Print Email

Παρεμβάσεις

04.06.2015

Τροποποίηση σύμβασης προσωπικού καθαριότητας

ΑΘΗΝΑ 04/06/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 486

ΠΡΟΣ 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κο. Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ
2. ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κα. Θ. ΦΩΤΙΟΥ

ΚΟΙΝ.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ

Κυρία - Κύριε Υπουργοί,

Γνωστοποιήσαμε στους αρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης, κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε τον εργασιακό μεσαίωνα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των εργολάβων που παρέχουν υπηρεσίες στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, με σύμβαση έργου.
Οι καταγγελίες για παραβίαση της Εργατικής Νομοθεσίας, από τους ιδίους τους εργαζόμενους και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, είναι καθημερινές και επαναλαμβανόμενες.
Ζητήσαμε από τη νέα κυβέρνηση όπως και από τις προηγούμενες την εκδίωξη των εργολάβων, που παρέχουν αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες με υψηλό κόστος, σε σύγκριση με απασχόληση εργαζομένων που θα διέθεταν εξαρτημένη σχέση εργασίας με το Δημόσιο (μόνιμοι).
Στο Ν. 4325/2015/ΦΕΚ 47/Α' άρθρο 49 ρητώς αναφέρεται: «Για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α., καθώς και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α., μπορούν να παρατείνονται μέχρι την 31.12.2015 οι υπάρχουσες συμβάσεις ή να επανασυνάπτονται με την ίδια ημερομηνία λήξης, ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου με ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν στον καθαρισμό των εν λόγω κτιρίων και στις υπηρεσίες καθαριότητας, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».
Επίσης η σχετική Ερμηνευτική Εγκύκλιος των Υπουργείων Εσωτερικών Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφέρει ότι στις διατάξεις του εν λόγω Νόμου, εμπίπτουν τα φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στα Ν.Π.Δ.Δ. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, ήτοι συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού που απασχολείτο ή απασχολείται, σε εταιρείες στις οποίες ανατέθηκε η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στους φορείς του Δημοσίου και των οποίων η σύμβαση έληξε πρόσφατα ή λήγει εντός του έτους (31/12/2015).
Για τους ανωτέρω εργαζόμενους των εργολάβων που παρέχουν υπηρεσίες στα Ν.Π.Δ.Δ., είναι επιτρεπτή η σύναψη ατομικής σύμβασης μίσθωσης έργου, για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, με την ίδια ημερομηνία λήξης ήτοι μέχρι 31/12/2015, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.
Οι συμβάσεις αφορούν σε έργο παροχής υπηρεσιών 6ωρης ή 8ωρης ημερήσιας απασχόλησης, αφού οι ανάγκες των υπηρεσιών το επιτρέπουν.
Οι εν λόγω εργαζόμενοι αμείβονται με τις ίδιες αποδοχές που δικαιούνται οι μόνιμοι υπάλληλοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) χωρίς υποχρέωση ασφάλισης στον Ο.Α.Ε.Ε. (κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης όπως ορίζεται).
Κυρία – Κύριε Υπουργοί,
Εάν πράγματι διαθέτετε πολιτική βούληση εκδίωξης των εργολάβων από τα Νοσοκομεία και τις άλλες Δημόσιες Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, έχετε την δυνατότητα να υλοποιήσετε τις εν λόγω διατάξεις, που από σπόντα έχουν εφαρμογή στις Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, ώστε να γίνει το πρώτο αποφασιστικό βήμα.
Αναμένουμε την εντολή σας προς τις Διοικήσεις των Μονάδων που εποπτεύετε, να ακυρώσουν πάραυτα τους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη για την εκχώρηση υπηρεσιών σε εργολαβικές εταιρείες (καθαριότητα, εστίαση, ιματισμός, τεχνική υπηρεσία, φύλαξη κα) και να μην προχωρήσουν σε νέους διαγωνισμούς όσων οι συμβάσεις λήγουν εντός του έτους.
Ταυτόχρονα οι Διοικήσεις να προχωρήσουν στην σύναψη ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου για τη παροχή υπηρεσιών, στους ήδη εργαζόμενους των εταιρειών.
Ζητάμε επίσης τροποποίηση του Νόμου, κατάργησης της ημερομηνίας λήξης (31-12-2015), επέκτασης σε όλους τους εργολαβικούς εργαζόμενους (επειδή η συγκεκριμένη διάταξη αναφέρεται μόνο στη καθαριότητα) και η σχέση εργασίας να είναι μόνιμη.
Οι προϋπολογισμοί των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, έχουν εντάξει την σχετική δαπάνη των ιδιωτικών εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες, όπως θέτει ως προϋπόθεση ο Νόμος. Έτσι θα παρέχονται καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες με μικρότερο κόστος.
Επειδή τις ανωτέρω διατάξεις του Νόμου μπορούν να υλοποιήσουν με δικής τους πρωτοβουλία οι Διοικήσεις των Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, ήδη δώσαμε κατεύθυνση στις Διοικήσεις των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, για εκδίωξη των εργολάβων και εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου.
Σας κοινοποιούμε τον Νόμο και την Ερμηνευτική Εγκύκλιο.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.