Print Email

Δελτία Τύπου

23.04.2015

ΜΕ ΤΗ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΞΥΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

ΑΘΗΝΑ 23/04/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 265

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕ ΤΗ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΞΥΡΙΖΟΥΝ
ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Τα Νοσοκομεία βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση και αδυνατούν να στηρίξουν υφιστάμενες λειτουργίες τους, με σημαντικές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων μειώθηκαν 60% μεταξύ των Μνημονιακών ετών 2010 – 2014 και στον προϋπολογισμό του έτους 2015 είναι μειωμένες κατά 290 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το έτος 2014.
Για εφέτος αν και κύλισαν τέσσερις μήνες, επιχορηγήθηκαν ένα δωδεκατημόριο εντός του μηνός Μαρτίου (μήνας αναφοράς Ιανουάριος) και μάλιστα με περικοπή 51%.
Ταυτόχρονα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας, σκουπίστηκε ότι ταμειακό υπόλοιπο και αποθεματικό διέθεταν, αν και ήταν «λειψά» για να καλύψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων.
Οι ελλείψεις βασικών ειδών, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, ήδη υφίστανται και ημέρα με την ημέρα η κατάσταση γίνεται μη διαχειρίσιμη.
Η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ 20 Απριλίου 2015 για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής κυβέρνησης, εκδόθηκε την στιγμή που είναι σκουπισμένος ο «πάτος του βαρελιού» των οικονομικών των Νοσοκομείων.
Παρά ταύτα η κυβέρνηση αποφάσισε να την εφαρμόσει και στο ΕΣΥ, ξύνοντας και τον «πάτο του βαρελιού».
Ο Υπουργός Υγείας υπενθυμίζουμε, με την ανάληψη των καθηκόντων του απέστειλε επείγον έγγραφο στα Νοσοκομεία επικοινωνιακού χαρακτήρα για καταγραφή των ελλείψεων βασικών ειδών, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, που ούτως ή άλλως δεν υφίστανται τους πρώτους δύο μήνες εκάστου έτους.
Αντί αύξησης της επιχορήγησης για την κάλυψη των αναγκών, έχουμε το «ξύρισμα» σε ότι απέμεινε από ταμειακό διαθέσιμο, εφαρμόζοντας τη ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ.
Τα Νοσοκομεία λόγω έλλειψης κονδυλίων, προχώρησαν ήδη σε ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ προς πάσα κατεύθυνση.
Θα απαντήσουμε με 24ωρη ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, την οποία προετοιμάζουμε για το 10ήμερο μεταξύ 15-25 Μαΐου.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.