Print Email

Δελτία Τύπου

18.05.2015

Το τραγικό περιστατικό στο ΨΝΑ υπενθυμίζει ότι και στην Ψυχική Υγεία η κατάσταση είναι ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΑΘΗΝΑ 18/05/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. : 394

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το τραγικό περιστατικό του θανάτου Ασθενούς στο ΨΝΑ που προκλήθηκε από ξυλοδαρμό άλλου Νοσηλευόμενου του ιδίου θαλάμου, έρχεται να υπενθυμίσει τις τεράστιες ευθύνες των Κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια στην πολιτική αντιμετώπιση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στα πλαίσια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, μετεξελίχτηκαν σε «ανοικτά» Νοσοκομεία, που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στο τομέα των εισαγωγών, στη Πρωτοβάθμια περίθαλψη και τη Ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.
«Κρατάνε όρθιο» το Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας, αφού προσφέρουν το 80% των υπηρεσιών (το υπόλοιπο 20% οι λειψές Ψυχιατρικές Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων), σε περίοδο που οι χρήστες ραγδαία αυξάνονται.
Το 60% των Ασθενών που προσέρχονται για Νοσηλεία, είναι διεγερτικοί Ασθενείς και εισάγονται με εισαγγελική εντολή.
Με ενορχηστρωτή τον Διοικητή του ΨΝΑ και Σύμβουλο πολλών Υπουργών Υγείας, τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία «μπήκαν στο στόχαστρο» προς κατάργηση, όπως υπέβαλαν οι ασκούμενες Μνημονιακές πολιτικές.
Ο Διοικητής του ΨΝΑ περιφερόταν από Νοσοκομείο σε Νοσοκομεία και ίδρυε στα λόγια Ψυχιατρικές Κλινικές. Απολογισμός του έργου του .....μηδέν.
Τη «δόξα» του ζήλεψε και η σημερινή κυβέρνηση. Με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου την οποία υπογράφει η ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ της 2ης ΥΠΕ, προωθεί την κατάργηση του ΨΝΑ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ» (σας κοινοποιούμε την απόφαση).
Ασφαλώς και δεν μπορεί να το κλείσει αφού είναι κληροδότημα, αλλά δείχνουν το δρόμο της πολιτικής αντιμετώπισης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και από τη νέα Κυβέρνηση. Το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ είναι ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (οι άλλοι δύο είναι το ΨΝΑ και το ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ).
Εξαιτίας της ημερομηνίας λήξης λειτουργίας των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (τέλους του έτους 2015), τα τελευταία επτά έτη δεν προσλήφθηκε ούτε ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας, αν και οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης είναι αθρόες.
Νοσηλευτικά Τμήματα οξέων 30 -40 διεγερτικών Ασθενών, που εισέρχονται με τη συνοδεία 3 και 4 αστυνομικών, νοσηλεύονται σε κάθε βάρδια από μια Νοσηλεύτρια.
Πως λοιπόν να μην αυξάνεται η επιθετικότητα των διεγερτικών ασθενών;
Περιστατικά ξυλοδαρμών Ασθενών προς Ασθενή ή προς Νοσηλευτές είναι καθημερινά φαινόμενα. Πολλοί Νοσηλευτές ξυλοκοπήθηκαν άγρια από Νοσηλευόμενους.
Με την κατάλληλη στελέχωση , τα περισσότερα από αυτά τα συμβάντα θα είχαν αποφευχθεί.
Πρόσφατα με απόφαση του Υπουργού Υγείας κο Κουρουμπλή τομεοποιήθηκαν οι Δημόσιες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, με την συμμετοχή των Ιδιωτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας. Εκεί «κρύβεται» η προωθούμενη πολιτική στη Ψυχική Υγεία.
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 20 ΜΑΗ (24ωρη Απεργία) και οργανώνουμε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 12.30μμ, για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του ΕΣΥ, που έχει οδηγήσει τη κατάσταση ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ (όχι μόνο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων).

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                                               ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.