Print Email

Δελτία Τύπου

04.09.2015

Συνέντευξη Τύπου 1ο - 2ο - 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ενταφιασμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας

ΑΘΗΝΑ 2/9/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 694

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

1ο – 2ο – 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Είναι Σεπτέμβριος και έως τώρα από τον προϋπολογισμό έπρεπε να έχουν εκταμιευθεί τα εννέα δωδεκατημόρια της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης στους φορείς Κοινωνικής Πολιτικής.
Προϋπολογισμό που καταγγείλαμε κατά την ψήφισή του, μαζί με την τότε αντιπολίτευση (κυβέρνηση στην εκτέλεσή του), ως έναν άλλο «ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ» που συρρικνώνει περαιτέρω εισοδήματα και κοινωνικές δαπάνες. Και όμως μέχρι σήμερα εκταμιεύτηκε μόνο το 20% έως 25% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης ανάλογα τον τομέα.
Στα Νοσοκομεία με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκταμιεύτηκε το 22% της προβλεπόμενης ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης (τέλος Ιουλίου).
Οι καθυστερήσεις εκταμίευσης της κρατικής χρηματοδότησης δεν συνέβησαν εξαιτίας των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, αλλά ήταν κυβερνητική επιλογή προκειμένου να δημιουργήσουν «μαξιλαράκι» στον εκτροχιασμένο προϋπολογισμό και να συγκρατήσουν το πρωτογενές έλλειμμα, εν μέσω διαπραγματεύσεων για την υπογραφή του 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.
Στην αρχή της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση έθετε ως όρο το πρωτογενές πλεόνασμα να περιοριστεί στο 1% του ΑΕΠ. Εξαιτίας όμως του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού τελικά συμφωνήθηκε με τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ το πρωτογενές έλλειμμα στο 0,25% του ΑΕΠ.
Δημοσιεύτηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του πρώτου επταμήνου τα οποία επιβεβαιώνουν τον πλήρη εκτροχιασμό του.
Τα έσοδα κατέρρευσαν αφού εμφανίζουν υστέρηση 4,2δις ευρώ από τα προϋπολογισθέντα και οι δαπάνες το ίδιο διάστημα «κουρεύτηκαν» κατά 4,5δις ευρώ.
Η εφετινή κρατική χρηματοδότηση είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 300εκ.ευρώ. Πέρυσι το πρώτο ενιάμηνο δόθηκαν στα Νοσοκομεία 800 εκατ. ευρώ και επιπλέον 600εκ.ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Με το Ν. 4334/2015 θεσμοθετήθηκε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο το οποίο λειτουργεί ως κόφτης των δαπανών (άρα και του ΕΣΥ) σε περίπτωση απόκλισης των δημοσιονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού.
Κατόπιν τούτων δεν αναμένεται ως τέλους του έτους από την προβλεπόμενη ετήσια κρατική χρηματοδότηση να εκταμιευθεί πάνω από 50%. Εφέτος έως τώρα τα Νοσοκομεία έλαβαν 389 εκατ. ευρώ (μαζί με το ΠΕΔΥ) από 1,3 δις που προϋπολογίστηκε για όλο το έτος.
Συνολικά οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων κατά τα Μνημονιακά έτη μειώθηκαν 60%.
Τα Νοσοκομεία κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με black out.
Τα ταμεία τους είναι άδεια και οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 1δις ευρώ (τέλος Ιουλίου στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους). Οι εταιρείες η μία μετά την άλλη διακόπτουν τις προμήθειες προϊόντων διατροφής, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού και άλλων ειδών απαραίτητα στην ασφαλή και ποιοτική λειτουργία των Νοσοκομείων.
Εξ' αυτού αναστέλλονται χειρουργεία, υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών, εμφανίζονται σημαντικές ελλείψεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού (βαμβάκι, γάζες, οινόπνευμα, σύριγγες κα)
Νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς υλικά και αναγκάζονται να ψάχνουν γάζες, βαμβάκι, οινόπνευμα, σύριγγες κ.α. σε διπλανά Νοσοκομεία για να καλύψουν τις ανάγκες της εφημερίας.
Οι δύο Υπουργοί της Υγείας της απερχόμενης κυβέρνησης, κυβέρνησαν το Υπουργείο με πολιτική κουτοπονηριά.
Από τη μία ενέπαιζαν τους πολίτες και τους εργαζόμενους δηλώνοντας ότι παρέλαβαν από τις Μνημονιακές Κυβερνήσεις υγειονομική βόμβα, προωθώντας υποτίθεται την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του συστήματος, την κατάργηση των χαρατσιών (5ευρώ), την καθιέρωση Καθολικής Δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης, την πρόσληψη πολυάριθμου προσωπικού.
Από την άλλη όμως συμμετείχαν στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για περιορισμό της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης, την μετακύλιση του κόστους στους πολίτες και την υποβάθμιση των υπηρεσιών, προκειμένου να συγκρατηθεί ο εκτροχιασμένος προϋπολογισμός.
Με το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΝΤΑΦΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.
Δεν υπάρχει καμία ελπίδα αποκατάστασης του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΣΥ και οι πολίτες θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για την αγορά των υπηρεσιών. Οι μεταρρυθμίσεις λιτότητας του ΕΣΥ, του ΕΟΠΥΥ που περιλαμβάνονται στο 3ο Μνημόνιο συνέχεια των δύο πρώτων ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, στοχεύουν στη σταδιακή συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης. Στηρίζονται σε ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΕΜΑΤΑ που προέβαλαν οι ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ στις ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ και ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΑΔΙΑΜΑΡΤΗΡΗΤΑ η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
ΠΡΩΤΟ ΨΕΜΑ: Η κρατική χρηματοδότηση για τα Δημόσια Νοσοκομεία διαμορφώνεται ετησίως στο 3,1% του ΑΕΠ, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 2,9% του ΑΕΠ.
Τα στατιστικά στοιχεία δεν λαμβάνουν υπ όψιν αφενός τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες στην ανάπτυξη του υγειονομικού χάρτη της χώρας και αφετέρου τη μη καταβολή στα Νοσοκομεία προϋπολογισθέντα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς (Νοσήλια, εξετάσεις των σφαλισμένων), εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που περιήλθαν. Η πραγματικότητα είναι ότι η ετήσια κρατική χρηματοδότηση των Νοσοκομείων δεν υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ.
Εφέτος μέχρι τώρα έλαβαν 0,4% του ΑΕΠ (350 εκατ. ευρώ κρατική χρηματοδότηση + 296 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ (στοιχεία ΕΟΠΥΥ που αμφισβητούνται).
ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ των λαλίστατων κατά τα άλλα Υπουργών της Υγείας.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΨΕΜΑ: Στο ΕΣΥ κατευθύνεται το 54,8% των Δημοσίων Δαπανών Υγείας, όταν τα άλλα Δημόσια Συστήματα Υγείας των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δαπανούν το 46,2%. Δεν λαμβάνουν βέβαια υπ όψιν το χαμηλό ύψος των Δημοσίων Δαπανών Υγείας της χώρας μας σε ποσοστό του ΑΕΠ (απομειωμένο), επειδή δεν βολεύει.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας της χώρας μας είναι σήμερα 5,5% του ΑΕΠ, πολύ κάτω από το 6% που προέβλεπε το 2ο Μνημόνιο. Η καταβαράθρωση των οικονομικών μεγεθών της Υγείας δεν συνέβη από άγνοια των κυβερνώντων ή προκατάληψη της ΤΡΟΪΚΑ, αλλά από επιλογή των ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ιδιωτικοποίησης του συστήματος. Ο Μέσος όρος των Δημοσίων δαπανών Υγείας των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 7,5%.
Δεν ακούσαμε την κυβέρνηση να αντικρούει το ΨΕΜΑ των ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ με το επιχείρημα ότι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 2% κάτω από το μέσο όρο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρα η χρηματοδότηση του ΕΣΥ είναι χαμηλότερη κατά 1% του ΑΕΠ σε σχέση με τις άλλες χώρες).
ΤΡΙΤΟ ΨΕΜΑ: ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ότι η δαπάνη Υγείας της χώρας μας είναι 8,6%, όσο ο Μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ. Δεν αποκαλύπτουν ότι η ιδιωτική δαπάνη Υγείας στη χώρα μας ανέρχεται στο 3,1% του ΑΕΠ, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1% του ΑΕΠ.
Παρά την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε οι πολίτες πληρώνουν 5 δις ευρώ από την τσέπη τους για περίθαλψη περισσότερα των πολιτών των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με την ψήφιση του 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ οι πολίτες θα απευθύνονται σε ένα συγκαλυμμένο Δημόσιο Σύστημα, αλλά στη πραγματικότητα ιδιωτικό, ανταγωνιστικό, ανταποδοτικό.
Η πολιτική αντίληψη για το μέλλον του συστήματος διαφαίνεται και από την υποχρέωση επαναφοράς του χαρατσιού των 5 ευρώ ή ισοδύναμων μέτρων. Ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας πρότεινε ισοδύναμα μέτρα 7πλάσιας (140 εκατ. ευρώ) δημοσιονομικής απόδοσης (από τις τσέπες των πολιτών).
Οι δύο απελθόντες Υπουργοί της Υγείας προανήγγειλαν πολλές φορές την Δωρεάν Υγειονομική Περίθαλψη των ανασφάλιστων και συγκρότησαν μάλιστα σχετική Επιτροπή. Δεν είδαμε την Υπουργική Απόφαση ούτε και το πόρισμα της Επιτροπής.
Από την αύξηση 2% στην υγειονομική περίθαλψη σε μισθωτούς και συνταξιούχους και την επέκτασή της (6%) στις επικουρικές συντάξεις (Ν. 4334/2015), δεν προορίζεται ούτε ένα ευρώ για το σύστημα Υγείας, αφού οι δημόσιες δαπάνες υγείας με το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 μειώνονται περαιτέρω.

ΕΟΠΥΥ
ΛΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΩΝ. Η προϋπολογισθείσα Κρατική Χρηματοδότηση εφέτος είναι 600 εκατομμύρια ευρώ λιγότερη σε σχέση με την προβλεπόμενη στο συστατικό Νόμο (0,6% του ΑΕΠ). Έως σήμερα εκταμιεύτηκε το 25% της ετήσιας Κρατικής Χρηματοδότησης.
Με την παραίτηση της Κυβέρνησης λύθηκαν τα στόματα των Διοικούντων του ΕΟΠΥΥ. Εξέδωσαν ανακοίνωση!!! στην οποία επισημαίνουν την δυσχερή θέση που περιήλθε ο ΕΟΠΥΥ, απέναντι σε ασφαλισμένους και παρόχους, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.
Ταυτόχρονα το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 προβλέπει τη μείωση της συμμετοχής του Οργανισμού στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των πολιτών.
Ο ΕΟΠΥΥ προορίζεται για πλασιέ των επιχειρηματιών της υγείας, προσφέροντας στην ουσία υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στους ασφαλισμένους με μικρή έκπτωση.
Τα Κέντρα Υγείας μετά την 1/1/2015 (Ν. 4238/2014) μεταφέρθηκαν στις Υγειονομικές Περιφέρειες, παρά τις αντιδράσεις μας και εγκαταλείφθηκαν. Αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και στους εργαζόμενους οφείλονται επτά μηνών νυκτερινά και αργίες.
Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 προβλέπει έως τέλους του 2015 την έκδοση Υπουργικής Απόφασης Εφαρμογής του Ν. 4238/2014 με αξιολόγηση, κατάργηση και συρρίκνωση πολλών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, την εκτίμηση της ικανότητας του Δημόσιου τομέα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ανά Περιφέρεια και ανά ειδικότητα, για να ανατεθεί η κάλυψη της επιπλέον ζήτησης σε ιδιωτικούς παρόχους.
Μάλιστα ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας κος Κουρουμπλής δήλωσε «Να ξεπεράσουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις συστήνοντας μικτό σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (δημόσιο και ιδιωτικό)».
ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 επαναφέρει τη λειτουργία Ανεξάρτητης Οικονομολογιστικής Εταιρείας (ΕΣΑΝ Ν. 4286/2014 ή κάτι άλλο) στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Περίθαλψη με έργο την κοστολόγηση και την πώληση των υπηρεσιών, την αύξηση των εσόδων με ταυτόχρονη μείωση της κρατικής δαπάνης, τη συρρίκνωση Νοσηλευτικών Μονάδων (ειδικά των διασυνδεόμενων) με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, την κατάργηση κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, την χάραξη της πολιτικής μισθών και απασχόλησης του προσωπικού.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Το προσωπικό των Νοσοκομείων είναι κάτω των ορίων ασφάλισης.
Αποχώρησαν τα τελευταία πέντε έτη 17.000, εκ των οποίων περισσότεροι των 2.000 το τελευταίο τρίμηνο, εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας.
Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός 2 Απρίλη ανακοίνωσε 4.500 προσλήψεις στα Νοσοκομεία.
Ο απολογισμός είναι:
• Μηδέν προσλήψεις Μόνιμου προσωπικού
• Μηδέν προκηρύξεις Μόνιμου προσωπικού
• Μηδέν προσλήψεις Επικουρικού προσωπικού
Ο Υπηρεσιακός Υπουργός ζήτησε να του επιτραπεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η κατ' εξαίρεση πρόσληψη προσωπικού με μπλοκάκια. Ανοίγει η κερκόπορτα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.
Τελευταία ημέρα πριν την παραίτηση της κυβέρνησης ο Υπουργός Υγείας υπέγραψε Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, για προκήρυξη 4.200 θέσεων προσωπικού στο ΕΣΥ.
Η εν λόγω ΠΡΑΞΗ του Υπουργικού Συμβουλίου είναι άλλο ένα προεκλογικό ΨΕΜΑ της παραιτημένης κυβέρνησης, όπως η κατάργηση των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.
Το συγκεκριμένο Υπουργικό Συμβούλιο δεν υφίσταται πια, άρα η πράξη είναι άκυρη και βέβαια απαγορεύεται η προκήρυξη θέσεων προσωπικού, λόγω προεκλογικής περιόδου.
Εξάλλου το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 προβλέπει συμπληρωματικό προϋπολογισμό το έτος 2015 με μηδενικές προσλήψεις και την εξέταση αιτημάτων προσλήψεων μετά τη θεσμοθέτηση της ΝΕΑΣ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ (2016 – 2019), που θα καθορίζει τον αριθμό των αποχωρήσεων υπαλλήλων από το Δημόσιο (Διαθεσιμότητες – Απολύσεις), και τον νέο συντελεστή αποχωρήσεων – προσλήψεων. Επίσης προβλέπει ότι θα προηγηθεί η εφαρμογή της κινητικότητας (υποχρεωτικές μετατάξεις).
Το προσωπικό των Νοσοκομείων αποδεκατίστηκε. Η συνήθης κάλυψη είναι μια Νοσηλεύτρια σε κλινικές 40 ασθενών. Το καλοκαίρι δεν χορηγήθηκαν κανονικές άδειες, οφείλονται δεκάδες repo και βιώνουμε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.
26.347 είναι οι κενές οργανικές θέσεις στους νεοσύστατους ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ των οποίων καταργήθηκαν χιλιάδες κλίνες και άνω των 20.000 οργανικών θέσεων. Το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι 51.380. Στην Ελλάδα το Νοσηλευτικό Προσωπικό είναι μόλις 3,6 ανά 1000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 Νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
στους πίνακες μετά τη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Είναι εμφανείς οι ελλείψεις σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Οξέων Περιστατικών και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση εξαιτίας της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε.
Μέχρι τώρα οι ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ίδρυαν Μονάδες στα λόγια.
Και όμως η κυβέρνηση δεν βρήκε χρόνο!!! να διαπραγματευτεί την λειτουργία των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων χωρίς ημερομηνία λήξης, παρόλο που στηρίζουν το σύστημα κατά 80%.
Με το ΣΥΜΦΩΝΟ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ – ANDOR αναστέλλεται η λειτουργία τους τέλους του έτους 2015.

ΕΚΑΒ
Στενάζει από τις ελλείψεις ασθενοφόρων και πληρωμάτων. Η προμήθεια των νέων ασθενοφόρων κατάντησε το «Γεφύρι της Άρτας» λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων.
Με το Ν.4336/2015 (ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3) κόπηκε η καταβολή της εκτός έδρας αποζημίωσης για διακομιδές εκτάκτων περιστατικών, (αν είναι δυνατόν). Η προνοσοκομειακή φροντίδα οδεύει προς ιδιωτικοποίηση.
Για το Σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 προβλέπει τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 0,50% του ΑΕΠ. Αυτό υποκρύπτει νέες συγχωνεύσεις, καταργήσεις προνοιακών μονάδων.
Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 προβλέπει τη σύσταση νέου Μισθολογίου (ισχύς από 1/1/2016) με διαμόρφωση των μισθών σε συνάρτηση με τις αποδόσεις, τις δεξιότητες, τις αρμοδιότητες των υπαλλήλων και τη θέση που κατέχουν. Η κατηγοριοποίηση θα γίνεται μέσω νέου Συστήματος Αξιολόγησης. Το Σύνολο της μισθολογικής δαπάνης θα είναι συνεχώς μειούμενο ως ποσοστό του ΑΕΠ αν και οι μισθοί μας μειώθηκαν 40% κατά τη ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.
Δεν θα ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ στην ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΠΑΡΩΔΙΑ που επιδιώκει να «διαλέξουμε σχοινί να κρεμαστούμε».
Εργαζόμαστε σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, με προσωπικό κάτω των ορίων ασφάλειας και με μισθούς πείνας. Οι πολίτες μας αξιολογούν καθημερινά. Δεν ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ την Αξιολόγηση «καρμανιόλα». Θα κηρύξουμε ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ και θα κινηθούμε με βάση την απειθαρχία – ανυπακοή.
Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 επαναφέρει τη μεταρρύθμιση των κλάδων, υποτίθεται για τη βελτίωση της δομής της Δημόσιας Διοίκησης με περιγραφή των καθηκόντων και αντανάκλαση στο Μισθολόγιο. Υποκρύπτει μειώσεις μισθών στη ΔΕ και ΥΕ κατηγορία.
Είναι αιτία πολέμου η επαναφορά του διαχωρισμού του Νοσηλευτικού Προσωπικού.
Διεκδικούμε τη σύσταση ενιαίου κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ.

ΒΑΕ
Πολλά Επαγγέλματα υγείας με ασφάλιση ΙΚΑ είναι ενταγμένα στα ΒΑΕ.
Μάλιστα με το Ν. 4024/2011 χορηγείται στους εργαζόμενους των Νοσοκομείων που εργάζονται σε Ανθυγιεινά επαγγέλματα, Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.
Μετά τις δυσμενείς αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (67ο έτος), είναι επιτακτική η ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων του ΕΣΥ και της Πρόνοιας με ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο, στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης και αναγνώρισης των υπηρεσιών που προσφέρουν.
Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις.

  • Για την αποκατάσταση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Συστημάτων Υγείας – Πρόνοιας, των μεγαλύτερων κοινωνικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης.
  • Για την κατάργηση Αριστερών και Δεξιών Μνημονίων.
  • Για την ένταξη στα ΒΑΕ
  • Για την ανάκτηση των ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ

Συμμετέχουμε δυναμικά στο Συλλαλητήριο της ΔΕΘ, ΣΑΒΒΑΤΟ 6μ.μ. στο ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.
Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους. Προετοιμάζουμε δυναμικές κινητοποιήσεις τον μήνα ΟΚΤΩΒΡΗ, προκειμένου να αποτρέψουμε τη ψήφιση εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου 3, που οδηγούν στην ολική καταστροφή του χάρτη κοινωνικών δικαιωμάτων, που κερδίσαμε με αγώνες τη περίοδο της μεταπολίτευσης.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.