Print Email

Δελτία Τύπου

23.02.2016

Παράλληλο Πρόγραμμα Διάλυσης του ΕΣΥ

ΑΘΗΝΑ 22/2/2016
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 1390

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΥ

Έγγραφο της 2ης ΥΠΕ εντέλλει Διοικήσεις Νοσοκομείων αρμοδιότητάς της να καλύψει με ιατρούς τα Νοσοκομεία των νησιών, στα πλαίσια όπως αναφέρει της ολοκλήρωσης των προτεινόμενων από το Υπουργείο Υγείας εναλλακτικών λύσεων!!!
Η κυβέρνηση καθυστερημένα με στρεβλό τρόπο χωρίς προσλήψεις, επιδιώκει να στελεχώσει τα Νοσοκομεία των νησιών που βουλιάζουν από πρόσφυγες.
Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά η τραγική υποστελέχωση του Συστήματος και η επικοινωνιακή διαχείριση του εν λόγω προβλήματος από τη μεριά του Υπουργείου Υγείας.
Εντέλει τους Διευθυντές Ιατρούς που εκτελούν χρέη Διοικητών στα Νοσοκομεία να λύσουν τα υπαρκτά προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, με υπέρβαση των καθηκόντων που ασκούν, αφού δεν είναι στην αρμοδιότητα των Διοικητών των Νοσοκομείων οι μετακινήσεις προσωπικού, αλλά στις Διοικήσεις των ΥΠΕ και του Υπουργού Υγείας (Ν. 3599/2007 άρθρο 24 και Ν. 4368/21-2-2016 που η κυβέρνηση αποκαλεί Παράλληλο Πρόγραμμα).
Ψάχνουν θύματα για την απορρόφηση των αντιδράσεων που θα προκληθούν με τις αθρόες μετακινήσεις. Στο Παράλληλο Πρόγραμμα (Ν. 4368/2016) θεσμοθετήθηκε η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου δεδομένων του υπηρετούντος προσωπικού (άρθρο 79) και καθιερώθηκε η υποχρεωτική κινητικότητα του προσωπικού (αποσπάσεις – μετακινήσεις) (άρθρο 50), χωρίς να απαιτείται αίτηση των υπαλλήλων. Ότι ακριβώς προβλέπει το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3.
Φτάνει πια.
Το σύνολο των Νοσοκομείων αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Αποχώρησαν 20.000 τα έξι Μνημονιακά έτη και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας.
Μία στις τρείς είναι κενές οι Οργανικές θέσεις ( στο σύνολο 30.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις). Ψεύτικες οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού για 4.500 προσλήψεις πέρυσι 2 Απρίλη έξω από το Υπουργείο Υγείας. Προσλαμβάνεται προσωπικό μόνο από την τηλεόραση. Στην καλύτερη των περιπτώσεων εφέτος θα προσληφθούν οι 960 θέσεις που εγκρίθηκαν από την προπροηγούμενη κυβέρνηση.
Και όμως εφέτος θα αποχωρήσουν τουλάχιστον άλλοι 2.000 Υγειονομικοί υπάλληλοι, εξαιτίας των επικείμενων νέων μειώσεων των συντάξεων.
Προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».
Πεθαίνουν Ασθενείς αβοήθητοι περιμένοντας στη λίστα αναμονής να βρουν κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
Θα μπορούσαν να λειτουργούν ακόμη 40 κλίνες ΜΕΘ, εάν η κυβέρνηση δεν έπαιζε τα πολιτικά της παιχνίδια και δεν απέλυε τους 190 εργαζόμενους των ΜΕΘ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να προσλάβει σε μεταγενέστερο χρόνο τα ρουσφέτια της εκτός ΑΣΕΠ.
Το εναπομείναν προσωπικό είναι αντιμέτωπο με συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ψήφιση του παράλληλου προγράμματος.
Όμως η παροιμία λέει« Με πορδές δεν βάφονται αυγά».
Με την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση εφέτος στους Φορείς της Υγείας (525 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, 1,15 δις ευρώ στα Νοσοκομεία, 0 ευρώ για νέες προσλήψεις, 0 ευρώ για υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων, 0 ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών των Νοσοκομείων), δεν υπάρχει περίπτωση να αναταθεί το ΕΣΥ.
Μας «δουλεύουν μπροστά στα μάτια μας» για να δείξουν ότι καταργούν τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ. Τα μόνα που κάνουν είναι να μεταφέρουν πιστώσεις από τον ένα κωδικό στον άλλο (Νοσοκομεία – Πρόσθετες Αμοιβές), αθροίζουν τις ίδιες πιστώσεις δύο φορές (Επιχορηγήσεις Νοσοκομείων με τα νυκτερινά, Αργίες και τις Εφημερίες του προσωπικού), μεταφέρουν πιστώσεις από τον ένα Φορέα Υγείας στον άλλο (ΕΟΠΥΥ – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ), ανακυκλώνουν υφιστάμενες δράσεις χωρίς να προβλέπουν κονδύλια (Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων), εμφανίζοντας εικονική πραγματικότητα.
Θέλουν να δείχνουν ότι απασφαλίζουν την Υγειονομική βόμβα που παρέλαβαν από τις προηγούμενες Μνημονιακές κυβερνήσεις, ενώ στην πραγματικότητα μετατρέπουν το ΕΣΥ σε Υγειονομικό Ναρκοπέδιο.
Αλήθεια από πότε Αριστερή Κυβέρνηση πανηγυρίζει για ένα Νόμο που το αποκαλούν Παράλληλο Πρόγραμμα (έχασαν το νόημα οι λέξεις), το οποίο περιλαμβάνει την λειτουργία Νοσοκομείου στο ΕΣΥ ως ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Πρώτη φορά αν και «Αριστερά».
Το Νοσοκομείο ΘΗΡΩΝ Α.Ε. το οποίο θα συνάπτει με το Δημόσιο προγραμματική συμφωνία και θα καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες από ιδία έσοδα (Συμβάσεις με Ασφαλιστικές Εταιρείες, Δημοτικά τέλη, Χαράτσια κ.α.).
Η κυβέρνηση αλλοιώνει ημέρα με την ημέρα το Δημόσιο και Κοινωνικό Χαρακτήρα του Συστήματος.
Προσπαθεί να καταστήσει το ΕΣΥ ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΙΟΙΚΟΥΜΕΝΟ με την εμπλοκή Ιδιωτών, Εθελοντικών Οργανώσεων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με τα άρθρα 88 και 89 του Ν. 4368/2016 του κατ’ ευφημισμού Παράλληλου Προγράμματος, ανοίγουν οι Ασκοί του Αιόλου αφού εμπλέκονται στη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ με προγραμματικές συμβάσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ιδιωτικοί Φορείς, μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως σχετικά προβλέπει για τον συντονισμό δράσης, λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών!!!
Οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες ψευτοαξιολογούνται και κλείνουν η μία μετά την άλλη ή συρρικνώνουν τη λειτουργία τους. Ότι ακριβώς προβλέπει το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3. Ο Αν. Υπουργός Υγείας αποκάλυψε την τύχη τους στην επιχειρηματολογία που ανέπτυξε στη Βουλή για να αιτιολογήσει την κατάργηση του Κέντρου Υγείας Θηρών.
Τι χρειάζεται το Κέντρο Υγείας είπε αφού το Νοσοκομείο που ανοίγουμε (Ανώνυμη Εταιρεία) όπως όλα τα Νοσοκομεία, κάνουν Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στα Εξωτερικά Ιατρεία!!!
Συρρίκνωση ή κατάργηση είναι το μέλλον που επιφυλάσσεται και στα Διασυνδεόμενα Νοσοκομεία.
Στο Παράλληλο Πρόγραμμα η κυβέρνηση ανακάλυψε το απαραίτητο προσωπικό Πληρωμάτων Ασθενοφόρων για να ολοκληρώσει την περιφερειοποίηση του ΕΚΑΒ. Με το άρθρο 78 ανατίθενται οι διακομιδές στο Πυροσβεστικό Σώμα, στους ΟΤΑ και σε ανειδίκευτο Υγειονομικό Προσωπικό των Κέντρων Υγείας. Λύνει τα προβλήματα «τσακ μπαμ». Απομένει η πιστοποίηση των αγροτικών οχημάτων ως Ασθενοφόρων!!!
Ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το έτος 2016 είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΔΗΝ.
Το διαβάζουν από «αριστερά» οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και δεν βλέπουν την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για ένα ακόμη χρόνο. Είναι για γέλια και για κλάματα οι παρεμβάσεις τους. Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Η κυβέρνηση με «φακιρικά» προσπαθεί να κρύψει τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ. Επέλεξε «κρυφά ανάποδα ισοδύναμα» για να αντιμετωπίσει τη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης. Ισοδύναμα όπως η σύσταση θεσμικού πλαισίου που καθιστά το ΕΣΥ ανταγωνιστικό – ανταποδοτικό, με τους πολίτες να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για αγορά των υπηρεσιών.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ. ΕΩΣ ΕΔΩ.
Θα συνεχίσουμε τους αγώνες για την προστασία της μεγαλύτερης κοινωνικής κατάκτησης της Μεταπολίτευσης.
Αλήθεια!!!
Αφού η κυβέρνηση αυξάνει τη χρηματοδότηση του Συστήματος, πώς η Δημόσια Δαπάνη Υγείας εφέτος θα κατρακυλήσει στο 5% του ΑΕΠ. (Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 προέβλεπε 6%);
Το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Ευρώπης είναι 7,5%.
Πώς η ιδιωτική δαπάνη (χαράτσια) θα αυξηθεί στο 3,5% του ΑΕΠ εφέτος (3,1% του ΑΕΠ πέρυσι). Το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι 1%; Τι απαντούν οι Υπουργοί.
Σώζουν το σύστημα από ΑΡΙΣΤΕΡΑ!!!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.
ΘΑ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΜΕ.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.