Print Email

Αποφάσεις

20.01.2016

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου 15-01-2016

ΑΘΗΝΑ 18/1/2016
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 1216

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Η κυβέρνηση με την προπαγάνδα δεν μπορεί να κρύψει την κατάσταση που περιήλθε η ελληνική κοινωνία, από την αδιάλειπτη εφαρμογή των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια, με τα οποία ισοπεδώθηκαν εισοδήματα, Δημόσια κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα.
Η κυβέρνηση δεν διαθέτει λαϊκή νομιμοποίηση εφαρμογής του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3, καθ’ ότι δεσμεύτηκε προεκλογικά για την εφαρμογή παράλληλου προγράμματος ισοδύναμων μέτρων.
Τα ισοδύναμα δεν υφίστανται αφού άδειασαν οι τσέπες των πολιτών και η διαφθορά εγκαταστάθηκε για τα καλά στην «αυλή της κυβέρνησης». Κουβέντα για την ΔΙΑΓΡΑΦΗ μεγάλου μέρους ή όλου του χρέους από την κυβέρνηση. Διαπραγματεύεται μόνο την διευθέτησή του, με την εξυπηρέτησή του από τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, από τη συνέχιση των Νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την Αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της κάθε δόσης ή υποδόσης διαρρέοντας τα χειρότερα ως απαιτήσεις των ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ και τελικά συμφωνεί σε ότι ακριβώς προβλέπει ο Νόμος 4336/2015 (ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3).
Η ΤΡΟΪΚΑ στέλνει έτοιμα τα Νομοσχέδια στα Αγγλικά. Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να τα μεταφράζει στα Ελληνικά και να τα ψηφίζει στη ΒΟΥΛΗ με τη μορφή του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ.
Το ίδιο έπραξε στο ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ, το ίδιο πράττει με το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, την Δημόσια ΥΓΕΙΑ και την ΠΡΟΝΟΙΑ.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 προέβλεπε την σύσταση Νέου Μισθολογίου από 1/1/2016 με ουδέτερο Δημοσιονομικό αποτέλεσμα και σταδιακά κατά τη διάρκεια του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ η μισθολογική δαπάνη να είναι μειούμενη σε ποσοστό του ΑΕΠ .
Σε συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής την Άνοιξη του 2015 με τον τότε Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κο Κατρούγκαλο, δεσμεύτηκε ότι από 1/1/2016 θα ξεπαγώσει η Βαθμολογική και ως εκ τούτω η Μισθολογική προαγωγή των υπαλλήλων (Ν. 4024/2011) χωρίς ποσοστώσεις.
Αντί αυτού η κυβέρνηση ψήφισε το Ν. 4354/2015 που υπακούει στις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ.
Χορηγεί οριακές αυξήσεις στους υπαλλήλους με λίγα χρόνια προϋπηρεσίας, οι οποίες θα χοτηγηθούν σε ισόποσες δόσεις τεσσάρων ετών. Στους υπαλλήλους με περισσότερα έτη προϋπηρεσίας μειώνεται ο βασικός μισθός τον οποίο διατηρούν ως προσωπική Διαφορά.
Η προσωπική Διαφορά συμψηφίζεται με τις όποιες αυξήσεις στο μέλλον και είναι ευάλωτη προς περικοπή σε νέες μισθολογικές παρεμβάσεις (προβλέπονται από το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3).
Τα δύο έτη (1/1/2016 έως 31/12/2017) εξαφανίζονται από τη μισθολογική εξέλιξη και επειδή το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ αναμένεται να παραταθεί μετά την 1/1/2018, τα δύο έτη αναμένεται να γίνουν περισσότερα. Έτσι σε όλο το μισθολογικό υπηρεσιακό βίο οι υπάλληλοι ΤΕ, ΠΕ χάνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο και οι ΔΕ, ΥΕ ¾ του μισθολογικού κλιμακίου.
Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας βαίνει προς κατάργηση αφού θα συνδεθεί η χορήγησή του (έως 31/12/2017) με τις βέλτιστες πρακτικές των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις άλλες χώρες δεν χορηγείται το εν λόγω Επίδομα, αλλά λαμβάνονται μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας και πολύ υψηλότεροι βασικοί μισθοί. Ξεκίνησε ήδη η περικοπή του καθ’ ότι δεν χορηγείται σε άδειες πέραν των κανονικών και έξι ημερών αναρρωτικής κατ’ έτος.
Το Επίδομα Προβληματικών και Παραμεθόριων Περιοχών βαίνει προς κατάργηση, καθ’ ότι θα επανακαθορισθούν εκ νέου οι δικαιούχες περιοχές έως τέλους του Μάρτη 2016. Το Επίδομα των προβληματικών περιοχών βαίνει προς κατάργηση.
Στο Σχέδιο Νόμου καθορίζονταν δικαιούχες του Επιδόματος περιοχές, όσες απέχουν έως 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα.
Μειώθηκε η αποζημίωση της νυκτερινής απασχόλησης προς συμπλήρωση του ωραρίου, η οποία βαίνει μειούμενη καθ’ όλη τη διάρκεια των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ (Ν. 4024/2011, Ν. 4354/2015). Μεθοδεύεται η σταδιακή κατάργησή της.
Το Επίδομα Ευθύνης των τμημάτων της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, παρ’ ότι με τις κινητοποιήσεις γλιτώσαμε τα χειρότερα (αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μειωθεί στα 150 ευρώ), συνεχίζει να είναι 40 ευρώ μειωμένο σε σχέση με το Επίδομα Ευθύνης των άλλων τμημάτων του Δημοσίου (ακόμη και των Νοσοκομείων).
ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΜΕ στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.
Μεθοδεύεται κατ’ εφαρμογή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3 η αξιολόγηση των Φορέων του Δημοσίου (και των Φορέων Υγείας – Πρόνοιας), με καταργήσεις Φορέων, Οργανικών Μονάδων όλων των επιπέδων, μέσω της έκδοσης Νέων Οργανισμών προκειμένου να περιορισθεί η δαπάνη των Επιδομάτων Ευθύνης σε σχέση με την σημερινή.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 προβλέπει η μισθολογική δαπάνη να κατανέμεται στους υπαλλήλους σε συνάρτηση με την απόδοση, την επίδοση και τα καθήκοντα που ασκούν μέσω της σύστασης νέου Συστήματος Αξιολόγησης. Δεν έχει καμία σημασία το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση που καθορίζει το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης, αφού η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την ΤΡΟΪΚΑ θα αποτυπωθεί σε Νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και θα υπακούει στις προβλέψεις του 3ΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.
Εξ’ άλλου προδιαγράφεται η σύνδεση του μισθού με την Αξιολόγηση στα άρθρα 12, 17 του Νέου Μισθολογίου.
Δεν θα δεχθούμε το Νέο ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ Σύστημα Αξιολόγησης.
Θα κηρύξουμε Απεργία – Αποχή και θα κινηθούμε με βάση την απειθαρχία – ανυπακοή.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις με τις ασκούμενες πολιτικές καταλήστευσαν τα αποθεματικά των ταμείων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης.
Πριν τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ το κράτος αναγνώριζε τις διαχρονικές ευθύνες του και διασφάλιζε με την κρατική χρηματοδότηση τις παροχές του Ασφαλιστικού Συστήματος.
Η Κρατική Χρηματοδότηση το έτος 2009 ήταν 22 δις, το έτος 2012 16 δις, το έτος 2015 8 δις και με το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ εξανεμίζεται (πρόταση ΣΟΦΩΝ).
Η κυβέρνηση γράφει στα παλαιά της τα παπούτσια το ΣΥΝΤΑΓΜΑ της ΧΩΡΑΣ με τις προωθούμενες αλλαγές. Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των υπαλλήλων με θεμελιωμένα δικαιώματα (Ν. 4336/2015 και Ν. 4337/2015 ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3).
Με το προωθούμενο σχέδιο της κυβέρνησης αλλάζει ο τρόπος αναπλήρωσης των συντάξεων σε ασφαλιστικά έτη που έχουν διανυθεί πριν τη ψήφιση της σχετικής παρέμβασης αν και είναι προδήλως ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.
Η βασική σύνταξη αν και το κομμάτι της σύνταξης (Ν. 3865/2010) αντικαθίσταται με την Εθνική Σύνταξη (πρόταση της κυβέρνησης), η οποία μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ΤΡΟΪΚΑ, θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια και μετά το 67ο έτος της ηλικίας.
Η αναλογική σύνταξη μετατρέπεται σε Προνοιακό Επίδομα με αναπλήρωση κοντά στο 35%. Η Επικουρική Σύνταξη πέραν της ρήτρας βιωσιμότητας μειώνεται δραστικά, αφού ο συντάξιμος μισθός που υπολογίζεται στον τύπο καθορισμού του μερίσματος, θα είναι 45% του μέσου όρου των καταβαλλόμενων αποδοχών σε όλο τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο.
Αντίστοιχη μείωση θα γίνει στο εφάπαξ αφού ο συντάξιμος μισθός μειώνεται στο 70%.
Είναι σαφές λοιπόν ότι Κύριες και Επικουρικές συντάξεις μετατρέπονται σε συντάξεις πείνας. ΤΑ ΕΦΑΠΑΞ θα υποστούν νέες μεγάλες περικοπές.
Το Μετοχικό πετσοκόβει τα μερίσματα με αποφάσεις της Διοίκησής του.
Το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης μετατρέπεται σε καφαλαιοποιητικό, ανταγωνιστικό, ανταποδοτικό.
Δεν θα ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να ΠΕΡΑΣΕΙ η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.
Διεκδικούμε την ένταξή μας στα ΒΑΕ με βάση την πρόταση που καταθέσαμε. ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΜΕ για την ένταξη μας στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, πέραν των κινητοποιήσεων που προγραμματίζουμε.

ΕΣΥ – ΕΚΑΒ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Οι Υπουργοί της Υγείας συνεχίζουν να παραπλανούν τους πολίτες μεταφέροντας εικονική πραγματικότητα, για τη κατάσταση του ΕΣΥ της μεγαλύτερης κοινωνικής κατάκτησης της μεταπολίτευσης.
Για τα προβλήματα που βρίσκονται σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα φταίνε οι πάντες εκτός των ιδίων που ακολουθούν κατά γράμμα τις πολιτικές του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3.
Το ΕΣΥ συρρικνώνεται, ιδιωτικοποιείται και οι πολίτες καλούνται να βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στη τσέπη για αγορά των υπηρεσιών με έμμεσα ή άμεσα χαράτσια.
Κατατέθηκε Νομοσχέδιο στη Βουλή στο τέλος του έτους 2015 που τελικά απεσύρθη κατ’ απαίτηση της ΤΡΟΪΚΑΣ επειδή θεωρήθηκε παράλληλο πρόγραμμα, αν και επί της ουσίας δεν προέβλεπε σε καμία διάταξη την ανακούφιση των πολιτών από τις ασκούμενες Μνημονιακές πολιτικές.
Κλήθηκε η ΠΟΕΔΗΝ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στην ακρόαση των Φορέων και κατέθεσε τις απόψεις της (site ΠΟΕΔΗΝ). Στο Νομοσχέδιο δεν προβλεπόταν η κατάργηση της ΕΣΑΝ Α.Ε. παρ’ ότι προαναγγέλθηκε από την κυβέρνηση.
Βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ ήταν η διάταξη για λειτουργία του Νοσοκομείου Θηρών ως Ανώνυμος Εταιρεία (ΑΕΜΥ Α.Ε.) με μεταφορά του προσωπικού του Κέντρου Υγείας Θηρών το οποίο καταργείται.
Το Νοσοκομείο Θηρών Α.Ε. με βάσει το Νομοσχέδιο θα λειτουργεί με ιδίους πόρους, προβλέποντας κοστολόγηση των υπηρεσιών και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Ο προϋπολογισμός του έτους 2016 εκθέτει τους Υπουργούς Υγείας. Τα Νοσοκομεία βρίσκονται σε κακό οικονομικό χάλι και το προσωπικό που απέμεινε είναι κάτω των ορίων ασφαλείας.
Το έτος 2014 τα Νοσοκομεία έλαβαν Κρατική Χρηματοδότηση 1,6δις ευρώ καθώς επίσης 800εκ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο προϋπολογισμός του έτους 2015 προέβλεπε 1,5δις ευρώ κρατική χρηματοδότηση. Εκταμιεύθηκαν 1,1 δις ευρώ εκ των οποίων 180 εκ. ευρώ δεν απορροφήθηκαν από τα Νοσοκομεία και επέστρεψαν στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, αφού η εκταμίευσή τους προς τα Νοσοκομεία έγινε λίγες ημέρες πριν κλείσει το έτος.
Εντός του έτους 2015 δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα Νοσοκομεία οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 2 δις ευρώ και λειτουργούν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης (black out).
Ο προϋπολογισμός του έτους 2016 που ήδη εφαρμόζεται προβλέπει κρατική χρηματοδότηση για τα Νοσοκομεία 1,15 δις ευρώ και ούτε ένα ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών (ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 site ΠΟΕΔΗΝ).
Οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων που συστήθηκαν και εγκρίθηκαν, είναι μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι σε όλους τους κωδικούς πλην του κωδικού των φαρμάκων, καθότι τα ακριβά φάρμακα έπαψαν να χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ (ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ) και χορηγούνται από τα Νοσοκομεία (επί πλέον κόστος για τα Νοσοκομεία).
Ο ΕΟΠΥΥ επιχορηγείται εφέτος με 525 εκ. ευρώ. Ίδια επιχορήγηση με το έτος 2015 μειωμένη κατά 500 εκ. ευρώ από τη προβλεπόμενη στο συστατικό Νόμο (0,6% του ΑΕΠ). Ο ΕΟΠΥΥ εξαιτίας της ελλειμματικής χρηματοδότησης κατάντησε πλασιέ των επιχειρηματιών της Υγείας, προσφέροντας υπηρεσίες με μικρή έκπτωση. Τα βιβλιάρια Ασθενείας μετατράπηκαν σε κουρελόχαρτα, αφού η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πληρώνεται από τις τσέπες των πολιτών.
Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας εφέτος θα κλείσουν κάτω του 5% του ΑΕΠ και η ιδιωτική θα αγγίξει το 4% του ΑΕΠ.
7,5% είναι οι Δημόσιες Δαπάνες στα άλλα Συστήματα Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντίστοιχα 1% η ιδιωτική δαπάνη.
Τα Νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνουν επιχορήγηση 2,9% του ΑΕΠ, εν αντιθέσει με τα Νοσοκομεία της χώρας μας, που η χρηματοδότηση είναι κάτω του 1,5% του ΑΕΠ.
Υλοποιείται το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ με ψευτοαξιολόγηση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και κατάργηση ή συρρίκνωση της λειτουργίας πολλών εξ αυτών. 40% των υγειονομικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης καταργήθηκαν. Η κάλυψη της ζήτησης ήδη ανατίθεται στον ιδιωτικό τομέα.
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής συζητήθηκε Νομοθετική παρέμβαση μετατροπής των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Μονάδων, σε Μονάδες γειτονιάς. Αυτοχρηματοδοτούμενες με την συμμετοχή τοπικών φορέων και ιδιωτών. Επιδιώκουν να ξεφορτωθούν τη δαπάνη και η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων να γίνεται από κοινοτικά κονδύλια και χαράτσια των πολιτών.
Στο Νομοσχέδιο που προωθήθηκε στη Βουλή και απεσύρθη προέβλεπε για την υγειονομική κάλυψη των οικονομικά αδυνάτων και ανασφαλίστων.
Στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας του έτος 2016 για την υγειονομική κάλυψη των οικονομικά αδυνάτων, εγγράφηκε κονδύλι 1.265.000 ευρώ. Με ποια μαγική συνταγή η κυβέρνηση θα καλύψει την Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 2,5 εκ. ανασφάλιστων (έμμεσα, άμεσα) πολιτών; Το Νομοσχέδιο προέβλεπε την κάλυψη της σχετικής δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ με 100 εκατ. ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται δεν είναι σε θέση να χορηγήσει ούτε ένα ευρώ στα Νοσοκομεία από οφειλές Νοσηλίων. Καμία πρόβλεψη κάλυψης της δαπάνης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Η κυβέρνηση είχε συστήσει Επιτροπή από πέρυσι την Άνοιξη με έργο την έκδοση Υπουργικής Απόφασης καταργώντας τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης σε όλους τους ανασφάλιστους – αδυνάμους βιβλιάριο Ασθενείας. Δεν υλοποίησε τη δέσμευση. Αντί αυτού επικοινωνιακά επιχειρεί με νόμο να διαχειρισθεί την υφιστάμενη κατάσταση, αφού στο Νομοσχέδιο προβλέπεται η αντικατάσταση των Τριμελών Επιτροπών των Νοσοκομείων, με τους ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ της ΥΓΕΙΑΣ.
Η ΤΡΟΪΚΑ ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση τη δόση του 1 δις ζήτησε την μείωση της τιμής κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ των διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων.
Η κυβέρνηση μείωσε τις τιμές έως 40%. Αντίστοιχα μειώθηκαν (18% έως 10%) οι ισχύουσες τιμές αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. Ο διάλογος της κυβέρνησης, του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων συνεχίζεται. Ήδη συμφώνησαν οι εν λόγω τιμές να θεωρούνται ασφαλιστικές τιμές. Διπλασιάζεται έτσι το κόστος συμμετοχής των πολιτών. (σχετική ανακοίνωση Διοικητή ΕΟΠΥΥ).
Δεν μπορεί η κυβέρνηση να κρύψει την τραγική οικονομική κατάσταση των Νοσοκομείων. Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Δεν διαθέτουν το στοιχειώδες υγειονομικό υλικό (γάζες, βαμβάκι, γάντια, σύριγγες κ.α.). Αναστέλλονται χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών. ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ.
Η κυβέρνηση κάθε ημέρα προσλαμβάνει προσωπικό από την τηλεόραση, από το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες. Όμως ο απολογισμός είναι ΜΗΔΕΝ. Η μία (1) οργανική θέση στις τρεις (3) είναι κενές, σε οργανισμούς που συστήθηκαν σύμφωνα με τις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ προβλέψεις με καταργήσεις χιλιάδων οργανικών θέσεων, κλινών και κλινικών. Το προσωπικό σήμερα στα Νοσοκομεία είναι κάτω των 50.000. Πριν τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ ήταν 65.000.
Πολυάριθμες ήταν οι αιτήσεις για 690 θέσεις. Ακόμη δεν προσλήφθηκαν οι 950 υπάλληλοι παρότι η έγκριση πρόσληψης υφίσταται από την προπροηγούμενη κυβέρνηση.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για ολοκλήρωσής τους το Γενάρη του 2016. Δεν υπάρχει περίπτωση πριν το καλοκαίρι. Θυμίζουμε ότι οι επιτυχόντες της προκήρυξης του ΕΚΑΒ (200 θέσεις πληρωμάτων Ασθενοφόρων), εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 και ακόμη σήμερα δεν προσλήφθηκαν, αν και το ΕΚΑΒ στενάζει από τις ελλείψεις πληρωμάτων και Ασθενοφόρων.
Στα Νοσοκομεία δεν θα γίνει καμία άλλη πρόσληψη εντός του έτους 2016.
ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ είναι η ΠΡΑΞΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για απαγόρευση προσλήψεων εντός του έτους 2016.
Διαχειρίζεται την υφιστάμενη κατάσταση η κυβέρνηση αποπροσανατολίζοντας τους πολίτες.
Απολύθηκαν 190 εργαζόμενοι του ΚΕΛΠΝΟ που υπηρετούσαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για να προσληφθούν «500» που θα είναι «παιδιά της κυβέρνησης» χωρίς ΑΣΕΠ. Κλείνουν οι κλίνες των ΜΕΘ η μία μετά την άλλη. 200 κλίνες ΜΕΘ ανεπτυγμένες έτοιμες για λειτουργία, είναι κλειστές εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. 50 Ασθενείς που χρήζουν Νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι καθημερινά στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ. Όποιος έχει περισσότερη τύχη σώζεται. Οι συμβεβλημένες κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα επιβαρύνουν σημαντικά τους ασθενείς και τον ΕΟΠΥΥ.
Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για επικείμενη πρόσληψη Επικουρικού προσωπικού παρ’ ότι θα αντικαταστήσουν τους υπηρετούντες που έχει παραταθεί η σύμβασή τους έως 31/9/2016. Διεκδικούμε την μονιμοποίηση του Επικουρικού προσωπικού.
Σε κάθε κλινική είναι μία Νοσηλεύτρια για σαράντα Ασθενείς στη βάρδια. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό στο σύνολο του προσωπικού. Δεν χορηγήθηκαν κανονικές άδειες των ετών 2014, 2015. Το εναπομείναν προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.
Προκηρύχθηκε προσωπικό με μπλοκάκια.
Οι Υγειονομικές Μονάδες των νησιών καλύπτουν καθημερινά σε Υγειονομικές υπηρεσίες μεγάλο κύμα προσφύγων, χωρίς μέριμνα ενίσχυσής τους με προσωπικό και κονδύλια.
Μεθοδεύεται η έκδοση νέων Οργανισμών με περεταίρω συρρίκνωση κλινών, κλινικών, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, απαξίωση και κατάργηση των 50 διασυνδεόμενων Νοσοκομείων.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.
Το Σύστημα Ψυχικής Υγείας καταρρέει από την έλλειψη Μονάδων. Οι υφιστάμενες Μονάδες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.
Με βάση το Σύμφωνο ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ – ANDOR κλείνουν τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Τα Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία προσπαθούν να χωρέσουν ως Ψυχιατρικοί Τομείς στα Γενικά Νοσοκομεία με μεγάλες δυσλειτουργίες.
Ο Υπουργός Υγείας στη Βουλή προανήγγειλε διοικητικές αλλαγές στις Μονάδες χωρίς να τις προσδιορίσει.
Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικά παιγνίδια σε βάρος του Δημόσιου Συστήματος Ψυχικής Υγείας.
Οι Πρόσθετες Αμοιβές εμφανίζονται αυξημένες, αλλά έπαψαν να επιχορηγούνται από το Γ.Λ.Κ. (κωδικοί 511, 512) και η κάλυψή τους γίνεται από τη λειψή χρηματοδότηση των Νοσοκομείων.
Οι Προνοιακές Μονάδες διαλύονται, συρρικνώνονται. Το προσωπικό μετακινείται σε μεγάλες αποστάσεις και οφείλονται δεδουλευμένα νυκτερινά αργίες αρκετών μηνών παρελθόντων ετών.
Στο ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ εκδιώχθηκαν οι Εργολάβοι καθαριότητας με δυναμικές πρωτοβουλίες του Σωματείου επιτυγχάνοντας σημαντικό οικονομικό όφελος για το Νοσοκομείο, διασφαλίζοντας αξιοπρεπή μισθό και τις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων.
Με παρεμβάσεις του Σωματείου Εργαζομένων του ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ στην ΠΡΟΕΔΡΟ του ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ υπεγράφη το ένταλμα πληρωμής του Νοεμβρίου 2015 στο οποίο στηρίχτηκε η παράταση της σύμβασης έως τέλος του έτους 2016 για το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ, αλλά και τους άλλους φορείς.
Συνεχίζουμε τους αγώνες για εκδίωξη των εργολάβων, την μετατροπή των Συμβάσεων έργου σε σύμβαση εργασίας (μόνιμη εργασία) και την επανασύσταση των Οργανικών θέσεων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
 Γενικές Συνελεύσεις, Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας ανάδειξης των προβλημάτων που περιγράφουμε με την παρουσία μελών της Διοίκησης ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ.
 ΤΡΙΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 12 μεσ. ΚΑΛΕΣΜΑ στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της ΑΤΤΙΚΗΣ (με όσους εργαζόμενους μπορούν να κινητοποιήσουν) σε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΛΗΨΗ έξω από το Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7) για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια της διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενάντια στις Μισθολογικές περικοπές και την ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ.
 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 με ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10π.μ. έξω από το Υπουργείο Υγείας (θα εκδοθεί υλικό).
 Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την Παρασκευή 5/2/2016 για οργάνωση μεταξύ 15 – 20 Φεβρουαρίου Πανελλαδικής Σύσκεψης Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων στο NOVOTEL. Την επόμενη ημέρα της Σύσκεψης των Δ.Σ. Σωματείων θα γίνει ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Διαμαρτυρίας, με ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ Στάση Εργασίας 10π.μ. – 3μ.μ. έξω από το Υπουργείο Υγείας, ενάντια στην προωθούμενη μεταρρύθμιση διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης την ΕΝΤΑΞΗ στα ΒΑΕ, των νέων μειώσεων των μισθών μας και την συρρίκνωση, ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΕΚΑΒ.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Την κατάργηση του 1ου – 2ου – 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ και την ανάκτηση των απωλειών.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.