Print Email

Ανακοινώσεις

29.04.2014

Εργατική Πρωτομαγιά 2014

ΑΘΗΝΑ 29/04/2014
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 3023

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2014

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ! ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Μάιος 1886: τα Εργατικά Συνδικάτα στο Σικάγο εξεγέρθηκαν διεκδικώντας: «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο». Στη Παγκόσμια Ιστορία έμεινε ως «η σφαγή του Χαϊμαρκέτ»!
1892: 1η Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση από Σοσιαλιστικό Σύλλογο Καλλέργη
1893: Διαδήλωση για 8ωρο/Κυριακή αργία/κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.
1936 Φεβρουάριος: Καπνεργάτες Θεσσαλονίκης οι δολοφονίες 12 εργατών απ' τους χωροφύλακες, υπήρξε έμπνευση για τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου.
1944 Καισαριανή: 200 Έλληνες εκτελέστηκαν απ' τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής

Το σημεία αναφοράς, ως γεγονότα, σε όλο τον κόσμο για τη Πρωτομαγιά, είναι συνυφασμένα με διεκδικήσεις – διαδηλώσεις – απ' τον κόσμο της εργασίας και ακόμα και δολοφονίες των διαδηλωτών από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής.
130 χρόνια μετά η εικόνα παραμένει δραματικά ίδια. Η επικαιρότητα δεν χάνεται ούτε κατά κεραία. Οι εργαζόμενοι εξαθλιωμένοι διεκδικούν! Οι κυβερνώντες καταστέλλουν οποιαδήποτε κινητοποίηση!
Οι κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας που δεν παραχωρήθηκαν, αλλά προέκυψαν από αιματηρούς αγώνες, χάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ταχύτατα και βαφτίζονται εξορθολογισμός – σταθερότητα – μεταρρυθμίσεις.
Το κεφάλαιο, επενδύει σε επιστημονικούς όρους που ακούγονται ωραία, που δεν έχουν σχέση όμως με την ουσία.
Η ουσία μεταφράζεται, ερμηνεύεται σε κινητικότητα – διαθεσιμότητα – απόλυση εργαζομένων, κατάργηση δημόσιων δομών σε Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση
Υφίσταται και μια κλιμάκωση για να 'ναι πιο εύπεπτη. Η κοινωνία έχει ανάγκη από αλλαγές, παρατηρεί ένα σύστημα χρεωκοπημένο και πρέπει να βρει τον φταίχτη, να τον φορτώσει και να βγει αλώβητη, ξεπλυμένη. Ο φταίχτης λοιπόν είναι ο εργαζόμενος, ο επαγγελματίας, ο επιστήμονας δηλαδή η ίδια η κοινωνία.
Ξεκινά ένας φαύλος κύκλος, η πίττα μικραίνει επικίνδυνα και θα πρέπει να λιγοστέψουν και αυτοί που θα τη μοιραστούν.
Το κεφάλαιο, μαθηματικά αποδεδειγμένα, δεν θα χάσει! Τα μεγαλοσυμφέροντα θα το υπερασπιστούν! Είναι ζητήματα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα! Τα κέρδη θα παραμείνουν και θα μεγαλώσουν θα αβγατίσουν, είναι νομοτέλεια. Η φύση απεχθάνεται τα κενά!
Κάποιος επομένως, θα περιοριστεί, θα εξαφανιστεί, θα εξαερωθεί ή θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα προκειμένου να διασωθεί.
 Δημόσια Υγεία – ευτελισμένη – καταρρακωμένη, ακόμα ανασαίνει, παρά τα διαρκή χτυπήματα που δέχεται – παρά τη βαρβαρότητα – παρά τη κακομεταχείριση. Οι ανάσες περιορίζονται και η πορεία προδιαγεγραμμένη. Τώρα πλέον ούτε κατ' επίφαση – κατ' όνομα Δημόσια Υγεία.
 Δημόσια Εκπαίδευση
Το κύτταρο μιας κοινωνίας, η προοπτική της, το μέλλον της δεν αφορά τους κυβερνώντες, συμπεριφέρονται λες κι έχουν εναλλακτικές και καταστρέφουν – διαλύουν υποδομές. Το θεμελιώδες δικαίωμα πρόσβασης στη Δημόσια Παιδεία εξαφανίζεται.
 Δημόσια Ασφάλιση
Συνειδητή απαξίωση. Πλήρης η αδιαφορία για κάλυψη στοιχειωδώς από το κρατικό προϋπολογισμό. Οι καταθέσεις μιας ζωής των εργαζομένων εξανεμίζονται.
Η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων κλήθηκε να υποστηρίξει απατεωνίστικες μεθόδους και πρακτικές.
Όλοι εμείς που έχουμε υποστεί τα πάνδεινα βρισκόμαστε απ' τη μία όχθη και είμαστε πολλοί και έχουμε τη δύναμη να βουλιάξουμε τους απέναντι, όχι επειδή διακατεχόμαστε από μονομανίες ή εμμονές αλλά επειδή οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις ζωές μας.
Είναι μαραθώνια πορεία, δεν θα 'ναι κατοστάρι αλλά μπορούμε, αντέχουμε! Οφείλουμε στους εαυτούς μας και στη διαδρομή μας!
Η αφετηρία μας είναι διαφορετική από τα μεγάλα συμφέροντα!
Το τέρμα θα το ορίσουμε εμείς! Όχι αυτοί!
Όσο για το ταξίδι στην Ιθάκη, χωρίς υποκρισίες μεταξύ μας, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς τακτικισμούς, θα τσακίσουμε τον αυταρχισμό και την αυτοκρατορική αντιμετώπιση των κυβερνώντων.
Είναι προνομιακό μας πεδίο οι αγώνες! Μπορούμε με την ακατάλυτη παρουσία μας να σπείρουμε τον πανικό στα κέρδη τους.

Α Ν Τ Ε Χ Ο Υ Μ Ε !
Α Ν Τ Ι Σ Τ Ε Κ Ο Μ Α Σ Τ Ε !
Α Ν Α Τ Ρ Ε Π Ο Υ Μ Ε !

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
11:00π.μ.ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ!

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.