Print Email

Αποφάσεις

16.06.2016

Απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής 14/06/2016

ΑΘΗΝΑ 16/6/2016
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 1836

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Συνάδελφοι,
Κλείσαμε τα στόματα των Υπουργών Υγείας με την μεγάλη συμμετοχή στη Συγκέντρωση που οργανώσαμε έξω από το Υπουργείο Υγείας, κατά την 24ωρη Πανυγειονομική Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 8/6/2016.
Έχασε την ψυχραιμία της η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «ουρλιαχτά» τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων και των πολιτών, για τις εγκληματικές πολιτικές που ασκούνται στο Τομέα της Υγείας.
Χάνονται ανθρώπινες ζωές από τα κλειστά κρεβάτια (σύνολο 220) των ΜΕΘ, την στελέχωση κάτω των ορίων ασφαλείας και την υποχρηματοδότηση. Η Δημόσια Υγεία εξελίσσεται σε «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Όποιος έχει χρήματα πληρώνει τα χειρουργικά υλικά, χειρουργείται εκτός λίστας και σώζεται. Οι υπόλοιποι που δεν έχουν χρήματα και είναι η πλειονότητα των πολιτών, περιμένουν πάνω από ένα χρόνο να χειρουργηθούν και κινδυνεύει η ζωή τους.
Τα Νοσοκομεία έχουν βγει στη ζητιανιά για την προμήθεια υλικών και φαρμάκων. Προσωπικό ακούμε και προσωπικό δεν βλέπουμε. Εντός του έτους 2016 αποχώρησαν 1.500 εργαζόμενοι του ΕΣΥ, για να προλάβουν τις δυσμενείς αλλαγές στο Ασφαλιστικό και δεν προσλήφθηκε κανένας. Ακόμη η κυβέρνηση κλώθει τη μοναδική προκήρυξη των 950 θέσεων που είναι σε εξέλιξη και είχε εγκριθεί από την προπροηγούμενη κυβέρνηση. Οι όποιες εξαγγελίες για προσλήψεις δεν θα ολοκληρωθούν με δεδομένο ότι θα προλάβουν οι αλλαγές των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο (φθινόπωρο) και ο Δημοσιονομικός Κόφτης.
Οι Συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου
Είναι ανθρωπίνως αδύνατον με 30.000 κενές οργανικές θέσεις και μία Νοσηλεύτρια τη βάρδια σε κλινικές των 40 Ασθενών, να προσφέρονται ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες.
Η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας. Διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα ενόψει της νέας αξιολόγησης με τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ το φθινόπωρο. Θα τα τινάξουν όλα στον αέρα!!!
Η ΑΕΜΥ Α.Ε. εξελίσσεται σε εθνικός εργολάβος της Υγείας. Ανοίγει με νόμο (4368/2016) το πρώτο Νοσοκομείο του ΕΣΥ ως Ανώνυμη εταιρεία (Νοσοκομείο ΑΕ Θήρας). Βάζει χέρι στη Δημόσια Ψυχική Υγεία, αφού προωθείται Νομοθετική Ρύθμιση για να αναλάβει δραστηριότητες που σήμερα λειτουργούν στο Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας (μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, Τμήμα Νοσηλείας οξέων περιστατικών κ.α.). Το ίδιο γίνεται με την Ψυχική Υγεία προς τον Ιδιωτικό Τομέα.
Ετοιμάζεται να βάλει χέρι στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.
Με τις Μνημονιακές πολιτικές που ασκούνται στο Τομέα της Υγείας, εξαιτίας των οποίων οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας εκτινάχτηκαν στο 4% του ΑΕΠ (ο αντίστοιχος Μ.Ο των χωρών της Ευρώπης είναι 1% του ΑΕΠ), γιγαντώνεται ο Ιδιωτικός Επιχειρηματικός Τομέας της Υγείας. Η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση όλων των βαθμίδων Περίθαλψης.
Το μοντέλο των εργασιακών σχέσεων που προωθείται στο Δημόσιο και ήδη συζητείται με την ΤΡΟΪΚΑ ενόψει των αλλαγών στα εργασιακά, είναι οι Ατομικές Συμβάσεις Έργου χωρίς δικαιώματα. Μερική απασχόληση (5ωρο) χωρίς ΒΑΕ, χωρίς να δικαιούνται κανονική και αναρρωτική άδεια, παρότι πληρώνουν ασφάλιση για Ασθένεια. Οι Συμβάσεις Έργου εφαρμόζονται ήδη στους εργολαβικούς εργαζόμενους, στοχεύοντας η κυβέρνηση στην μείωση των Δημόσιων Δαπανών Υγείας και όχι την εργασιακή αποκατάσταση από τους εργολάβους των πολύπαθων εργαζομένων, που τους έπιναν το αίμα όλα αυτά τα χρόνια.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να τρομοκρατήσει το Σωματείο και τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ για να μην αναδεικνύουν την διάλυση της προνοσοκομειακής φροντίδας και την εκχώρησή της στον Ιδιωτικό Τομέα, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων Ασθενοφόρων και Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.
Αγωνιζόμαστε να μην εφαρμοστεί ο Αντιασφαλιστικός Νόμος 3487/2016 και για την ένταξη στα ΒΑΕ.
Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη παραδόθηκε στον Ιδιωτικό Τομέα.
Η Πρόνοια καταρρέει από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση.
Ξεσηκωνόμαστε.
Την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016 προκηρύσσουμε 4ωρη Πανελλαδική Στάση Εργασίας 11.00 – 15.00.
Συγκεντρώσεις:
• Για την Αττική 11.30πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας. Οι εκδηλώσεις της Συγκέντρωσης θα ξεκινήσουν στις 8.30πμ.
• Για την περιφέρεια: Στα προαύλια των Νοσοκομείων ή τις ΥΠΕ (σε συνεννόηση με την Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ)
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους
• Επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του ΕΣΥ και της Πρόνοιας
• Δωρεάν Δημόσια Υγεία – Πρόνοια με καθολική πρόσβαση
• Απόσυρση του Αντιασφαλιστικού Νόμου
• Ένταξη στα ΒΑΕ
• Ανάκτηση Μνημονιακών Απωλειών.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.