Print Email

Παρεμβάσεις

22.11.2023

Παραιτούνται σταδιακά οι υγειονομικοί που απασχολούνται στα νοσοκομεία με το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ των 4.000 μακροχρόνια ανέργων, λόγω των μισθολογικών αδικιών που υφίστανται.

ΑΘΗΝΑ 21/11/2023
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1610

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κο. ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΪΔΗ
ΚΟΙΝ.: 1. ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ
2. Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: Παραιτούνται σταδιακά οι υγειονομικοί που απασχολούνται στα νοσοκομεία με το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ των 4.000 μακροχρόνια ανέργων, λόγω των μισθολογικών αδικιών που υφίστανται.
Η μόνη λύση να ανακοπεί το κύμα φυγής είναι να ενταχθούν στο επικουρικό προσωπικό.

Κύριε Υπουργέ,
Στα Νοσοκομεία εργάζονται επί έξι έτη με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων Υγειονομικοί όλων των ειδικοτήτων (πλην γιατρών) με το πρόγραμμα των 4.000 μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ (τώρα ΔΥΠΑ) νέοι σε ηλικία.
Ξεκίνησαν 4.000 και τώρα έχουν απομείνει 2.500. Προσελήφθησαν με κριτήρια ΑΣΕΠ όπως το προσωπικό ορισμένου χρόνου (Επικουρικοί) κατόπιν διαγωνισμού που προκήρυξε ο ΟΑΕΔ πριν έξι χρόνια.
Το παράδοξο με τους εν λόγω συναδέλφους είναι ότι συνεχίζουν να πληρώνονται με τον εισαγωγικό μισθό της κατηγορίας που προσελήφθησαν του Ενιαίου μισθολογίου των Δημοσίων Υπαλλήλων. Δεν λαμβάνουν επιδόματα τέκνων, παραμεθόριων περιοχών (όπου προβλέπεται) μισθολογικά κλιμάκια, επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών κλπ.
Στην πλειονότητά τους οι εν λόγω συνάδελφοι που έδωσαν μαζί μας τη μάχη του κορωνοϊού από την πρώτη γραμμή λαμβάνουν μισθούς χαμηλότερους από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη στον ιδιωτικό τομέα.
Μάλιστα την στρέβλωση και την παρανομία στις αμοιβές των συναδέλφων πολλές φορές επισήμανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς του Φορείς της Υγείας που απασχολούν τέτοιες κατηγορίες εργαζομένων καθ’ ότι η μισθοδοσία τους αναρτάται στην ΕΡΓΑΝΗ.
Εφετειακή Απόφαση που σας κοινοποιούμε δικαιώνει τους εργαζόμενους του εν λόγω προγράμματος της ΔΥΠΑ στο Νοσοκομείο της Κω, για χορήγηση των μισθολογικών κλιμακίων και επιδομάτων.
Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι το εν λόγω πρόγραμμα εργασίας υποκρύπτει σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τους χορηγεί αναδρομικά τις οικονομικές παροχές που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Το Υπουργείο Υγείας εάν επιθυμεί το προσωπικό αυτό να παραμείνει στα Νοσοκομεία και να μην παραιτούνται κατά δεκάδες παρότι έχουν ενεργείς συμβάσεις, να τους εντάξει στο Επικουρικό (ΙΔΟΧ) προσωπικό. Διαφορετικά σταδιακά θα χάσουμε και τους 2.500 εναπομείναντες.
Η ένταξή τους στο επικουρικό προσωπικό είναι η ενδεδειγμένη λύση. Δεύτερη λύση είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε το επιπλέον μισθολογικό κόστος που προκύπτει από την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου να καλύπτεται από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων (Υπουργείο Υγείας).
Το βέβαιον είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η διαχρονική αδικία στους μισθούς των 2.500 Υγειονομικών που απέμειναν από το πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων της ΔΥΠΑ.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.