Print Email

Αποφάσεις

27.10.2014

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου 24/10/2014

ΑΘΗΝΑ 27/10/2014
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 3752

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/10/2014

Προκηρύσσουμε το 14ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ στις 9-10-11 Φεβρουαρίου 2015, στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο Novotel (Μιχαήλ Βόδα 4-6).
Το δίμηνο που πέρασε οργανώσαμε δυναμικές μορφές δράσης (τόσο η ΠΟΕΔΗΝ, όσο και η ΑΔΕΔΥ), ενάντια στο νέο Σύστημα Αξιολόγησης, αλλά και ενάντια των πολιτικών της υγείας που μετατρέπουν τις εναπομείναντες μονάδες του ΕΣΥ σε ανταγωνιστικές, ανταποδοτικές.
Με τις πρωτοβουλίες μας διατηρήσαμε τον υψηλό βαθμό συσπείρωσης των εργαζομένων στα Πρωτοβάθμια Σωματεία, την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ.
Έχουμε τις δυνατότητες εκμεταλλευόμενοι την πολιτική συγκυρία (καταρρέουσα κυβέρνηση, προεκλογική περίοδο) να ανατρέψουμε τις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ που βάζουν στο μάτι τα εναπομείναντα κοινωνικά, εργασιακά (και τον συνδικαλιστικό νόμο), ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα.
Οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι προετοιμάζουν την πολιτική της Μεταμνημονιακής περιόδου.
Προκάλεσαν τρικυμία στην ελληνική οικονομία (άνοδος του κόστους δανεισμού) στέλνοντας μηνύματα για το ποιος χαράσσει την πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση έτρεξε να διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις λιτότητας και μείωσης των κοινωνικών δαπανών. Εξάλλου με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια) ακολουθούνται πολιτικές λιτότητας.
Οργανώσαμε περιοδείες στα Σωματεία μέλη όλης της χώρας.
Διαπιστώσαμε τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας και νοσηλείας εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.
Οι λειτουργικές δαπάνες των Μονάδων του ΕΣΥ είναι 60% κάτω σε σχέση με το έτος 2009. Αδυνατούν να προμηθευτούν υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό. Οι Επιτροπές Λοιμώξεων των Νοσοκομείων δεν διαθέτουν το απαραίτητο προστατευτικό υγειονομικό υλικό για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού «Έμπολα». Δεν διαθέτουν καν γάντια και μάσκες.
Κάθε πέρυσι και καλύτερα με την κρατική χρηματοδότηση αφού οι δαπάνες σύμφωνα με τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ κατρακυλάνε χρόνο με το χρόνο στο 6% του ΑΕΠ.
Απαιτούνται δυναμικές παρεμβάσεις των Υγειονομικών φορέων ενόψει της κατάθεσης του Προϋπολογισμού του έτους 2015.
Το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Η μία στις τρεις οργανικές θέσεις είναι κενές σε οργανισμούς που συστήθηκαν την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με τις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ δεσμεύσεις (καταργήσεις χιλιάδων κλινών και οργανικών θέσεων).
33.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα απέστειλαν οι Υπουργοί της Υγείας αίτημα για 2.900 προσλήψεις στους συναρμόδιους Υπουργούς. Οι προσλήψεις αυτές απαιτούν πολύ χρόνο για έγκριση, προκήρυξη, διαδικασία επιλογής και πρόσληψη. Ακόμη όμως και εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία, στη καλύτερη των περιπτώσεων θα προσληφθούν σε ενάμιση χρόνο. Ούτως ή άλλως είναι σταγόνα στον ωκεανό με δεδομένο ότι αναμένονται νέες πολυάριθμές συνταξιοδοτήσεις.
Τα Ασφαλιστικά Ταμεία καταρρέουν αφού με τις ασκούμενες πολιτικές απομειώθηκε η περιουσία τους και χρόνο με το χρόνο μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση. Καταργήθηκαν οι κοινωνικοί πόροι, υπάρχει μεγάλη ανεργία, εισφοροδιαφυγή και κλοπή. Είναι λοιπόν αναμενόμενο με τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση να υπάρξουν νέες μεγάλες μειώσεις των συντάξεων.
Μειώσεις για νέους και παλαιούς συνταξιούχους. Εξάλλου ισχύει η Ρήτρα Μηδενικού Ελλείμματος με την οποία οι παροχές ρυθμίζονται σε συνάρτηση με τα έσοδα των ταμείων.
Με σχετική ανακοίνωσή μας ανακόψαμε το κύμα συνταξιοδοτικής φυγής.
Διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού 3.000 κατ' έτος (το πρώτο έτος 5.000).
Οι πολίτες καλούνται να βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στη τσέπη για αγορά των υπηρεσιών και οι Μονάδες του ΕΣΥ μετατρέπονται με γοργούς ρυθμούς σε ανταγωνιστικές.
Οι υπηρεσίες υγείας θα αποτιμώνται στη πραγματική τους αξία, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους (νέες μειώσεις μισθών) και οι πολίτες θα καλούνται να αγοράζουν εξ' ολοκλήρου.
Όσοι έχουν, οι υπόλοιποι στον καιάδα ή την φιλανθρωπία. Οι πολιτικές που ακολουθούνται αποβλέπουν στην σταδιακή μετατροπή του συστήματος σε ανταποδοτικό – ανταγωνιστικό. Καταργήθηκαν Νοσοκομεία, χιλιάδες κλίνες, κλινικές και οργανικές θέσεις. Προς κατάργηση οδηγούνται τα (50) διασυνδεόμενα Νοσοκομεία και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.
Οι Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες μεταφέρονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες στο τέλος του χρόνου με στόχο την ψευτοαξιολόγηση και την κατάργηση πολλών από αυτών. Ο ΕΟΠΥΥ που είναι αγοραστής των υπηρεσιών θα απορροφηθεί από την ΕΣΑΝ.
Η ΠΟΕΔΗΝ ανέδειξε την ΕΣΑΝ ως μαγαζί της υγείας, ως ταφόπλακα του ΕΣΥ. Ανέδειξε με τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις ότι το κοινωνικό αγαθό της υγείας μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο – καταναλωτικό προϊόν.
Η ΕΣΑΝ Α.Ε. χαρακτηρίστηκε από την ΠΟΕΔΗΝ ταφόπλακα με δεδομένο ότι οι υπηρεσίες σήμερα δεν βρίσκονται στην ενδεδειγμένη κατάσταση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 97% αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στην Αξιολόγηση. Πρώτα με την υπογραφή τους και μετά με την παράδοση των Φύλλων Αξιολόγησης στα Σωματεία.
Νικήσαμε αφού παρήλθαν οι προθεσμίες αξιολόγησης του αρχικού νόμου 4250/2014, δύο εγκυκλίων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του τροποποιητικού νόμου 4281/2014.
Οι προϊστάμενοι των Οργανικών Μονάδων επέλεξαν να πάνε μαζί μας στο δίλλημα που τέθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ, συμμετέχοντας μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ διαφυλάσσοντας την επαγγελματική αξιοπρέπεια, και αποφεύγοντας ποινικές εμπλοκές. Σήμερα δεν υφίσταται ο νόμος της Αξιολόγησης αφού έχουν παρέλθει οι προθεσμίες. Διοικητές Νοσοκομείων που πιέζουν εκπρόθεσμα να γίνουν οι Αξιολογήσεις, αντιμετωπίζονται δυναμικά από τα Σωματεία και την ΠΟΕΔΗΝ. Συμμετείχαμε στην ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ της ΑΔΕΔΥ και προκηρύξαμε τη δική μας ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ αμέσως μετά την αρνητική απόφαση του Εφετείου για την ΑΔΕΔΥ.
Όμως κινηθήκαμε από την πρώτη στιγμή με βάσει την απειθαρχία, ανυπακοή. Ως εργαλείο χρησιμοποιούμε την εν λόγω μορφής δράσης. Είμαστε αποφασισμένοι να αρνηθούμε την συμμετοχή μας στην Αξιολόγηση ανεξάρτητα των αποφάσεων των Δικαστηρίων.
Είμαστε σε εγρήγορση αφού η κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει ανά πάσα στιγμή νέες προθεσμίες.
Με το Σύστημα Αξιολόγησης η κυβέρνηση επιδιώκει να χειραγωγήσει κομματικά τη Δημόσια Διοίκηση. Οι τρείς στους δέκα προϊσταμένους χάνουν τη θέση τους και με ανάθεση θα τοποθετούνται οι κομματικά αρεστοί.
Επιδιώκει με το 15% των υπαλλήλων (ανεπαρκή προσόντα) να συστήσει δεξαμενή για νέες διαθεσιμότητες – απολύσεις και μειώσεις μισθών.
Από το νέο μισθολόγιο θα χάσουν όλοι οι υπάλληλοι, όλων των κατηγοριών.
Απαιτείται να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Επιδιώκουν να μας διασπάσουν με δήθεν ωφελημένους ώστε να μην υπάρξουν αντιστάσεις στις συμφωνίες τους με την ΤΡΟΪΚΑ.
Είναι αιτία πολέμου νέες μισθολογικές ανισότητες και παλεύουμε για αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών του συνόλου των εργαζόμενων.
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ την επαγγελματική Αξιοπρέπεια, το επαγγελματικό μέλλον, τα Δημόσια και Κοινωνικά αγαθά.
ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από το καθήκον της Αξιολόγησης από 1 Νοέμβρη έως τέλους του χρόνου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
• ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ στην 24ωρη Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ στις 27 Νοεμβρίου 2014 και με το δικό μας Διεκδικητικό πλαίσιο
• ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ Νέα Απεργία – Αποχή από το καθήκον της Αξιολόγησης από 1 Νοέμβρη έως τέλους του έτους 2014
• ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕ την Εκτελεστική Επιτροπή να αποφασίσει ενδιάμεση μορφή κινητοποίησης (Συλλαλητήριο) σε περίπτωση που κατατεθεί Νομοσχέδιο στο Βουλή για την Υγεία που θα περιλαμβάνει νέες δυσμενείς ρυθμίσεις (ρυθμίσεις για την ΕΣΑΝ κ.α.)
• ΣΥΣΚΕΨΗ Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων 6ης ΥΠΕ και μορφή κινητοποίησης ενάντια των διώξεων από την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και Διοικητών Νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ
• ΣΤΗΡΙΞΗ στον συνάδελφο Αθανάσιο Ζηλιαχόβαλη για την συνδικαλιστική δίωξη που υφίσταται από την Διοίκηση του Γ.Ν. Σερρών
Το Πρόγραμμα Δράσης ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΑΝ Α.Ε. «το μαγαζί της Υγείας»
  • Επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση των Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν δωρεάν, προσιτή και καθολική πρόσβαση στους πολίτες
  • Χορήγηση των οφειλόμενων πρόσθετων αμοιβών παρελθόντων ετών αλλά και του τρέχοντος έτους
  • Κατάργηση της μεταφοράς των Κέντρων Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειας τέλους του έτους
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ 4250/2014, 4281/2014 ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
  • Ανάκτηση Μισθολογικών απωλειών
  • Επαναλειτουργία των καταργημένων Νοσοκομείων
  • Επέκταση και αύξηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας
  • Κατοχύρωση και επέκταση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων
  • Καμία αλλαγή στον Συνδικαλιστικό Νόμο 1264/82
  • Καμία πολιτική ή συνδικαλιστική δίωξη εργαζόμενου
  • Κατάργηση των ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ και ανάκτηση των κοινωνικών, εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.