Print Email

Δελτία Τύπου

23.08.2018

Η διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ στις νησιωτικές περιοχές θέτει σε κίνδυνο ζωές ασθενών.

ΑΘΗΝΑ 23.8.2018
ΑΡ. ΠΡΩΤ.:625

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ στις νησιωτικές περιοχές θέτει σε κίνδυνο ζωές ασθενών.
Μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές εκτάκτων περιστατικών
Ακάλυπτες πολλές βάρδιες.

Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις της ΠΟΕΔΗΝ, τα δελτία τύπου, τις διαμαρτυρίες τοπικών φορέων συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές ακάλυπτες βάρδιες σε Ασθενοφόρα σε περιοχές με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και μεγάλη επισκεψιμότητα.
Στις αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές οι διακομιδές καλύπτονται κυρίως από τα διαθέσιμα πληρώματα Ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας καθότι δεν φρόντισαν να φτιάξουν σταθμούς του ΕΚΑΒ ή όπου σύστησαν δεν είναι στελεχωμένοι με πληρώματα Ασθενοφόρων.
Τα Κέντρα Υγείας της κάθε περιοχής διαθέτουν έναν έως τρείς υπαλλήλους πληρώματα Ασθενοφόρων και με τέτοια στελέχωση προσπαθούν να διεκπεραιώνουν τις διακομιδές. Είναι αδύνατον!!! Και μιλάμε για δυσπρόσιτες περιοχές που απέχουν μια – δυο ώρες από τα Νοσοκομεία. Απαιτούνται έως και 4 ώρες για την διακομιδή εκτάκτων περιστατικών στα Νοσοκομεία. Η καθυστερήσεις είναι επικίνδυνες για την υγεία των Ασθενών.
Πολλά από τα Κέντρα Υγείας διαθέτουν σαράβαλα Ασθενοφόρα που πολλές φορές είναι χαλασμένα.
Στις 19/8/2018 έληξε η σύμβαση συνολικά 26 διασωστών σε νησιά του Αιγαίου και σταμάτησαν να εργάζονται στα Παραρτήματα ΕΚΑΒ και στους τομείς ΕΚΑΒ Ρόδου (5), Μυτιλήνης (7), Σάμου (2), Χίου (4), Κω (2), Καλύμνου (2) και Λέρου (2). Η έλλειψή τους από την δύναμη των κατά τόπων τομέων ΕΚΑΒ δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ. Με 26 λιγότερους διασώστες στα νησιά πρέπει να εξυπηρετούνται τα επείγοντα περιστατικά και μάλιστα σε περίοδο που τα επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες και πολλά από αυτά εξυπηρετούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.
Αναφέρουμε ως παράδειγμα δύο περιστατικά.
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ-ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Το Κέντρο Υγείας Κισάμου στον νομό Χανίων διαθέτει δύο Ασθενοφόρα. 16/8/2018 και τα δύο Ασθενοφόρα ήταν ακινητοποιημένα λόγω βλάβης! Με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του έκτακτο περιστατικό. Ο Δήμαρχος στην επιστολή διαμαρτυρίας είπε: «Όταν ήρθε μετά από 2 ώρες το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τα Χανιά, ήταν αργά. Ίσως τώρα να ήταν ζωντανός εάν ένα από τα δύο ασθενοφόρα του Κ.Υ. ήταν σε λειτουργεία».
Τελικά είτε δεν θα υπάρχει πλήρωμα είτε δεν θα υπάρχει ασθενοφόρο. Και τα δύο μαζί αποτελούν πολυτέλεια για την χώρα μας.
Να σημειώσουμε ότι και στα 4 Κέντρα Υγείας του νομού Χανίων που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο υπάρχουν κενές βάρδιες. Ακόμη και στον νέο Τομέα του ΕΚΑΒ Αποκορώνου – Σφακίων δύο χρόνια μετά την ίδρυση και τα εγκαίνια από τον κο Πολάκη υπάρχουν κενές βάρδιες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει 24ωρη κάλυψη από το ΕΚΑΒ.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Στις 20/8 στην Κάλυμνο κάλεσαν το ΕΚΑΒ στις 05.35 το πρωί για έκτακτο περιστατικό (τροχαίο ατύχημα) και η απάντηση ήταν: «η βάρδια ξεκινά στις 7.00!»
Δεν υπήρχε νυχτερινή βάρδια καθώς δεν ανανεώθηκε η σύμβαση δύο διασωστών που είχαν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Στις 19/8/2018 έληξε η σύμβαση τους. Έχουν μείνει δύο διασώστες.
Της 5/6/2018 σε δελτίο τύπου επισημάναμε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με τη λήξη των συμβάσεων των διασωστών που εργάζονται μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ
Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Τι έχουν να πουν τώρα που κινδύνεψε η ζωή της πολίτη καθώς δεν υπήρχε βάρδια ΕΚΑΒ στο νησί της Καλύμνου?

 

 

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΑΒ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Νομός Κυκλάδων
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 9 διασώστες. Με υπερεργασία και μετακινήσεις υπάρχει 24ωρη κάλυψη. Χρειάζονται άλλοι 2 διασώστες. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αναγκαία η παρουσία δύο ασθενοφόρων. Το προσωπικό όμως μετά βίας επαρκεί για ένα!
ΙΟΣ 1 διασώστης. Υποτυπώδη έως ανύπαρκτη η παρουσία του ΕΚΑΒ.
ΜΥΚΟΝΟΣ 8 διασώστες η πραγματική δύναμη. Με μετακινήσεις από άλλες περιοχές καλύπτονται οι βάρδιες σε 24ωρη βάση. Χρειάζονται άλλοι 9 τουλάχιστον για να υπάρχει παρουσία και δεύτερου ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ (πρωί – απόγευμα) στο δεύτερο πιο τουριστικό νησί των Κυκλάδων. Τα κενά καλύπτουν δύο ιδιωτικά ασθενοφόρα κλινικών. ΤΗΝΟΣ 5 διασώστες. Μαζί με τους τέσσερις οδηγούς του Κ.Υ. και υπερεργασία καταφέρνουν να μένουν ελάχιστες κενές βάρδιες τον χρόνο. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με άλλα 2 τουλάχιστον διασώστες.
ΠΑΡΟΣ
ΕΚΑΒ 8 διασώστες. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν στα ρεπό τους για να υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με άλλα 3 τουλάχιστον άτομα.
ΝΑΞΟΣ
ΕΚΑΒ 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.
ΣΥΡΟΣ
ΕΚΑΒ 12 διασώστες. 4 έχουν μετακινηθεί προσωρινά για να λειτουργήσει και η Βάση αεροδιακομιδών. Χρειάζονται άλλοι 10 για να υπάρχουν 2 ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση στην πρωτεύουσα Κυκλάδων.
ΑΝΔΡΟΣ
ΕΚΑΒ 7 διασώστες και 2 πληρώματα από το Κ.Υ. με υπερεργασία καλύπτουν το νησί σε 24ωρη βάση. Χρειάζονται άλλοι 2.
Νομός Σάμου
ΙΚΑΡΙΑ 10 διασώστες και 3 οδηγοί στο Κ.Υ. Ευδήλου. Χρειάζονται άλλοι 9 διασώστες για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη και της Βόρειας Ικαρίας.
ΣΑΜΟΣ
ΕΚΑΒ 12 διασώστες. Το νησί γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση την θερινή περίοδο. Οι αποστάσεις είναι τεράστιες με πολύ άσχημο οδικό δίκτυο. Η ύπαρξη κέντρου φιλοξενίας με 3.000 περίπου πρόσφυγες επιβαρύνουν το έργο του ΕΚΑΒ. Χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 6 διασώστες, οι οποίο μαζί με τους τέσσερις οδηγούς του Κ.Υ. Καρλοβασίου να καλύπτουν το νησί με δύο ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση. 2 διασώστες από το ΚΕΕΛΠΝΟ λήγει η σύμβαση τους στις 19/8.
ΧΙΟΣ
ΕΚΑΒ 18 διασώστες. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης των ασθενοφόρων στο Κ.Υ. Πυργίου αλλά και στην Αμανή (Περιφερειακό Ιατρείο Βόρειος Χίος). Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Χίου έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση «επικίνδυνη» και έχουν ζητήσει την άμεση στελέχωση του Τομέα ώστε να φτάσουν στα 25 άτομα προσωπικό. 4 διασώστες από το ΚΕΕΛΠΝΟ λήγει η σύμβαση τους στις 19/8. Στο νησί υπάρχουν δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.
Νομός Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 40 μόνιμοι διασώστες. Καταγγελίες για μεγάλες καθυστερήσεις λόγω έλλειψης ασθενοφόρων. Και στα τέσσερα Κ.Υ. υπάρχουν κενές βάρδιες στο πρόγραμμα των ασθενοφόρων με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να μην προλαβαίνει να εξυπηρετήσει τα περιστατικά. Οι ανάγκες σε προσωπικό λόγω και του προσφυγικού είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένες τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης. Η κατάσταση θα επιβαρυνθεί με την λήξη της σύμβασης 7 διασωστών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Στα 2 κέντρα φιλοξενίας προστέθηκαν άλλα 2 με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να γίνεται «λάστιχο» για να εξυπηρετήσει τις τεράστιες ανάγκες. Τα περιστατικά βίας σε διασώστες του ΕΚΑΒ είναι συχνά.
ΛΗΜΝΟΣ 16 διασώστες. Χρειάζονται άλλοι 6 για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη με 2 ασθενοφόρα.
Νομός Δωδεκανήσου
ΛΕΡΟΣ 9 μόνιμοι διασώστες και 2 μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κύκλος εργασίας και ο όγκος των περιστατικών που διαχειρίζονται οι διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Λέρου είναι τεράστιος. Το Γ.Ν. Λέρου, το Τμήμα Οξέων Ψυχιατρικών περιστατικών Δωδεκανήσου, το Τμήμα ΤΑΜΕΑ, το Γηροκομείο Λέρου και δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Οι μεγάλες καθυστερήσεις ή και η αδυναμία εξυπηρέτησης είναι συχνό φαινόμενο.
ΚΩΣ 7 διασώστες. Χρειάζονται άλλοι 4 διασώστες. Οι εργαζόμενοι εργάζονται στα ρεπό τους για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη. Στο νησί υπάρχει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Υπάρχουν 2 ιδιωτικά ασθενοφόρα.
ΚΑΛΥΜΝΟΣ 4 διασώστες. Με μετακινήσεις από άλλες περιοχές αλλά και με υπερεργασία των εργαζομένων υπάρχει οριακή κάλυψη σήμερα. Τον Αύγουστο λήγει η σύμβαση 2 διασωστών από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Άμεση η ανάγκη πρόσληψης 7 διασωστών.
ΡΟΔΟΣ: ΕΚΑΒ Υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Οι 4 διασώστες που αναμένονται στο τέλος του έτους δεν επαρκούν. Λειτουργούν μόλις 3,5 ασθενοφόρα ανά βάρδια για όλο το νησί ενώ απαιτούνται πέντε. Στο νησί λειτουργεί και Βάση αεροδιακομιδών. Χρειάζονται άλλοι 10 για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη του τομέα Έμπωνα (Δυτική Ρόδος) και η λειτουργία νέου τομέα ΕΚΑΒ στο Γεννάδι (Νότια Ρόδος). Από ένα σημείο και έπειτα, λόγω και της αναμενόμενης μεγάλης αύξησης των τουριστικών αφίξεων, θα είναι αδύνατον να προλαβαίνουν τις διακομιδές και ο κίνδυνος για τη ζωή των Ασθενών θα είναι μεγάλος.
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 2 διασώστες. Υποτυπώδη η παρουσία του ΕΚΑΒ.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ
Νομός Ζακύνθου
Ζάκυνθος 13 διασώστες. Αναγκαία η άμεση ενδυνάμωση του Τομέα με τουλάχιστον 9 διασώστες για να υπάρχουν δύο ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση. Ο πληθυσμός το καλοκαίρι φθάνει τους 500.000 κατοίκους. Οι διακομιδές για τα Νοσοκομεία Πάτρας και Πύργου, είναι πάρα πολλές λόγω έλλειψη ειδικοτήτων στο νοσοκομείο του νησιού. Το ασθενοφόρο που κάνει την διακομιδή για τουλάχιστον 5 ώρες καθημερινά. Στους διασώστες του ΕΚΑΒ οφείλονται εκατοντάδες ρεπό και όλες οι άδειες του 2017.
Νομός Κεφαλληνίας
ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ 20 διασώστες. Η ενίσχυση του Τομέα με άλλα 5 άτομα θα έδινε την δυνατότητα 24ωρης κάλυψης με δύο ασθενοφόρα στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι αλλά και την παρουσία ασθενοφόρου τουλάχιστον μια βάρδια στην Σάμη. Στις 27/5/2018 η Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης ( Κ.Π.Ε.Σ.), πραγματοποίησε Λαϊκή Συγκέντρωση για τα προβλήματα Υγείας στη περιοχή. Ζητήσανε την στελέχωση του Κ.Υ. Σάμης και του ΕΚΑΒ.
ΙΘΑΚΗ. Στο Κέντρο Υγείας του νησιού υπάρχει μόνο ένας οδηγός! Υποτυπώδης η παρουσία Ασθενοφόρου.
Νομός Κέρκυρας
ΚΕΡΚΥΡΑ
Η πραγματική δύναμη του ΕΚΑΒ επαρκεί για την στελέχωση μόλις 2 ασθενοφόρων για να καλύψουν 120.000 μόνιμους κατοίκους. Ο πληθυσμός το καλοκαίρι τριπλασιάζεται. Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας χρειάζονται τουλάχιστον επιπλέον 15 άτομα προσωπικό και η ίδρυση Τομέων στη Νότια Κέρκυρα (Λευκίμμη) και στην Βόρειο Κέρκυρα ώστε να μη χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να πάει το ΕΚΑΒ σε αυτές τις περιοχές και να χάνεται πολύτιμος χρόνος στα επείγοντα περιστατικά.
ΠΑΞΟΙ. Υπάρχει Κ.Υ. χωρίς οδηγούς.
Νομός Λευκάδας
ΛΕΥΚΑΔΑ Απέμειναν 11 διασώστες. Η μεγάλη τουριστική κίνηση και οι συνεχείς διακομιδές στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχουν ως αποτέλεσμα το νησί να μένει χωρίς κανένα ασθενοφόρο πολλές βάρδιες το μήνα. Είναι επιβεβλημένη η ενδυνάμωση του Τομέα με 11 διασώστες για να υπάρχουν δύο ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση. Αντί αυτού, η διοίκηση του ΕΚΑΒ πρόσφατα μετακίνησε 2 διασώστες στον Μεσοπόταμο Πρεβέζης. Στο Κ.Υ. Βασιλικής, νότιο μέρος του νησιού, υπάρχουν μόλις δύο οδηγοί.

ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Κ.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ: Η ανάδειξη της απουσίας ΕΚΑΒ από το νησί ανάγκασε την διοίκηση του ΕΚΑΒ να σχεδιάσουν την ίδρυση τομέα. Προκήρυξαν όμως μόνο 2 θέσεις οι οποίοι θα πάνε στο τέλος του έτους. Μέχρι τότε τις ανάγκες καλύπτουν 2 διασώστες του Κ.Υ με σύμβαση. Με πρόσκληση ενδιαφέροντος το ΕΚΑΒ αναζητεί διασώστες για να καλύψουν τις ανάγκες του καλοκαιριού. Σήμερα μένουν ακάλυπτες πολλές βάρδιες.
Κ.Υ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Υπηρετούν 4 οδηγοί. Υπάρχουν πολλές ακάλυπτες βάρδιες ανά μήνα. Μεγάλος ο κίνδυνος για τα έκτακτα περιστατικά.
ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ: Υπάρχει 1 οδηγός. Βλέπουν ασθενοφόρο με τα κιάλια.

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.