Print Email

Ανακοινώσεις

15.10.2014

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU) στέλνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους απεργούς εργαζόμενους στο χώρο της υγείας

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU)
Εκπροσώπηση περισσότερων από 265 σωματείων – 8 εκατομμύρια δημόσιων υπαλλήλων

Η EPSU στέλνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους απεργούς εργαζόμενους στο χώρο της υγείας

(2 Οκτωβρίου 2014) Έπειτα από τις χθεσινές διαδηλώσεις στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Δημόσιων Υπηρεσιών στέλνει τη συμπαράστασή της στους χιλιάδες εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι συμμετέχουν σήμερα σε απεργιακές κινητοποιήσεις υπερασπιζόμενοι το σύστημα υγείας και τις θέσεις εργασίας. Την απεργία κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ, συνδικαλιστικό όργανο για τους επαγγελματίες υγειονομικούς στο χώρος της δημόσιας υγείας, μέλος της συνομοσπονδίας ΑΔΕΔΥ, λόγω της βαθιάς της ανησυχίας για τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας και οι οποίες θεωρεί ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.
Το σύστημα υγείας δέχεται συνεχή επίθεση κατά τα τελευταία έξι χρόνια, καθώς οι πολιτικές της Τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) έχουν οδηγήσει σε μαζικές περικοπές στη χρηματοδότηση. Η Τρόικα ζήτησε η δημόσια δαπάνη για την υγεία να μην υπερβαίνει το 6% το ΑΕΠ, σε μια εποχή που η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25%.
Οι δαπάνες για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από το ήμισυ, σε μια εποχή που η αύξηση της ανεργίας και η οικονομική δυσχέρεια έχει οδηγήσει σε αύξηση της κατάθλιψης και της ανάγκης για στήριξη της ψυχικής υγείας περισσότερο από ποτέ. Τα προγράμματα απεξάρτησης από ναρκωτικά έχουν ανασταλεί, συμβάλλοντας στην αλματώδη αύξηση των μολύνσεων από HIV. Τα μέτρα που φαινόντουσαν ως λογικά για τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών αποδείχτηκαν να επιβαρύνουν οικονομικά τους ασθενείς και πλήθος μονάδων εθελοντικών ιατρικών υπηρεσιών έχουν αναπτυχθεί ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κατ'εκτίμηση 800000 εργαζομένων που δεν καλύπτονται πλέον με ιατρική ασφάλιση.
Πολλοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν υπερβολικά μεγάλα ωράρια εργασίας ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή υπηρεσιών παρά τις μειώσεις σε εργατικό δυναμικό και χρηματοδότηση. Η EPSU στέλνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς και τη υποστήριξη της για το συνεχιζόμενο αγώνα τους υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας στην Ελλάδα.
Ο Γενικός Γραμματέας της EPSU Jan Willem Goudriaan δήλωσε: «Τα πέντε χρόνια της λιτότητας έχουν αφήσει βαθιές πληγές στην ελληνική κοινωνία. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας έχουν βιώσει άμεσα τις περικοπές σε υπηρεσίες και μισθούς, αλλά και τον αντίκτυπο που έχουν αυτές στη δημόσια υγεία. Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται υπερασπιζόμενοι τις δημόσιες υπηρεσίες και εμείς αυτό το φθινόπωρο θα υποστηρίξουμε τις πολλαπλές δράσεις κατά της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής».
Πληροφορίες για την κατάσταση στο σύστημα υγείας της Ελλάδας μπορούν να βρεθούν στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet το Φεβρουάριο αυτού του χρόνου.

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.