Print Email

Παρεμβάσεις

07.04.2014

Παρέμβαση στον Ευρωπαίο Επίτροπο Laszlo Andor για την ίδρυση ακατάλληλων Ψυχιατρικών Τομέων στα Γενικά Νοσοκομεία

ΑΘΗΝΑ 04/04/2014
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2861

ΠΡΟΣ: LASZLO ANDOR
EUROPEAN COMMISSIONER FOR EMPLOYMENT
SOCIAL AFFAIRS AND INDUSION
EUROPEAN COMMISSION
B-1049 BRUSSELS

 

Κύριε Επίτροπε,
Ο Υπουργός Υγείας και η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας στα πλαίσια της μετεξέλιξης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων έως 31/12/2015 προωθούν την ίδρυση Ψυχιατρικών Κλινικών σε Γενικά Νοσοκομεία, χωρίς όμως να πληρούν τις κτιριακές προϋποθέσεις.
Οι προδιαγραφές που καθόρισε η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας για την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου Ψυχιατρικού Τμήματος Ενηλίκων σε Γενικό Νοσοκομείο, επιβάλλουν καθαρό εμβαδόν 1155 τ.μ. και μεικτό εμβαδόν 1617 τ.μ.
Στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης κατασκευάζεται άρον – άρον Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων 20 κλινών σε ακατάλληλο χώρο έκτασης 350 τ.μ.
Μεθοδεύει η κυβέρνηση να προωθήσει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, ιδρύοντας Ψυχιατρικό Τομέα στο εν λόγω Νοσοκομείο με προδιαγραφές που παραπέμπουν σε φυλακισμένους και όχι σε Νοσηλεία ψυχικά πασχόντων Ασθενών.
Οφείλετε να παρέμβετε για να σταματήσει η οπισθοδρόμηση και η διάλυση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας.
Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία είναι απαραίτητα για τη συνέχιση της προσπάθειας ολοκλήρωσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Εξάλλου βρίσκονται σε διαδικασία μετεξέλιξης και μετασχηματισμού.
Είναι επιβεβλημένη η αναθεώρηση των απόψεων της Επιτροπής και ο δογματικός τρόπος προσέγγισης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία έχουν καθοριστική συμβολή στην πρόοδο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης της χώρας μας.
Μην επιτρέψετε οι ψυχικά πάσχοντες ασθενείς να φιλοξενούνται μετά το έτος 2015 στα παγκάκια και στις στάσεις του ΜΕΤΡΟ ή σε ακατάλληλους χώρους Νοσηλείας των Γενικών Νοσοκομείων που θα βαπτίζονται Ψυχιατρικοί Τομείς.
Η άρον – άρον ίδρυση Ψυχιατρικών Τομέων σε ακατάλληλους χώρους των Γενικών Νοσοκομείων θα συνεχιστεί από τη κυβέρνηση για ευνόητους λόγους.
Είναι αναγκαία η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας μετασχηματισμένων και μετεξελιγμένων των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
Στο όνομα της δήθεν Μεταρρύθμισης μην διαλύετε την Δημόσια Ψυχική Υγεία στη χώρα μας, την οποία χρηματοδοτείτε.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                         ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.