Print Email

Δελτία Τύπου

01.10.2015

Τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ θα διαλύσουν την Υγεία και την Πρόνοια

ΑΘΗΝΑ 30/09/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 763

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοινώθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του έτους 2015 του πρώτου οκταμήνου (Ιανουάριος – Αύγουστος). Διαπιστώνεται ο πλήρης εκτροχιασμός του.
Τα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση κατά 4,2 δις ευρώ. Για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που τίθενται στο 3ο Μνημόνιο (πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ) κουρεύτηκαν αντίστοιχα οι δαπάνες κατά 4,7 δις ευρώ.
Από τη μία ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και σημερινός Υπουργός Υγείας κος Ξάνθος δήλωνε ότι παρέλαβε υγειονομική βόμβα και θα αυξήσει τη χρηματοδότηση και από την άλλη συμμετείχε στο κυβερνητικό σχέδιο συγκράτησης των κοινωνικών δαπανών κάτω των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γ.Λ.Κ. στα Νοσοκομεία τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, εκταμιεύτηκε το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης. Από το 1 δις 350 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του έτους 2015 εκταμιεύτηκαν 400 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι εκταμιεύτηκε 1 δις ευρώ και άλλα 700 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο 3ο Μνημόνιο αναθεωρούνται οι στόχοι του τρέχοντος Προϋπολογισμού και δεν αναμένεται εφέτος η κρατική χρηματοδότηση να υπερβεί το 50% της προβλεπόμενης ετήσιας.
Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Τα Νοσοκομεία λειτουργούν σε συνθήκες BLACK AOUT. Τα ταμεία τους είναι άδεια και οι οφειλές προς τους προμηθευτές ξεπέρασαν το 1,3 δις ευρώ.
Σε πολλά Νοσοκομεία εξαντλήθηκαν οι κωδικοί των εγκεκριμένων Προϋπολογισμών τους και δεν μπορούν να προμηθευτούν υλικά ούτε με πίστωση.
Το Υπουργείο Υγείας κωλυσιεργεί την τροποποίηση των εν λόγω προϋπολογισμών, για να αποφύγει αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού καραδοκεί η ΤΡΟΪΚΑ για την επίτευξη των Δημοσιονομικών στόχων που προβλέπει το Μνημόνιο 3.
Πολλές εταιρείες σταμάτησαν να προμηθευτούν τα Νοσοκομεία και οι οικονομικές υπηρεσίες κάνουν αγώνα δρόμου, να πείθουν εταιρείες να προσφέρουν προϊόντα με πίστωση.
Οι επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες είναι εμφανείς. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, φάρμακα, υλικά διατροφής και άλλα είδη απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων. Αναστέλλονται χειρουργεία ελλείψει χειρουργικών υλικών, δεν διαθέτουν γάντια, γάζες, σύριγγες, βαμβάκι κλπ. Εφημερεύουν και βγαίνουν στη γύρα σε κοντινά Νοσοκομεία για δανεικά υλικά. Δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει του χειμώνα. Υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών.
Όμως η κυβέρνηση μεταφέρει εικονική πραγματικότητα. Παρ' ότι δεσμεύεται στην εφαρμογή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3 που προβλέπει περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και κατ' επέκταση περεταίρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, συνεχίζουν οι κυβερνητικοί παράγοντες να δηλώνουν ότι θα πάρουν μέτρα ανάτασης του ΕΣΥ. Ο λογαριασμός βέβαια θα σταλεί στους πολίτες.
Η δημόσια δαπάνη υγείας στη χώρας μας είναι 5,5% του ΑΕΠ (χαμηλότερη από την πρόβλεψη 6% του ΑΕΠ του 2ου Μνημονίου), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 7,5% του ΑΕΠ. Πάνω από 5 δις ευρώ περισσότερα πληρώνουν από τη τσέπη τους οι Έλληνες πολίτες να βρουν την υγειά τους, σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες, αφού η ιδιωτική δαπάνη υγείας στη χώρα μας είναι 3,1% του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1% του ΑΕΠ.
Ο ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται και μετακυλύει το κόστος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στους ασφαλισμένους. Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει με ανακοινώσεις τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Οργανισμού.
2% αυξήθηκε η Υγειονομική Περίθαλψη. Στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου 3 και επεκτάθηκε στους συνταξιούχους χωρίς να καταλήγει ούτε ένα ευρώ στο ΕΣΥ, αλλά στη μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων.
Δεν έφθανε αυτό!!! Θεσμοθετήθηκε στο 3ο Μνημόνιο η επαναφορά του 5ευρω ή άλλων ισοδύναμων μέτρων για εξετάσεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων. Που είναι η σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης;
Που είναι η Υπουργική Απόφαση Δωρεάν Υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων (πάνω από 2 εκατ.) που πολυδιαφήμισε ο νυν Υπουργός Υγείας;
Στο Μνημόνιο 3 προβλέπεται επίσης η περαιτέρω μείωση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ, Αξιολόγηση και Κατάργηση Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Μονάδων και Κέντρων Υγείας που τώρα στενάζουν από την έλλειψη υλικών. Καταγραφή των δυνατοτήτων του Δημόσιου τομέα και η κάλυψη της ζήτησης από τον Ιδιωτικό τομέα. Ως εκ τούτω η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός μίλησε για μεγαλεπήβολα σχέδια μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Ο Πρωθυπουργός θα μεταρρυθμίσει το Σύστημα στέλνοντας όμως το λογαριασμό στους χρήστες των υπηρεσιών.
Το προσωπικό έπεσε κάτω των 50.000 όταν πριν το Μνημόνια ήταν 67.000.
3.000 αποχώρησαν εφέτος και το κύμα φυγής θα αυξηθεί, εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο Ασφαλιστικό Σύστημα.
Η συνήθης κάλυψη είναι 1 Νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική. Τελείωσε το καλοκαίρι χωρίς να χορηγηθούν κανονικές άδειες και οφείλονται δεκάδες ρεπό. Συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Προσλήψεις ακούμε και προσλήψεις δεν βλέπουμε. Απολογισμός πρώτου εννιαμήνου του έτους 2015. Μηδέν προκηρύξεις και μηδέν προσλήψεις.
Είναι προς έκδοση προκήρυξη 907 θέσεων, χωρίς χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών. Τέλους του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις του Επικουρικού προσωπικού, χωρίς να έχει αναληφθεί κυβερνητική πρωτοβουλία παράτασης των συμβάσεων.
Που είναι οι 4.500 προσλήψεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός 2 Απρίλη έξω από το Υπουργείο Υγείας;
26.347 είναι οι κενές οργανικές θέσεις στους νεοσύστατους ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ των οποίων καταργήθηκαν χιλιάδες κλίνες και άνω των 20.000 οργανικών θέσεων. Το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι κάτω των 50.000. Στην Ελλάδα το Νοσηλευτικό Προσωπικό είναι μόλις 3,6 ανά 1000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 Νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους).
Στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΔΗΝ υπάρχει αναλυτική κατάσταση του υπηρετούντος προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία
Τα ΤΡΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ προβλέπουν τη ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ και όχι αντιμετώπιση των μειζόνων προβλημάτων της χρηματοδότησης και της στελέχωσης.

ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ:
• ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
• Καταργήσεις Νοσοκομειακών Μονάδων, κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων μέσω της έκδοσης νέων Οργανισμών, περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων.
Οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία προσφέρουν υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας έναντι υψηλού τμήματος.
Οι εργαζόμενοι στους εργολάβους αντιμετωπίζουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, απλήρωτοι πολλούς μήνες.
Σε κανένα Νοσοκομείο δεν εκδιώχθηκαν οι εργολάβοι. Δεν εφαρμόζεται ο Ν. 4325/2015 για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΠΟΕΔΗΝ. Το Υπουργείο Υγείας σιωπά!
Νοσοκομεία άρχισαν ήδη να παίρνουν αποφάσεις ένταξης στην ΕΣΑΝ Α.Ε. παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων (ΑΧΕΠΑ) ή ερήμην των εργαζομένων (ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ). Άρχισε να εκτυλίσσεται η πολιτική κοστολόγησης και πώλησης των υπηρεσιών, καθώς επίσης η λειτουργία του Συστήματος με ανταγωνιστικά και ιδιωτικά κριτήρια.
Σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα είναι η κατάσταση στα Δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της αυξανόμενης ζήτησης, χωρίς τη λειτουργία κατάλληλων και επαρκών Μονάδων, για τη διαλογή των περιστατικών και την κάλυψη των αναγκών. Παρ' ότι το Σύστημα κατά 80% στηρίζεται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (το υπόλοιπο 20% στις ψυχιατρικές κλινικές) ο σημερινός Υπουργός Υγείας (πριν Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αρμόδιος για θέματα Ψυχικής Υγείας), δεν βρήκε χρόνο να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την λειτουργία των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων χωρίς ημερομηνία λήξεως (31/12/2015).
Συμβάντα φέρνουν στη δημοσιότητα τα προβλήματα, αλλά παρά τις τραγικές συνέπειες, ξεχνιούνται χωρίς να λαμβάνονται μέτρα από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση των προτάσεων που υποβάλλουν οι φορείς, ελέω Μνημονίων.
Το ΕΚΑΒ στενάζει από την έλλειψη Ασθενοφόρων και Πληρωμάτων. Η Προνοσοκομειακή Φροντίδα παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα.
Οι Προνοιακές Μονάδες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.
Οι Μονάδες στέγνωσαν οικονομικά και έτσι έβαλαν χέρι στις συντάξεις των περιθαλπόμενων. Με το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 θα επιχειρηθεί νέο κύμα συγχωνεύσεων – καταργήσεων Μονάδων και Υπηρεσιών.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα εφαρμόσει τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ.
Ως εκ τούτω στις προγραμματικές δηλώσεις θα έχουμε για άλλη μία φορά ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ που «τρώει τα σωθικά του ΕΣΥ» τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της Μεταπολίτευσης.
Αποφασίσαμε δυναμικές κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα που θα καθορίσουν τα όργανα της ΠΟΕΔΗΝ.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.