Print Email

Δελτία Τύπου

11.09.2018

4.000 παιδιά Νοσηλευτών και άλλων Επαγγελματιών Υγείας και Πρόνοιας αποκλείστηκαν από τους Παιδικούς Σταθμούς

ΑΘΗΝΑ 11/9/2018
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 671

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

4.000 παιδιά Νοσηλευτών και άλλων Επαγγελματιών Υγείας και Πρόνοιας αποκλείστηκαν από του Παιδικούς Σταθμούς
Σε απόγνωση 2.000 οικογένειες Νοσηλευτών των Νοσοκομείων εκ των οποίων 1.000 ζευγάρια θα παραδίδουν ο ένας γονέας στον άλλον τα παιδιά στο δρόμο

Ξεκινάει σήμερα η Σχολική χρονιά.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι Νοσηλευτές και άλλοι Επαγγελματίες Υγείας των Νοσοκομείων και μάλιστα με κυκλικά ωράρια (πρωί – απόγευμα – νύκτα) που αδυνατούν να βρουν θέση σε παιδικό σταθμό να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους.
Εκτιμάται ότι πάνω από 2.000 οικογένειες νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών στα Νοσοκομεία εκ των οποίων μάλιστα 1.000 περίπου ζευγάρια στο ίδιο ή άλλο Νοσοκομείο βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Νοσηλευτές οι οποίοι εργάζονται σε κυκλικά ωράρια και λόγω ελλείψεων προσωπικού δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις βάρδιες βρίσκονται σε αδιέξοδο γιατί δεν έχουν ποιός να προσέχει τα παιδιά τους.
4.000 παιδιά εργαζομένων στο ΕΣΥ, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ είναι εκτός παιδικών σταθμών εκ των 35.000 παιδιών που συνολικά αποκλείονται. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι όλα τα παιδιά θα φιλοξενηθούν σε παιδικούς σταθμούς είναι παραμύθι.
Δυστυχώς οι Νοσηλευτές και άλλοι Επαγγελματίες Υγείας ως Δημόσιο υπάλληλοι των 700 ευρώ το μήνα αποκλείονται από τα προγράμματα voucher. Τα προγράμματα voucher που τα υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης χρηματοδοτούνται από προγράμματα ΕΣΠΑ κατά 138 εκατ. ευρώ και από εθνική συμμετοχή κατά 67 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Για κάθε παιδί που φιλοξενεί ο παιδικός σταθμός δικαιούται να λαμβάνει 2.375€ χωρίς σίτιση και 2.945€ με σίτιση ετησίως. Το συνολικό ποσό του προγράμματος είναι 205 εκατ. ευρώ.
Θα επιλεγούν με το εν λόγω πρόγραμμα 125.000 παιδιά. Οι αιτήσεις που έγιναν είναι πάνω από 142.000 σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.
Χιλιάδες (17.000) αποκλείονται και αφορά μόνο τα παιδιά των ιδιωτικών υπαλλήλων.
Είναι ακατανόητο γιατί οι Νοσηλευτές και οι άλλοι Υγειονομικοί των 700 ευρώ το μήνα να είναι εκτός voucher.
Γιατί αποκλείονται οι Δημόσιοι υπάλληλοι;
Λόγω οικονομικής δυσχέρειας των Δήμων οι υπάρχοντες Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί επιλέγουν με προτεραιότητα παιδιά δικαιούχων voucher για να καλύπτουν τα τροφεία.
Ως εκ τούτω 4.000 παιδιά Νοσηλευτών και λοιπών Επαγγελματιών Υγείας βρίσκονται σε αδιέξοδο. Δεσμεύτηκαν ότι το Σεπτέμβριο θα γίνει ανακατανομή για να χωρέσουν τα παιδιά, αλλά για άλλη μία φορά είπαν ψέματα.
Για να ανταπεξέλθουν οι Νοσηλευτές αναγκάζονται να εργάζονται εξοντωτικά ωράρια, στα Νοσοκομεία να δουλεύουν διαφορετικές βάρδιες τα ζευγάρια, να χαθούν ως οικογένειες και να παραδίδει ο ένας στον άλλον τα παιδιά στο δρόμο.
Η Αν. Υπουργός Εργασίας κα Φωτίου θα πρέπει άμεσα να αυξήσει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων voucher και να επεκταθούν και στα παιδιά των Δημοσίων υπαλλήλων.
Η κυβέρνηση και οι Περιφέρειες θα πρέπει να κατασκευάσουν νέους Παιδικούς Σταθμούς για να καλύπτουν τις ανάγκες.
35.000 παιδιά εκτός. Εξ’ αυτών 4.000 παιδιά εργαζομένων των Νοσοκομείων, των Κέντρων, του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας (οι Προνοιακές Μονάδες μάλιστα είναι υπό την εποπτεία της κας Φωτίου).

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.