοπή, εισφοροδιαφυγή, κατάργηση Κοινωνικών πόρων κ.α.). Τι κάνουν; Στέλνουν να πληρώσουν το Λογαριασμό οι ασφαλισμένοι;
Η περιουσία των ταμείων ήταν 26 δις πριν τη κρίση(έτος 2009) και τώρα σχεδόν εξαερώθηκε.
Η μόνιμη επωδός των Μνημονιακών Κυβερνήσεων προς το Συνδικαλιστικό Κίνημα όταν έθεταν και θέτουν το ζήτημα της καταλήστευσης της περιουσίας των ταμείων είναι ότι το Κράτος εγγυάται τις παροχές του Συστήματος. Η γιαλαντζί αριστερή κυβέρνηση. Μούγκα στη στρούγκα τώρα.
Τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ συρρικνώνουν την συνταξιοδοτική δαπάνη σε ποσοστό του ΑΕΠ και περικόπτουν την ετήσια Κρατική Χρηματοδότηση στα ταμεία Κύριας, Επικουρικής Ασφάλισης και εφάπαξ.
Η Κρατική Χρηματοδότηση ήταν 16 δις το έτος 2012, πέρυσι 8 δις ευρώ και το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 προβλέπει για εφέτος 1,8 δις ευρώ περαιτέρω μείωση.
Τι επιδιώκει η Κυβέρνηση με τον «Κομμουνιστή» Υπουργό Εργασίας Κο Κατρούγκαλο, τον «ταξικό πλούσιο αποστάτη» φορώντας το κυνικό του χαμόγελο;
Το Κράτος να χρηματοδοτεί από τον προϋπολογισμό μόνο την Εθνική Σύνταξη, η οποία θα δίδεται με όρους και προϋποθέσεις.
Η Κυβέρνηση επικοινωνιακά ανακοινώνει την εξασφάλιση χορήγησης της Εθνικής Σύνταξης στους πάντες νυν και μελλοντικούς Συνταξιούχους. Όμως αυτό είναι εντελώς προσωρινό. Η Εθνική Σύνταξη διαμορφώνεται σε 384 ευρώ πάνω από 20 έτη Ασφάλισης μειούμενη 2% κατ’ έτος με λιγότερα των 20 ετών Ασφάλισης. Σταδιακά θα μειώνεται η Συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ (έως το έτος 2060 με έτος αναφοράς 2009) και εκ τούτω θα τίθενται συνεχώς νέοι δυσμενείς όροι και προϋποθέσεις χορήγησης των παροχών.
Στο τέλος του δρόμου των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ η Εθνική Σύνταξη θα καταβάλλεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στους συνταξιούχους πάνω από 67 ετών. Εάν για επικοινωνιακούς λόγους παραμείνει θα μειωθεί η αναπλήρωση των συντάξεων οι οποίες για 40 έτη ασφάλισης δεν θα υπερβαίνουν συνολικά το 40% αναπλήρωσης.
Το σύστημα μετατρέπεται σε ανταποδοτικό, ανταγωνιστικό, τα ταμεία Κύριας, (τώρα το ΕΦΚΑ) και Επικουρικής Ασφάλισης και εφάπαξ (τώρα ΕΤΕΑΕΠ) θα χορηγούν τις παροχές σε συνάρτηση με τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία και τις καταβαλλόμενες εισφορές (ρήτρα βιωσιμότητας, ή ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων, αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης ελλειμμάτων, ατομικές μερίδες από 1.1.2015). Δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.
Η Κυβέρνηση διαχωρίζει επικοινωνιακά τη σφαγή των συντάξεων. Επαναϋπολογίζει τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις οι οποίες παραμένουν με προσωπική διαφορά έως του ποσού των 1120 ευρώ καθαρά. Οι νέες Συντάξεις κατά μέσο όρο μειώνονται 30%. Πολλοί ασφαλισμένοι εξαιτίας του πλαφόν 1.120€ (καθαρά) θα δουν να εξαφανίζεται η επικουρική σύνταξη. Στο εφάπαξ αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και μειώνονται περαιτέρω 15%. Συνολική μείωση πάνω από 50%. Αυξάνεται η εισφορά στο ΕΤΕΑΕΠ 0,5%. Νέα αφαίμαξη μισθού. Μετά την 1.1.2017 με τον αυτόματο μηχανισμό εξισορρόπησης ελλειμμάτων, η προσωπική διαφορά πάει περίπατο. Αυτό σημαίνει ότι από 1/1/2017 θα έχουμε πλήρη εξομοίωση των συντάξεων.
Η Κυβέρνηση επιτυγχάνει διπλό στόχο με την συγκεκριμένη ρύθμιση.
Πρώτον όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης θα τρέξουν να συνταξιοδοτηθούν για να προλάβουν τις μειώσεις των συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι θα αδειάσει ο Δημόσιος Τομέας από προσωπικό και έτσι θα μειωθεί η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου που προβλέπει το Μνημόνιο 3.
Δεύτερον η Κυβέρνηση νομίζει ότι κερδίζει πολιτικό χρόνο έως ότου εξομοιωθούν οι συντάξεις. Επίσης πιστεύει ότι αποφεύγει την πολιτική φθορά έως ότου βιώσουν στο πετσί τους οι νέοι συνταξιούχοι τις νέες μειωμένες συντάξεις έως 50%. Την συνταξιοδοτική δαπάνη δεν τη φοβάται η Κυβέρνηση που θα αυξηθεί με το νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων, καθότι θα την αλωνίσει στο Μνημονιακό της Νομοθετικό αλέτρι (αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης ελλειμμάτων, ρήτρα βιωσιμότητας κλπ.).
Η αλήθεια είναι ότι πάμε σε συντάξεις πείνας. Τι μπορείς να πεις για μια κυβέρνηση που κόβει το ΕΚΑΣ και τη συμμετοχή του Κράτους στη συμπλήρωση των κατώτερων συντάξεων;
Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί δυναμικά περισσότερο από ποτέ την ένταξη στα ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. Επαγγέλματα που με τη ΒΟΥΛΑ του ΚΡΑΤΟΥΣ είναι ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ. ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.
Με το Σχέδιο Νόμου τείνουν να γίνουν απαγορευτικές οι Αναγνωρίσεις πλασματικών ετών ασφάλισης. Οι αναγνωρίσεις πλασματικών ετών θα κοστίζουν 20% επί του συντάξιμου μισθού (του συνόλου πια των μισθών) κατά μήνα, από 6,67% στο συντάξιμο μισθό ( βασικός μισθός 31-10-2011 + 140,80 ευρώ) που είναι τώρα.
Σχεδόν τριπλασιάζεται το κόστος.
Συμφέρει λοιπόν να υποβληθούν άμεσα αιτήσεις αναγνώρισης των πλασματικών ετών προκειμένου να κατοχυρωθεί το σημερινό κόστος αναγνώρισης.
Οι Αιτήσεις εξαγοράς με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όποτε και εάν υποβληθούν ή υποβλήθηκαν, εξετάζονται κατά την συνταξιοδότηση. Να δείτε που τώρα που θα υπερδιπλασιαστούν οι αιτήσεις εξαγοράς, οι εγκρίσεις θα γίνουν άμεσα, προκειμένου να υπάρξει νέα αφαίμαξη στο μισθό.
Αναγνωρίσεις που μπορεί να είναι άχρηστες σε ενδεχόμενη νέα παρέμβαση στα όρια ηλικίας το έτος 2021 που προβλέπουν οι Νόμοι 4336/2015, 4337/2015.
Εξάλλου έχει αποδειχθεί με τη ψήφιση του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3, ότι η γιαλαντζί αριστερή Κυβέρνηση δεν σέβεται τα θεμελιωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αν και προστατεύονται από το ΣΥΝΤΑΓΜΑ της Χώρας.
Τα κατακρεούργησε παρότι στα δύο πρώτα ΜΝΗΜΟΝΙΑ δεν θίχτηκαν και βελτιώθηκαν τα μεταβατικά όρια ηλικίας. Στα πλαίσια της εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών, τα μειωμένα όρια ηλικίας επεκτάθηκαν και στους άνδρες (ν. 3865/2010).
Εκδόθηκε ανακοίνωση για την αναγνώριση πλασματικών ετών από την ΠΟΕΔΗΝ.
Η πρόκληση για το Συνδικαλιστικό Κίνημα, είναι να προστατέψει την ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ που είναι η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.
ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΑΓΩΝΕΣ.
ΝΑ ΜΗ ΨΗΦΙΣΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΨΗΦΙΣΘΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ.
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου (με τη ψήφιση του Αντιασφαλιστικού Νομοσχεδίου).

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.