Print Email

Δελτία Τύπου

26.10.2023

Η ΠΟΕΔΗΝ εκφράζει την αντίθεσή της στην αγωγή κακοδικίας κατά των μελών της Ολομέλειας του ΣτΕ

ΑΘΗΝΑ 26/10/2023
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 1530

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΟΕΔΗΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΚΟΔΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣτΕ

Πληροφορηθήκαμε μέσω δημοσιευμάτων, ότι 176 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί κατέθεσαν αγωγή κακοδικίας, ζητώντας ποσά άνω των 50.000 ευρώ κατά των μελών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, επειδή με την υπ’ αρ. 1684/2022 απόφαση του Δικαστηρίου, κρίθηκε συνταγματικό το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας λόγω μη εμβολιασμού. Η εν λόγω ενέργεια καμία σχέση δεν έχει με την ΠΟΕΔΗΝ, δεν ασκήθηκε εκ μέρους της ούτε και από την νομική της σύμβουλο, κυρία Μαρία Μαγδαλινή Τσίπρα και δεν απηχεί σε καμία περίπτωση τις απόψεις της Ομοσπονδίας.
Περαιτέρω, επί της πρωτοφανούς αυτής αγωγής, η οποία στρέφεται προσωπικά κατά των δικαστικών, η ΠΟΕΔΗΝ οφείλει να διευκρινίσει:
1) Το έτος 2022, όταν οι συμβάσεις εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών τέθηκαν σε αναστολή ασκήσαμε αίτηση ακύρωσης, εκπροσωπώντας τα μέλη μας. Επί της αιτήσεως αυτή, εκδόθηκε η υπ’ αρ. 1684/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία παρά το γεγονός, ότι έκρινε το μέτρο συνταγματικό κατά τον χρόνο εκείνο, διέταξε την Πολιτεία να επανεξετάσει την αναστολή, σύμφωνα με τα μεταβαλλόμενα επιδημιολογικά δεδομένα, ανοίγοντας έτσι δρόμο για τις επόμενες ενέργειες μας.
2) Στην βάση αυτή, προσφύγαμε εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με την υπ’ αρ. 2332/2022 απόφαση της Επταμελούς Συνθέσεως του έκρινε, ότι η παράταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών ήταν αντισυνταγματική και το σύνολο των εργαζομένων επέστρεψαν στην εργασία τους.
3) Ως συνδικαλιστική οργάνωση καλούμαστε κάθε φορά να συγκεράσουμε τις απόψεις όλων των εργαζομένων, που εκπροσωπούμε και να προστατεύσουμε τα εργασιακά δικαιώματα κάθε ενός εκ των μελών μας. Και το πράττουμε με απόλυτο σεβασμό στην Δικαιοσύνη, η οποία σε πολλές περιπτώσεις έχει σταθεί αλληλέγγυα στα δίκαια αιτήματα μας και στον αγώνα μας για την κατοχύρωση τους. Η προσπάθεια μας δεν φέρει ποτέ προσωπικά χαρακτηριστικά ούτε στρέφεται ποτέ κατά προσώπων αλλά αντιθέτως στηλιτεύει πολιτικές επιλογές και αποφάσεις που λαμβάνονται εις βάρος των εργαζομένων.
Πιστεύουμε, ότι η δικαιοσύνη αποτελεί κορυφαίο θεσμό και θεμέλιο κάθε δημοκρατικής πολιτείας και ως τέτοιο, οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις της.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.