Print Email

Ανακοινώσεις

25.01.2016

Ανακοίνωση απεργούμε στις 4 Φεβρουαρίου 2016

ΑΘΗΝΑ 25/01/2016
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 1254

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ 2016

Η κυβέρνηση με την προπαγάνδα δεν μπορεί να κρύψει την κατάσταση που περιήλθε η ελληνική κοινωνία, από την αδιάλειπτη εφαρμογή των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια, με τα οποία ισοπεδώθηκαν εισοδήματα, Δημόσια κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα.
Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης, τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της κάθε δόσης ή υποδόσης διαρρέοντας τα χειρότερα ως απαιτήσεις των ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ και τελικά συμφωνεί σε ότι ακριβώς προβλέπει ο Νόμος 4336/2015 (ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3).
Το ίδιο πράττει με τη ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ, το ίδιο ακριβώς έπραξε και με το ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις με τις ασκούμενες πολιτικές καταλήστευσαν τα αποθεματικά των ταμείων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης.
Πριν τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ το κράτος αναγνώριζε τις διαχρονικές ευθύνες του και διασφάλιζε με την κρατική χρηματοδότηση τις παροχές του Ασφαλιστικού Συστήματος.
Η Κρατική Χρηματοδότηση το έτος 2009 ήταν 22 δις, το έτος 2012 16 δις, το έτος 2015 8 δις και με το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ εξανεμίζεται (πρόταση ΣΟΦΩΝ).
Η κυβέρνηση γράφει στα παλαιά της τα παπούτσια το ΣΥΝΤΑΓΜΑ της ΧΩΡΑΣ με τις προωθούμενες αλλαγές. Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των υπαλλήλων με θεμελιωμένα δικαιώματα (Ν. 4336/2015 και Ν. 4337/2015 ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3).
Με το προωθούμενο σχέδιο της κυβέρνησης αλλάζει ο τρόπος αναπλήρωσης των συντάξεων σε ασφαλιστικά έτη που έχουν διανυθεί πριν τη ψήφιση της σχετικής παρέμβασης αν και είναι προδήλως ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.
Η βασική σύνταξη αν και το κομμάτι της σύνταξης (Ν. 3865/2010) αντικαθίσταται με την Εθνική Σύνταξη (πρόταση της κυβέρνησης), η οποία μεθοδεύεται μέσω των διαπραγματεύσεων με την ΤΡΟΪΚΑ, να χορηγείται με όρους και προϋποθέσεις (εισοδηματικά κριτήρια, ηλικία, έτη ασφάλισης).
Η αναλογική σύνταξη μετατρέπεται σε Προνοιακό Επίδομα με αναπλήρωση κοντά στο 35%. Η Επικουρική Σύνταξη πέραν της ρήτρας βιωσιμότητας μειώνεται δραστικά, αφού ο συντάξιμος μισθός που καθορίζει το μέρισμα, θα είναι 45% του μέσου όρου των καταβαλλόμενων αποδοχών σε όλο τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο.
Αντίστοιχη μείωση θα γίνει στο εφάπαξ αφού ο συντάξιμος μισθός μειώνεται στο 70%.
Το Μετοχικό πετσοκόβει τα μερίσματα με αποφάσεις της Διοίκησής του.

Είναι σαφές λοιπόν ότι Κύριες και Επικουρικές συντάξεις μετατρέπονται σε συντάξεις πείνας. ΤΑ ΕΦΑΠΑΞ θα υποστούν νέες μεγάλες περικοπές.
Το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης μετατρέπεται σε καφαλαιοποιητικό, ανταγωνιστικό, ανταποδοτικό.
Δεν θα ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να ΠΕΡΑΣΕΙ η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.
Διεκδικούμε την ένταξή μας στα ΒΑΕ με βάση την πρόταση που καταθέσαμε. ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΜΕ για την ένταξη μας στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 προέβλεπε την σύσταση Νέου Μισθολογίου από 1/1/2016 με ουδέτερο Δημοσιονομικό αποτέλεσμα και σταδιακά κατά τη διάρκεια του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ η μισθολογική δαπάνη να είναι μειούμενη σε ποσοστό του ΑΕΠ .
Την Άνοιξη του 2015 ο τότε Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κο Κατρούγκαλος, δεσμεύτηκε ότι από 1/1/2016 θα ξεπαγώσει τη Βαθμολογική και ως εκ τούτω τη Μισθολογική προαγωγή των υπαλλήλων (Ν. 4024/2011) χωρίς ποσοστώσεις.
Αντί αυτού η κυβέρνηση ψήφισε το Ν. 4354/2015 που υπακούει στις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ.
Χορηγεί οριακές αυξήσεις στους υπαλλήλους με λίγα χρόνια προϋπηρεσίας, οι οποίες θα χορηγηθούν σε ισόποσες δόσεις τεσσάρων ετών. Στους υπαλλήλους με περισσότερα έτη προϋπηρεσίας μειώνεται ο βασικός μισθός τον οποίο διατηρούν ως προσωπική Διαφορά.
Η προσωπική Διαφορά συμψηφίζεται με τις όποιες αυξήσεις στο μέλλον και είναι ευάλωτη προς περικοπή σε νέες μισθολογικές παρεμβάσεις (προβλέπονται από το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3).
Τα δύο έτη (1/1/2016 έως 31/12/2017) εξαφανίζονται από τη μισθολογική εξέλιξη και επειδή το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ αναμένεται να παραταθεί μετά την 1/1/2018, τα δύο έτη αναμένεται να γίνουν περισσότερα. Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας βαίνει προς κατάργηση αφού θα συνδεθεί η χορήγησή του (έως 31/12/2017) με τις βέλτιστες πρακτικές των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Επίδομα Προβληματικών και Παραμεθόριων Περιοχών επίσης βαίνει προς κατάργηση, καθ’ ότι θα επανακαθορισθούν οι δικαιούχες περιοχές έως τέλους του Μάρτη 2016.
Μειώθηκε η αποζημίωση της νυκτερινής απασχόλησης προς συμπλήρωση του ωραρίου.
Το Επίδομα Ευθύνης των τμημάτων της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, παρ’ ότι με τις κινητοποιήσεις γλιτώσαμε τα χειρότερα (αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μειωθεί στα 150 ευρώ), συνεχίζει να είναι 40 ευρώ μειωμένο σε σχέση με το Επίδομα Ευθύνης των άλλων τμημάτων του Δημοσίου (ακόμη και των Νοσοκομείων).
ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΜΕ στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.
 ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 10Π.Μ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΑ Ν.Τ. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22 - 10433 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: +30 210 5236094, +30 210 5224604
Fax: +30 210 5234589
Γραμματεία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.